Tendinţele pe piaţa forţei de muncă IT din România în 2023

I.A.
Companii / 2 mai 2023

Tendinţele pe piaţa forţei de muncă IT din România în 2023

Conform cercetării "Atragerea candidaţilor IT în anul 2023", derulată de Prohuman împreună cu BestJobs în perioada februarie-aprilie 2023, oferta salarială adecvată reuşeşte să încline balanţa în decizia de schimbare a jobului, în ciuda curentului de prudenţă remarcat între candidaţii de profil, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.

Potrivit comunicatului, angajaţii din industria IT sunt rezervaţi în decizia de a-şi schimba locul de muncă actual (aproximativ 1 din 3 nu se gândeşte să plece la altă companie), îşi doresc o creştere salarială care să ţină cont de inflaţie (peste 20% din salariul actual) şi un program flexibil şi beneficii extrasalariale. De asemenea, se aşteaptă să crească numărul de femei angajate în domeniul IT.

Compania specializată în HR Prohuman, parte a grupului cu acelaşi nume care furnizează servicii de resurse umane în 7 ţări europene, a anunţat în cadrul evenimentului RecruiTECH de pe 20 aprilie rezultatele cercetării "Atragerea candidaţilor IT în anul 2023".

Proiectul a fost desfăşurat în parteneriat cu BestJobs în perioada februarie-aprilie 2023, înregistrând un total de 267 de respondenţi, angajaţi şi freelancers în IT&C, inginerie, marketing, precum şi în departamente IT ale companiilor din diverse domenii de activitate: BPO/SSC, Contabilitate / Financiar / Audit, Manufacturing, Producţie, Retail, Entertainment, Banking, Servicii, Telecom.

Conform sursei citate, tendinţa principală remarcată în urma centralizării răspunsurilor obţinute se referă la reţinerea candidaţilor în a-şi schimba jobul luând în considerare nivelul salarial in piaţă (28% dintre respondenţi), precum şi contraoferta de la locul actual de muncă (23%), însă decizia poate fi decisiv influenţată - conform a 46% dintre respondenţi - de o creştere salarială de peste 20% oferită de o nouă oportunitate profesională.

Părerea audienţei vizavi de adaptarea companiilor la creşterea inflaţiei este împărţită, cu 56% dintre respondenţi care consideră că organizaţiile nu au derulat acest proces de adaptare, în timp ce 40% au răspuns că această adaptare s-a tradus printr-o creştere salarială sau prin oferirea unui mix de creşteri salariale şi extra beneficii.

Însă percepţia generală la nivelul angajaţilor IT care au participat la realizarea acestei cercetări este legată de lipsa de vizibilitate referitor la planurile companiei cu care lucrează, la imaginea de ansamblu a activităţii organizaţiei. Astfel, 35% dintre respondenţi nu ştiu dacă se anunţă restructurări de personal IT în companie în acest an, iar 51% sunt de părere, din experienţa personală, că organizaţia are planuri de creştere a numărului de angajaţi IT în 2023.

Sursa citată menţionează că un subiect asupra majoritatea audienţei s-a pus de acord este beneficiul cel mai atractiv din punct de vedere profesional: posibilitatea unui program de lucru flexibil (39%). Acesta nu înseamnă, neapărat, posibilitatea de a lucra în regim remote. La întrebarea "Care este motivaţia cea mai mare în decizia de a accepta un job nou?", sistemul de lucru remote a adunat doar 15% din răspunsuri, vizavi de beneficiile salariale, în proporţie de 46%.

În schimb, în ipoteza acordării de beneficii la locul actual de muncă, preferinţa pentru programul de lucru flexibil (39%) s-a clasat cu mult înaintea altor opţiuni precum programele de învăţare şi dezvoltare, voucherele de vacanţă, plan de investiţii în acţiunile companiei sau activităţi pentru wellbeing.

Un aspect extrem de îmbucurător este creşterea numărului de angajaţi de gen feminin cu expertiză IT din companii, aproape o treime dintre respondenţi (31%) fiind de părere că între 20% şi 40% dintre membrii echipei sunt femei, iar 23% au optat pentru răspunsul "între 40% şi 60%".

Răzvan Zglobiu, Head of Sales and Talent Acquisition, Prohuman APT a spus: "Zona IT a câştigat tot mai mult teren în activitatea noastră, astfel încât am considerat ca fiind necesar studierea cu regularitate a acestui domeniu. Nevoile şi dorinţele candidaţilor văzute cu o asemenea claritate îi ajută pe recrutori să rezolve mai eficient acest puzzle al plasării forţei de muncă IT într-o piaţă în creştere accelerată, atât ca dimensiune, cât şi ca cerinţe de o parte şi de cealaltă. Iar graţie desfăşurării acestui studiu în parteneriat cu BestJobs, care a fost întotdeauna unul important pentru serviciile pe care Prohuman le oferă, am reuşit să obţinem o centralizare a unor date foarte relevante despre situaţia actuală din zona IT".

Recomandări pentru specialiştii HR pentru recrutarea şi reţinerea candidaţilor IT potriviţi

Totodată, Prohuman oferă specialiştilor în HR o serie de recomandări pentru eficientizarea procesului de recrutare pe baza profilului candidatului IT conturat prin această cercetare:

Dezvoltarea programului de recomandări interne şi a secţiunii Cariere/Joburi din website-ul companiei;

Construirea unui brand puternic de angajator care să aducă mereu compania în vizorul candidaţilor aflaţi în prospecţie pe piaţă;

Prezenţă activă a recrutorilor în comunităţile online;

Derularea unor procese de recrutare rapide şi scurte;

Crearea unei relaţii de încredere şi comunicare cât mai transparentă cu candidatul.

Sursa citată mai spune că în ceea ce priveşte procesul de retenţie a angajaţilor, Prohuman recomandă organizaţiilor să se adapteze la piaţa IT locală şi la nevoia de flexibilitate în program a specialiştilor, totodată validându-le specific interesul pentru contraoferta de la locul actual de muncă versus noua oportunitate propusă. De asemenea, departamentele HR din companii ar trebui să identifice extra beneficiile potrivite specialiştilor IT, beneficii care să compenseze faptul că ajustările salariale nu pot fi neapărat în linie cu aşteptările candidaţilor/angajaţilor.

Nu în cele din urmă, accesul la tehnologii inovative şi promovarea corespunzătoare a acestora, pentru ca informaţia să ajungă la angajaţii şi candidaţii IT, este o altă recomandare foarte importantă pe care Prohuman o face companiilor.

Câteva cifre despre profilul angajaţilor care au participat la cercetarea "Atragerea candidaţilor IT în anul 2023" derulată de Prohuman în parteneriat cu BestJobs:

46% lucrează în companii cu peste 500 de angajaţi sau colaboratori;

54% îşi desfăşoară activitatea în sistem hibrid;

53% sunt angajaţi în companii cu sediul în Bucureşti, urmaţi de 17% în Cluj, iar 30% în alte oraşe ale ţării sau peste hotare: Braşov, Iaşi, Suceava, Craiova, Londra, Bratislava, Geneva;

Conform sursei citate, în ce priveşte experienţa în domeniu, majoritatea respondenţilor (28%) activează pe poziţii Senior (5-10 ani), urmaţi de cei din zona Middle (2-5 ani) în proporţie de 26%, din zona Entry (sub 2 ani de experienţă) şi, respectiv, Executive (peste 10 ani de experienţă) cu 23% fiecare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb