Teatru şi circ la Sankt Petersburg

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 24 iulie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

La Sankt Petersburg, Vladimir Putin a montat un interesant spectacol de teatru. Cu o componentă de circ politic. În compania lui Alexander Lukaşenko. De fapt, cu participarea activă a acestuia. Aparent, întâlnirea a fost prezentată ca o analiză a situaţiei războiului din Ucraina. Aceasta însă a fost doar perdeaua de fum. De fapt, fondul scenei jucate la Sankt Petersburg l-a constituit o ameninţare brutală la adresa Poloniei.

Încerc în cele ce urmează să explic. Pentru a face cât mai credibil dialogul despre războiul din Ucraina, cei doi lideri au lăsat impresia că se contrazic. Unul a spus că Ucraina nu a desfăşurat niciun fel de contraofensvă. Cel de-al doilea aparent a afirmat contrariul. Şi anume că o contraofensivă a existat, dar a eşuat. Ambele afirmaţii, până la un punct credibile, se adresează în primul şi în primul rând opiniei publice din cele două state aliate şi, în al doilea rând, opiniei publice internaţionale. Dacă în realitate nu a existat o contraofensivă, atunci rezultă că Ucraina a jucat la cacealma. Susţinută fiind în această farsă de statele NATO. În frunte cu Washingtonul şi Londra. Cetăţenii ruşi şi belaruşi ar trebui să tragă concluzia că armata Federaţiei Ruse este invincibilă. Iar cetăţenii statelor NATO, că au strâns degeaba cureaua pentru a finanţa Kievul, întrucât ucrainenii nu au făcut altceva decât să îşi păcălească susţinătorii. Dar, cum spuneam, acest joc făcut inteligent şi pervers, nu a fost decât aparenţa întâlnirii de la Sankt Petersburg.

Fondul îl reprezintă o cu totul şi cu totul altă perspectivă conferită de cei doi lideri desfăşurării ulterioare a evenimentelor. Aici, rolul jucat de Alexander Kulaşenko a fost atât de important, încât şi l-a scris pe carneţel din proprie iniţiativă, ca la dictare, iar la întâlnirea cu Vladimir Putin i-a dat citire, cu intonaţia şi mimica adecvată. În esenţă, Lukaşenko s-a arătat extrem de îngrijorat. Cumva, depăşit de evenimente. A explicat că cei câteva mii de mercenari Wagner, care au primit azil politic şi militar în Belarus, îi scapă de sub control. Şi că aceştia pot acţiona - şi de altfel se angajează să acţioneze - într-o manieră care poate complica extrem de mult situaţia în plan internaţional. Lukaşenko ne spune că nu avea unde să-i încartiruiască, decât într-o unitate militară aflată în proximitatea Poloniei. Iar aceşti mercenari Wagner şi-au propus, ar fi aflat el, să "viziteze Varşovia". În calitate de "omuleţi verzi". Iar această intenţie a lor, afirmă liderul belarus, complică mult lucrurile şi îl îngrijrează profund. A lăsat impresia că a venit la Sankt Petersburg pentru a se consulta cu experimentatul Vladimir Putin asupra modului în care ar putea fi rezolvată această situaţie. Restul convorbirii nu a mai fost făcut public. Ceea ce sugerează că Vladimir Putin a lăsat lucrurile în suspans. Să planeze periculos asupra raporturilor cu NATO.

Polonia a mai fost o dată victima unei înscenări puse la cale de "omuleţii verzi". Şi atunci, cum s-ar putea să se întâmple şi acum, aceşti militari bine instruiţi, dar fără uniforma şi însemnele statului pe care îl servesc, au regizat un spectacol. Un act de provocare. Care a constituit un pretext pentru Germania nazistă să invadeze Polonia. Pe care în scurt timp şi-a împărţit-o cu Rusia sovietică, în baza înţelegerii cu Stalin. Care la acea dată nu comanda o armată eliberatoare, ci o armată invadatoare. Se pune oare acum la cale repetarea istoriei?

Este fix ceea ce încearcă Lukaşenko să sugereze în dialogul său cu Vladimir Putin.

De aici încolo este posibil că constatăm în final că întâlnirea de la Sankt Petersburg a fost o magistrală diversiune. Având drept obiectiv testarea reacţiilor Poloniei şi celorlalte state NATO. Dar poate că nu este totuşi vorba despre o simpă diversiune. Poate chiar există intenţia de a-i împinge pe mercenari la un atac asupra Poloniei făcut, vezi Doamne, în nume propriu. Cum vor reacţiona statele NATO în aceste condiţii? Fără doar şi poate, în eventualitatea în care Polonia ar fi atacată de cei câteva mii de mercenari, forţele armate ale acestui stat îi vor pulveriza în scurt timp. Dar nu despre asta este vorba. Ci despre felul în care ar putea fi tradus un asemenea eveniment. El poate fi tradus drept un grav incident şi atâta tot, generat de o bandă de netrebnici, sau, dimpotrivă, ca un gest deliberat de provocare, pus la cale de Federaţia Rusă în parteneriat cu Belarusul împotriva unui stat NATO. În acest al doilea scenariu, conform articolului 5 din tratatul NATO, organizaţia ar putea porni de la premisa că a fost atacată de Federaţia Rusă şi Belarus şi ar putea riposta în forţă. Vizează Moscova un asemenea curs al evenimentelor? Doreşte Putin tranşarea conflictului cu NATO acum şi nu mai târziu, când rezervele Federaţiei Ruse s-ar diminua sau s-ar epuiza? Putin este un iscusit jucător de şah. Un jucător de şah anticipează câteva variante de mutări posibile ale adversarului. Ce o fi anticipat de această dată liderul de la Kremlin?

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Nu a anticipat nimic, este doar disperat. Cu acest razboi aberant, Putin a reusit sa readuca NATO la viata, sa oblige tari puternice ca Japonia si Germania sa isi reevalueze strategiile militare, politice si economice in directii nefavorabile Rusiei si aliatului China, si sa isi creeze un dusman, Ucraina, pentru sute de ani. Daca rusii se vor alege, in urma unui compromis cu Vestul, cu niste teritorii in Donbass, acest castig este nimic fata de pierderile economice, strategice si de imagine cauzate de acest razboi. Aceleasi probleme, evident la o scara mai mica, le are si China, care incearca in ultimul timp din rasputeri sa se distanteze de Putin.

    1. ia-ti pastilele

      Pfff, in sfarsit cineva care pune punctul pe i!!

      Un Mare Bravo Domnule pt comentariu!

      cam da si eu cred ca a anticipat ca ucraina va cadea in 3 zile. cam asta a anticipat. si exact ca la sah, cand ti-ai facut planul si nu a mers, improvizezi. dar de fapt cam ai pierdut. acum face scenete cu lucasnko. cam penibil.

      cam nu , daca cadea ucraina in 3 zile nu se schimba nimic , dar un razboi prelungit va secatui occidentul dar si mofturile nato ca pot face si drege .cu parere de rau nato este o cutie mare de carton , care nu a castigat nimic pina acum nici un razboi . de fapt ce este nato , cativa militari din belgia , cativa din olanda etc si sua . victoriile sua le cunoastem .

      OTAN mai cuprinde si soldati francezi oripilati ca nu au room service in camera de hotel unde i-au cazat romanii . la un razboi adevarat astia nu pleaca la lupta pina nu termina cafeaua si croissantul .

      :))

      Unii au alte standarde de igienă. Și în jungă e un pic mai OK decât prin cazarmele noastre.

      Până la război, oamenii nu sunt purceline, iar soldații francezi nu se complac ca alții. : 

      n-ai inteles nimic , ai luat mot a mot. intreaba pe dna educatoare sensul postarii

    In razboi, secretul unei operatii e de maxima importanta. fAptul ca a spus la tv ce a spus sugereaza ca blufeaza. face tot posibilul sa izoleze ucraina de ajutorul poloniei si a nato. "contraofensiva a esuat", "polonia vrea sa ia teritorii din ucraina" , toate declaratiile astea sunt minciuni menite sa slabeasca ajutorul pe care il primeste ucraina.

    Inclusiv amnintarea cu omultetii verzi. sa se gandeasca polonia la omulteti verzi acum in loc de avioane f16. sau drone sau ce va mai fi. cred ca putler stie ca f16 ar putea schimba soarta razboiului. altfel nu mi explic de ce aceste bl;ufuri mai nou. de fapt el a mai blufat si cu atomica, pn i-au spus chinezii stop.

    blufeaza putler 99.99%. cand a trimis omuletii verzi in crimea n-a zis la nimeni. cand a atacat ucraina n-a zis la nimeni. exercitii. asta minte, fiti atenti.  

    Putin livreaza material propagandei occidentaloide asa cum a facut'o si cu "rebeliunea" lui Prigojin.

    1. De asta făcea apeluri Putler la TV? Livra material? Mai degrabă sudori. :

    Se prăbușea lumea dacă Ucraina nu întra în nato. Acum e mult mai bine cu riscul unui război nuclear și cu economia UE în corzi. Trăiască politica inteligenta a usa!

    1. Sunt inteligenti, nu ai ce spune, stau linistiti pe insula lor dintre Atantic si Pacific si intre timp incearca sa "mute mobila" prin casele altora.

      Era OK ca Sovietul să mai facă un pas, în absența unui răspunc, statele baltice s-ar fi pregătit de kazacioc.

      Mare păcat că Rusia nu mai are armată. 

      Cati troli proputincriminalul pe aici!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !

    La cum arata comentariile pro-rusilor (si implicit anti-americanilor) de pe aici, pot sa pariez ca ei cred ca Rahmaninov este o marca de vodka.

    ... toarna niste apa intr-o farurie adanca ... toarna si cateva picaturi de ulei ... ia o lingurita si amesteca ... potri dovedi formarea universului (masurabil) ... chiar poti calcula dinamicile ... ecuatia lingurarului iti va scapa ...

    1. ... si inca nimeni nu-mi spune: mai tembelule uleiul are densitate mai mica decat apa ... putem pacali copii de clasa treia cu experimentul ala ... wagner pazeste nuclearele ... daca imi imaginez vo speculatia cu marea revolutia wagner (de acu vo luna) ... ar fi despre sel ectara fidelilor de infideli ... 8k paturi din 25k...

      Ai uitat să menționezi că 65 000 muzicieni au răposat și rușilor nu le-a ieșit absolut nimic până acum, iar mai departe s-au dus veniturile, vine iarna.

      ... mda ... vine iarna ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb