Votul de săptămâna trecută pentru o poziţie de membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea (FP) a stârnit tensiune în piaţă, în condiţiile în care, pentru locul lăsat liber de Sorin Mândruţescu, Frankiln Templeton, administratorul Fondului, a decis o nouă convocare a acţionarilor în care aceştia să-şi exprime opţiunea pentru ocuparea fotoliului vacant.
Practic, în adunarea acţionarilor FP din data de 4 septembrie s-au confruntat Florian Munteanu, susţinut de acţionari instituţionali din ţara noastră şi Vivian Nicoli - candidat în favoarea căruia Comitetul Reprezentanţilor FP a emis, la finalul lunii iulie, o recomandare de vot.
La AGOA, ambii pretendenţi la locul în board-ul FP au candidat separat, nu unul împotriva celuilalt, astfel încât s-a ajuns în situaţia în care amândoi au obţinut peste 50% din voturi, Florian Munteanu având un procentaj puţin mai mare decât Vivian Nicoli, dar nu a fost validat ca membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului.
În acest context, Florian Munteanu ne-a transmis: "Administratorul FP trebuie să aibă o abordare echidistantă în procesul alegerilor, să nu favorizeze niciun candidat, şi să urmărească aplicarea legilor în vigoare la data la care Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a avut loc. Conform reglementărilor în vigoare, în cadrul AGOA, voturi exprimate înseamnă voturi «pentru» sau «împotrivă».
Domnia sa a sublinat că, în cazul candidatului Munteanu, 84,97% din voturile legal exprimate de acţionari au fost "pentru", iar în cazul candidatului Nicoli, 84,53% din voturile legal exprimate au fost "pentru".
Candidatul Nicoli a avut mai multe voturi "pentru", dar şi "împotrivă", a spus domnul Munteanu, adăugând: "Decizia acţionarilor FP de miercuri (n.r. 4 septembrie) a fost luată conform prevederilor legale în vigoare".
Pe de altă parte, reprezentanţii Fondului Proprietatea ne-au transmis că, la Adunarea Generală a Acţionarilor din 4 septembrie, doi candidaţi au concurat pentru aceeaşi poziţie şi, cu toate că unul dintre ei a primit semnificativ mai multe voturi "pentru" (3,13 miliarde voturi - Nicoli faţă de 0,749 miliarde voturi - Munteanu), ambii au obţinut majoritatea, conform prevederilor Articolului 112, paragraful (1) din Legea Societăţilor Comerciale.
"Având în vedere că doar o poziţie din Comitetul Reprezentanţilor este disponibilă şi că acţionarii au fost convocaţi să decidă alegerea unei singure persoane, managerul unic a confirmat faptul că voturile acţionarilor nu au condus la numirea unui singur membru în Comitetul Reprezentanţilor, aşa cum prevede convocatorul şi faptul că poziţia rămâne vacantă", spun reprezentaţii FP.
Fondul a mai punctat că, potrivit Articolului 16 (5) din Actul Constitutiv al FP, în caz de vacanţă a locului unuia sau a mai multor membri ai Comitetului Reprezentanţilor, adunarea generală a acţionarilor se va convoca de urgenţă pentru numirea de noi membri.
"Nu există un fundament legal pentru a putea spune că cel mai ridicat procentaj de voturi duce la numirea persoanei respective, într-un astfel de caz", au adăugat reprezentanţii Fondului Proprietatea.
Pe lângă decizia administratorului FP de a convoca iarăşi acţionarii pentru noi alegeri, tensiunea din jurul situaţiei a fost amplificată şi de raportul iniţial al Fondului care, pe lângă faptul că nu reflecta procentajele obţinute de cei doi candidaţi, indica în dreptul doamnei Nicoli un număr de 472,65 milioane de voturi "împotrivă", în locul celor 572,65 milioane de voturi câte au fost înregistrate.
Fondul a venit cu un nou raport după circa 22 de ore în care, pe lângă faptul că a corectat eroarea iniţială, a trecut şi procentele obţinute de cei doi candidaţi la alegerile pentru un post în Comitetul Reprezentanţilor FP.
Legat de această situaţie, Florian Munteanu ne-a spus: "Administratorul Fondului are obligaţia de a comunica informaţii corecte, exacte şi complete către autorităţi şi către investitori. Raportarea se face cu cifre corecte şi care dau rezultatul procentual, pentru a stabili majoritatea de vot. Orice eroare sau omisiune, care duce la raportarea unor cifre neconforme cu realitatea trebuie corectată imediat".
Trecând peste modul de raportare, exista riscul ca şi la următoarea AGOA să apară aceeaşi situaţie, adică mai mulţi candidaţi să obţină peste 50% din voturi.
Referitor la acest aspect, reprezentanţii FP ne-au transmis că, management-ul Fondului analizează cu atenţie situaţia curentă şi, imediat ce se va agrea o decizie cu Board-ul, aceasta va fi comunicată pieţei prin publicarea unui raport curent.
"Dorim să menţionăm faptul că deciziile Board-ului pot fi adoptate cu un cvorum de patru membri, iar faptul că o poziţie rămâne vacantă nu influenţează activitatea curentă a Fondului", au conchis oficialii FP.
Săptămâna trecută, în cadrul aceleiaşi adunări, Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite în ţara noastră, a obţinut din partea acţionarilor Fondului un nou mandat de trei ani în Consiliul Reprezentanţilor FP, respectiv până la începutul lunii octombrie 2022.
• NOTĂ
- Florian Munteanu este: Antreprenor/Consilier/Consultant - Statele Unite, Marea Britanie, România.
A absolvit Universitatea din Cambridge - Master de Administrarea Afacerilor şi Academia de Studii Economice din Bucureşti - licenţiat în ştiinţe economice, finanţe şi management.
Miercuri, domnia sa a primit 749.614.606 de voturi "pentru", reprezentând 84,97% din voturile valabil exprimate, 132.527.519 de voturi "împotrivă", iar 2.548.430.199 voturi au fost "abţineri".
- Vivian Nicoli este: Partener, Membru Executiv al Comitetului şi Membru al Comitetului pentru Investiţii, Evaluare, Remunerare şi Audit la EISER Infrastructure Partners LLP.
A absolvit Universitatea Universitatea din British Columbia - Doctor în Drept.
La AGA Fondului Prorietatea de săptămâna trecută, doamna Nicoli a obţinut 3.130.036.135 de voturi "pentru", echivalentul a 84,53% din voturile valabil exprimate, 572.655.167 de voturi "împotrivă", iar 11.201.363 voturi au fost "abţineri".