Taxarea jocurilor de noroc online reprezintă o ecuaţie greu de rezolvat de către angajaţii Ministerului de Finanţe. Cadrul legislativ existent şi felul cum sunt organizate societăţile care se ocupă cu aceste activităţi împiedică, practic, colectarea la buget a unor sume importante, de ordinul milioanelor de euro. Numărul celor care mizează online pe site-uri specializate este într-o continuă creştere, la fel şi sumele puse în joc.
În luna mai, deputatul Andrei Dolineaschi a făcut o interpelare în care a ridicat problema taxării jocurilor de noroc online, pe care o considera o sursă de venituri la bugetul de stat. Răspunsul oferit de Ministerul Finanţelor Publice la această interpelare nu vine cu soluţii concrete, ci doar cu intenţii fără efect imediat la buget. Cele două perspective oferite de minister sunt următoarele: "1. Să elimine art 23 alin (1) din OUG 77/2009 şi să reglementeze jocurile de noroc online cu respectarea cadrului general dat de reglementările europene, care vor fi adoptate în perioada imediat următoare şi care vor viza piaţa jocurilor de noroc online (...)"
2. Să păstreze restricţiile actuale până la adoptarea unui cadru legislativ european privind jocurile de noroc online". Site-urile de jocuri de noroc sunt deţinute de companii cu sedii în afara ţării noastre, astfel că legislaţia fiscală autohtonă nu le poate fi aplicată.
Cazinourile online sunt extrem de profitabile, la fel stând lucrurile şi în ceea ce priveşte pariurile sportive. Mai conservatori, jucătorii autohtoni mizează în special pe clasicul poker şi pe pariuri sportive, mai ales că aici există o ofertă extrem de generoasă, cu o paletă mare de sporturi şi competiţii. Cele mai accesate case de pariuri online sunt: Bet 365, Unibet, Bwin, Bet at Home, Gamebookers, Pinacle Sports, Party Bets, iar în privinţa cazinourilor oferta este uriaşă. Jucătorul poate miza de oriunde, marele avantaj oferit de o casă de pariuri online fiind acela că un câştig de peste 600 de lei nu este impozitat, aşa cum se întâmplă în cazul caselor de pariuri clasice, cu puncte de lucru în ţara noastră.
La începutul lunii iunie toate agenţiile de pariuri au intrat în grevă pentru o zi după ce au aflat că există un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care pragul de neimpozitare a câştigurilor obţinute din jocurile de noroc să fie eliminat, urmând să fie aplicat doar un impozit unic de 25 %. În prezent, câştigurile de până în 600 de lei sunt neimpozitate, iar pentru cele cuprinse între 600 şi 10.600 de lei se reţine un impozit de 20%. În cazul câştigurilor care depăşesc 10.600 de lei impozitul este de 25 %.
Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon ne-a declarat: " Este vorba de bani foarte mulţi. Doar pe poker online se joacă 500.000.000 de euro în România. Nu e normal ca bugetul să nu încaseze nimic. Plăcerile costă şi ar fi normal să fie luate unele măsuri. Se poate merge până la interzicerea jocurilor de noroc online, nu am fi prima ţară care ar lua o astfel de măsură. Creşte numărul celor care pariază online, iar taxele sunt redirecţionate către alte state datorită faptului că firmele respective nu sunt înregistrate şi autorizate în România". Asociaţia Organizatorilor de Pariuri din România este afiliată la Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR), care face parte din ACPR.
Pariurile sportive sunt un fenomen de mare amploare. În ultima lună, doar pe partidele disputate la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud s-au pariat, în toată lumea, 3,5 miliarde euro. Specialiştii susţin că o sumă similară a fost mizată şi pe piaţa neagră. S-a înregistrat un adevărat record la meciul Germania - Anglia, când au fost puse pariuri de 30 de milioane de lire sterline, doar în Marea Britanie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de IT-istul în data de 15.07.2010, 00:09)
de ce nu le blocheaza site-urile daca nu dau bani???????/
1.1. vscasdgdav (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de fsafagdsgs în data de 14.06.2013, 12:48)
Ca sa intrebe mata,nu trb impozitate pariurile online in mm vostrii de idioti,nu mai stiti de unde sa furati hoti idioti
1.2. vbcxzbs (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de cbhxfb în data de 14.06.2013, 12:51)
cum sa blocheze siteurile daca nu is pe teritoriul romaniei ba incultule,au ajuns retardatii aia care dorm in parlament la fundu sacului si nu stiu de unde sa mai faca bani pt vile si masini? f.utuva in gura de hoti, stiti numai sa inchideti/taxati tot
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2010, 09:21)
Nu trebuiesc blocate, e nevoie de un cadru legislativ prin care bugetul sa mai castige niste bani de pe urma acestui viciu.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de IT-istul în data de 15.07.2010, 09:48)
la asta ma refeream, ca daca nu platesc sa fie constranse sa o faca
3. fără titlu
(mesaj trimis de emil în data de 15.07.2010, 10:36)
Cumparati tigari de contrabanda in Piatra Neamt - piata mare si chioscuri. MAI (politia) este principalul profitor. Lor nu trbuie sa li se aplice impozite?