Din cele 12 companii interesate să participe, în parteneriat public-privat, la construirea Uni-tăţii 3 a centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, Minis-terul Economiei şi Comerţului a anunţat, la finele săptămînii trecute, că a selectat 7.
Dan Ioan Popescu, ministrul economiei, a spus că firmele selectate sînt "LNM Holding" (deţinut de Lakshmi Mittal), "ENEL" Italia, "Ansaldo" Italia, "AECL" Canada, "Hidro Nuclear & Power" Coreea, "Grupul Energetic Tender" România şi AEFM. Domnia sa a declarat, în cadrul unei conferinţe de pre-să, că societăţile au fost selectate în funcţie de angajamentul companiilor de a participa cu capital la înfiinţarea unei societăţi comerciale ală-turi de "Nuclearelectrica". Noua companie va deţine Unitatea 3 de la Cernavodă.
Dan Ioan Popescu a menţionat că printre cei cinci ofertanţi respinşi se numără "General Electric" SUA, "Elcomer" Ro-mâ-nia şi "Hitachi-Itochu" Japonia. Firmele refuzate doreau să participe cu echipamente şi nu cu fonduri la continuarea lucrărilor celui de-al treilea reactor. Domnia sa susţine că, în acest sens, sînt necesare circa 750 milioane de euro.
Înfiinţarea Companiei de Pro-iect, titulatura firmei care va reuni societăţile investitoare, este programată pentru luna martie a anului viitor. Cele şapte firme selectate pot participa la capitalul Companiei de Proiect prin alocarea unor fonduri la capitalul acesteia. Nivelul fondurilor va fi stabilit de către fiecare societate în parte, iar "Nuclearelectrica" va intra în ac-ţionariatul companiei prin punerea la dispoziţie a activelor. Reluarea lucrărilor la Unitatea 3 este programată pentru 2006, iar recepţia va avea loc în 2012.