Teodor Ancuţa, preşedinte SIBEX: "Procesul de listare a Adeplast continuă"

C.P.
Piaţa de Capital / 8 mai 2010

Teodor Ancuţa, preşedinte SIBEX: "Procesul de listare a Adeplast continuă"

Reporter: Domnule Ancuta, recent Marcel Bărbuţ, proprietarul Adeplast, companie cu care Sibex se află în discuţii pentru listarea pe piaţa spot, a declarat că speră să ia o decizie în această lună cu privire la listare, existând însă şi varianta contractării unui credit, dacă analiza pe care compania o efectuează nu e favorabilă listării. Cum comentaţi?

Teodor Ancuţa: Încă de la lansarea pieţei spot administrată de Bursa din Sibiu, am declarat împreună cu proprietarul Adeplast că vom lista compania în discuţie la Sibex. Din punctul nostru de vedere, procesul de listare continuă, de el se ocupă intermediarul ales, SSIF Intercapital Invest. Aşteptăm la rândul nostru rezultatele auditului prin care firma domnului Bărbuţ trece, pentru că acesta este esenţial în vederea listării, stabilind parametrii pentru evaluarea companiei.

Reporter: Insistăm asupra faptului că AdePlast are şi alternativa creditului bancar, aşa cum a declarat domnul Bărbuţ...

Teodor Ancuţa: Cred că din acest punct de vedere, domnul Bărbuţ a cântărit deja diferenţele dintre listarea pe Bursă şi contractarea unui credit. Lucrurile sunt simple: ori renunţi la o parte din avere prin vânzarea pe bursă a unor acţiuni dar obţii resurse financiare pentru dezvoltarea afacerii care, pe termen mediu şi lung se vor reflecta în creşterea profitului, ori continui pe linia creditării, dar arunci rămâi permanent supus riscurilor date de variaţiile de dobândă, instabilitatea pieţei valutare, inflaţia. Mai plastic spus, te afli mereu cu sabia deasupra capului. Ori eu cred că listarea este o soluţie mult viabilă, cu riscuri mai scăzute faţă de un credit. Chiar şi în eventualitatea nedorită a scăderii cotaţiei acţiuni Adeplast, ar exista posibilitatea răscumpărării acţiunilor de către proprietarul lor. Mizez pe faptul că, în prezent, aşa cum spunea Ion Ţiriac, cine are credite are probleme. Când stai cu 20 de milioane de euro credite, indiferent cât de bun este business-ul, nu este confortabil, ci din contra îngrijorător. În aceste condiţii, recomandarea mea, nu numai pentru Adeplast, ci şi pentru ale companii, este folosirea pieţei de capital ca mijloc de atragere a resurselor financiare, aşa cum au făcut polonezii. Modelul polonez este un exemplu perfect, întrucât se vede la ce rezultate au ajuns.

Reporter: Credeţi că AdePlast ar putea obţine trei milioane de euro, cât vizează domul Bărbuţ, prin listarea la Sibex?

Teodor Ancuţa: "Suma care poate fi obţinută depinde de mai mulţi factori. Foarte importantă, decisivă chiar, este valoarea la care este estimată compania în urma procesului de evaluare. Apoi, aceste rezultate sunt analizate de intermediar, urmând discutarea lor cu compania şi stabilirea preţului de la care poate porni listarea. Suma care poate fi atrasă depinde în acelaşi timp şi de procentul de acţiuni care va fi listat. Nu trebuie să uitam faptul că traversăm o perioadă de criză, iar piaţa construcţiilor nu se mai află pe val, aşa cum era în 2007, când a avut loc un adevărat "boom" în acest domeniu, şi cu siguranţă nu se mai pot atinge preţurile de arunci. De asemenea, şi cei care vor cumpăra acţiuni, (poate chiar angajaţi ai companiei) trebuie să realizeze la rândul lor un profit, să aibă certitudinea că investiţia este rentabilă şi este făcută pe termen lung. De aceea trebuie stabilit un preţ corect la listare. Cred că nimeni nu mai este azi dispus să ofere pe o acţiune preţuri la nivelul anului 2008. Listarea este o soluţie, cu condiţia ca procesul să fie unul corect şi companiile să nu vieze doar o supraevaluare a business-ului.

Reporter: Deci mizaţi în continuare pe listarea Adeplast la Sibiu?

Teodor Ancuţa: Trăim într-o lume a business-ului în care suntem dependenţi de analize, estimări, bugete, proiecte de dezvoltare. Adeplast doreşte construirea unei noi fabrici şi, în acest sens are nevoie de finanţare. Cea mai bună soluţie, în opinia mea, este listarea, dar ea depinde de toţi factorii enumeraţi mai sus şi, în principal, de decizia proprietarului companiei, în funcţie de faptul dacă e mulţumit sau nu de preţul pe care l-ar lua prin vânzarea, să zicem a 10 % din acţiuni. Mizez pe decizia domnului Marcel Bărbuţ şi cred că acesta va fi una adaptată contextului financiar pe care-l traversăm, în care listarea este cea mai bună variantă, pentru un preţ corect, şi cred în cuvântul dat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb