Tehnologia 5G, între beneficii şi riscuri cibernetice

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 27 iulie 2020

Tehnologia 5G, între beneficii şi riscuri cibernetice

Lumea arată altfel astăzi. Transformarea digital este tot mai avansată, iar reţelele 5G vor juca un rol esenţial în dezvoltarea şi mai largă a multiplelor economii şi sectoarelor industriale. În plus, tehnologia 5G aduce o viteză mai mare, un număr mult mai mare de dispozitive ce pot fi conectate şi va deschide mult mai bine poarta Internetului Lucrurilor (IoT). Cu toate acestea, odată cu viteza ridicată, cu noile categorii de aplicaţii şi servicii şi alături de beneficiile pe care le aduce tehnologia şi simplitatea cu care de multe ori aceasta este împletită, vin la pachet riscuri şi vulnerabilităţi în materie de securitate.

Virgilius Stănciulescu, Director Direcţia IT şi Protecţia Datelor, ANCOM, explica recent că atunci când vorbim de originile vulnerabilităţilor, vorbim de origini de la nivelul aplicaţiilor şi, de asemena, de aspecte tehnice şi managementul protocoalelor. Domnia sa declara: "Având în vedere că tehnologia 5G va aduce interconectare pe mult mai multe dispozitive, ne putem imagina cu uşurinţă că atacurile, exact această dezvoltare o vor viza. Practic, vom avea mult mai multe dispozitive care sunt susceptibile de a fi prinse în reţele de tip botnet care vor fi mult mai mari, mai periculoase şi eficiente. Creşte aria de atac atât din punct de vedere al atacatorilor, dar şi ca număr de dispozitive ce vor pute fi atacate. Datorită ariei de răspândire şi forţei de lovire, ne gândim că atacurile vor putea fi mult mai puternice. Va trebui să ne adaptăm capacitatea de răspuns".

Totuşi statele europene au înţeles importanţa tehnologiei 5G şi sunt gata să facă faţă riscurilor cu care aceasta vine. Tehnologia 5G a trecut de la întrebarea "dacă", la "când", iar o parte dintre statele europene deja au demarat implementarea reţelelor 5G.

Huawei, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din lume, rămâne în centrul incertitudinilor şi îndoielilor legate de siguranţa 5G, pe fondul acuzaţiilor din partea Statelor Unite ale Americii de colectare a datelor utilizatorilor şi ale corporaţiilor prin soluţii back door ascunse în produsele sale. SUA a trecut Huawei pe "lista neagră" şi a început să îşi avertizeze şi partenerii strategici din Vest să nu mai colaboreze cu gigantul tehnologic. Dovezile concrete au întârziat, însă, să apară. Huawei a negat în repetate rânduri acuzaţiile şi a pus la dispoziţie tuturor clienţilor posibilitatea de testare a produselor sale. Până la desecretizarea dovezilor pe care americanii susţin că le au despre presupusul spionaj Huawei, acuzaţiile par văzute ca propagandă.

Eric Schmidt, fostul CEO Google şi actual membru al unui Comitet de Inovaţie la Pentagon, spunea într-un interviu acordat recent BBC Radio că problema reală este că liderii SUA nu conştientizează că Huawei face produse mai bune decât rivalii săi şi că nu există alternative pe piaţă.

Totodată acesta sublinia că "pedepsirea Huawei pentru succes nu va ajuta consumatorii SUA".

Presiunea din partea SUA a avut totuşi efect, astfel că unele state au exclus Huawei din implementarea reţelelor 5G, iar altele au ales să întărească măsurile de securitate.

De altfel, şi Comisia Europeană a propus măsuri pentru securitatea reţelelor 5G în UE, pe fondul preocupărilor privind riscurile de securitate în legătură cu prezenţa tehnologică în creştere a Chinei în UE. În martie 2019, Comisia Europeană recomanda o serie de etape şi măsuri operaţionale menite să asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică a reţelelor 5G în întreaga UE. Statele membre ale UE au dreptul de a exclude societăţi de pe pieţele lor din motive de securitate naţională, în cazul în care societăţile în cauză nu respectă cadrul juridic şi standardele ţării. Toate statele member trebuie să trimită Comisiei rapoarte privind implementarea setului de măsuri 5G recomandat de Bruxelles. Până la 1 octombrie 2020, Comisia Europeană, în cooperare cu statele membre, trebuie să evalueze efectele recomandării din martie 2019 pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare.

Guvernul României a transmis la începutul lunii raportul privind punerea în aplicare a principalelor măsuri strategice şi tehnice în conformitate cu setul de măsuri 5G recomandat la nivelul UE. Documentul este confidenţial şi nu se ştie ce măsuri a decis ţara noastră să adopte.

5G poate devein o sursă de venituri şi profit atât pentru companii, cât şi pentru economie, potrivit specialiştilor, mai ales în contextual actual când modul de lucru şi interacţiunea au trecut pentru mulţi în spaţiul online.

Pandemia a adus, însă, şi un număr mai mare de atacuri cibernetice. În martie 2020 sunt cu 1500% mai multe atacuri cibernetice decât cele din martie 2019 şi cu 500% mai multe decât cele din luna februarie... şi mai creşte acest "cyber-tsunami", potrivit lui Laurent Chrzanovski, Prof. Univ., HDR Dr., Director şi fondator Cybersecurity Dialogues & Trends.

Domnia sa nota într-un editorial publicat în Ziarul BURSA că guvernele ar avea multe de învăţat de la securitatea cibernetică în materie de gestionare a crizei.

Laurent Chrzanovski preciza: "Pe măsură ce pandemia s-a extins, cel mai negru dintre scenarii se desfăşoară - exploatarea de către grupări infracţionale a mediatizării pandemiei, urmărindu-i îndeaproape evoluţia şi adaptându-se rapid: atacuri la scară largă, strategii multiple, folosind toate mijloacele şi toate limbile pentru a ajunge la toate tipurile de utilizatori şi la toate instrumentele posibile (hard, soft, clou, app)".

De asemenea, acesta consideră că pentru a face faţă unei game foarte largi de atacuri ce vizează minori şi adulţi deopotrivă şi care încearcă să se insinueze în toate activităţile private şi profesionale, marea diferenţă între gestionarea pandemiei virale umane şi a pandemiei cibernetice virale constă în faptul că factorul politic este absent în cazul celei din urmă.

"Coerenţa, rigoarea, calificarea profesională excelentă şi interacţiunea interdisciplinară şi transnaţională constantă a celor care se ocupă, în toată lumea, de urgenţa digitală actuală sunt, prin comparaţie, diametral opuse faţă de ce vedem pe frontul fizic şi uman", susţine Laurent Chrzanovski.

Este uşor de înţeles de ce se impune asigurarea securităţii informaţiilor şi datelor şi îndepărtarea vulnerabilităţilor şi riscurilor unor atacuri cibernetice mai mult ca oricând, având în vedere câte tipuri de conexiuni, rutere şi dispositive există când vorbim de telemuncă. Este tot mai evident că modul în care este abordată securitatea cibernetică pentru a păstra în siguranţă reţelele 5G va fi esenţial pentru a deschide calea către toate beneficiile potenţiale pentru consumatori, companii şi societate, precum şi pentru siguranţa utilizatorilor finali.

De la telefoane mobile, laptopuri şi tablete şi până la echipamente tehnologice, reţele şi rutere, toate sunt, din păcate, vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice, iar furnizorul şi brandul nu pare să conteze în faţa hackerilor. Indiferent de compania care va fi aleasă pentru a construi infrastructura 5G, riscurile şi vulnerabilităţile vor fi aceleaşi, mai ales că toate companiile implicate sunt supuse aceloraşi cerinţe de securitate.

Vicepreşedintele Huawei Europa, Radoslaw Kedzia, spunea într-un interviu acordat Realitatea Tv: "Trebuie să privim lucrurile din ambele părţi. 5G este un standard global. Fabricanţii trebuie să urmeze standardele, protocoalele de aplicare. Trebuie urmărite aceleaşi standarde pentru că echipamentele sunt interconectate. Reţelele sunt foarte rar concepute pentru un singur vânzător. Soluţiile de regulă se discută ca să se ajungă la un numitor comun. Pe de o parte, este un standard global şi toţi furnizorii urmează aceste standarde. Fiecare standard evoluează cu anumite îmbunătăţiri. Se adaugă funcţionalităţi. Daca vedeţi în mass media informaţii despre tehnologia 5G Huawei, echipamentele noastre au multe funcţiuni pentru că avem un număr ridicat de brevete în tehnologia 5G. Avem avantajul că acest lucru nu a fost confirmat din partea noastră, ci din partea furnizorilor de echipamente 5G".

Un exemplu care stă la baza faptului că heckerii nu ţin cont de furnizorul de echipamente este că SUA, care nu foloseşte echipamente Huawei în reţeau sa, nu a fost ocolită de hackeri, chiar luna trecută s-a confruntat cu un atac cibernetic major care a cauzat o întrerupere a marilor operatori.

Securitatea eficientă într-o lume 5G trebuie privită ca un ansamblu, nu asigurată doar de un furnizor din piaţă. Specialiştii consideră că fiecare participant din lanţ trebuie să-şi joace rolul.

În plus, reprezentantul ANCOM, Virigilius Stănciulescu atrăgea atenţia, la sfârşitul lunii trecute, că agenţia europeană pentru securitate cibernetică, ENISA, a anunţat de mult timp că există probleme de securitate în reţelele 2G,3G, 4G care ar putea fi repetate şi în cazul 5G.

"Pornim la drum cu nişte probleme nerezolvate în 4G care s-ar putea repeta", preciza domnia sa.

Securitatea cibernetică trebuie să fie în centrul fiecărei implementări 5G şi asigurată de fiecare participant în parte, astfel ca riscurile să fie diminuate la maximum.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb