TEMERI DE MONOPOL PE CLEARING UE a blocat fuziunea Deutsche Börse - LSE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 30 martie 2017

Comisia Europeană a blocat ieri, în mod oficial, planul de fuziune dintre operatorii bursieri Deutsche Börse (Frankfurt) şi London Stock Exchange Group (Londra), pe motiv că această tranzacţie ar crea un monopol pe piaţa operaţiunilor de clearing.

"Comisia nu poate permite crearea de monopoluri, iar în acest caz, ar fi fost creat un monopol. Fuziunea dintre Deutsche Börse şi London Stock Exchange ar fi redus semnificativ competiţia prin crearea unui monopol în domeniul crucial al operaţiunilor de clearing cu instrumente cu venituri fixe. În condiţiile în care părţile nu au reuşit să ofere remediile necesare ca să răspundă la îngrijorările noastre, Comisia a decis să interzică fuziunea", a anunţat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Decizia Comisiei nu a constituit o surpriză, având în vedere că relaţiile dintre Deutsche Börse şi LSE s-au tensionat în ultimele luni.

LSE a avertizat, la finele lui februarie, că este puţin probabil ca fuziunea să fie aprobată de oficialii de la Bruxelles întrucât aceştia i-au cerut să-şi vândă participaţia de 60% deţinută la platforma de tranzacţionare MTS SpA, solicitare care a fost catalogată de LSE drept "disproporţionată".

Oficialii de la Bruxelles solicitaseră această vânzare pentru înlăturarea temerilor legate de concurenţă.

LSE i-a avertizat pe investitori că nu va reuşi să vândă MTS, iar o astfel de înstrăinare ar afecta afacerile sale în derulare. Ieri, Comisia Europeană a menţionat că "înstrăinarea MTS, un activ mic comparativ cu vânzările şi valorile de piaţă combinate ale părţilor, ar fi înlăturat temerile legate de concurenţă".

La începutul lunii martie, Carsten Kengeter, directorul executiv al Deutsche Börse, considera regretabil faptul că LSE a decis să nu-şi vândă platforma MTS, dar grupul din Frankfurt îşi poate continua activitatea pe cont propriu.

"Suntem foarte bine pregătiţi pentru viitor. Nu are sens să speculez care au fost motivele din spatele deciziei partenerului nostru de fuziune", a subliniat, atunci, Carsten Kengeter.

Împreună, LSE şi Deutsche Börse au o pondere mare pe piaţa operaţiunilor de clearing, în condiţiile în care LSE deţine LCH.Clearnet, iar Deutsche Börse - Eurex Clearing.

Fuziunea dintre Deutsche Börse şi London Stock Exchange, o tranzacţie de 29 de miliarde de dolari, ar fi dat naştere celui mai mare operator bursier din lume după cifra de afaceri.

Acesta este al treilea proiect eşuat de fuziune dintre Deutsche Börse şi LSE, după alte două tentative similare în 2000 şi 2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb