Teodor Ancuţa: Reatestarea brokerilor va da un suflu nou pieţei

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2010

Teodor Ancuţa: Reatestarea brokerilor va da un suflu nou pieţei

Reporter: Sibex a anunţat că a hotărât în Consiliul de Administraţie organizarea unui examen de reatestare a tuturor persoanelor care posedă atestat de broker pe piaţa reglementată de instrumente derivate administrată de societate. În ce constă această reatestare şi care este scopul ei?

Teodor Ancuţa: Da, este adevărat, Consiliul de Administraţie a luat decizia ca, în perioada 3 - 15 mai 2010, toţi brokerii activi pe piaţa derivatelor administrată de Sibex, să se reatesteze. Această reatestare constă în susţinerea unui examen teoretic care va acoperi regulamentele 3 şi 4 ale BMFM, regulamentele 1 şi 3 ale CRC, regulamentul CNVM nr.32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, mecanismul de tranzacţionare a contractelor futures, a contractelor cu opţiuni şi a contractelor financiare pentru diferenţă, analiza tehnică şi relaţia broker - client, etc.

Reporter: Care ar fi, de exemplu, avantajele pentru clienţi?

Teodor Ancuţa: Prin reatestarea brokerilor dorim să dăm un suflu nou pieţei, întrucât am întâlnit situaţii în care existau clienţi cărora futures-ul le era expus ca o investiţie mult prea complexă sau prea riscantă, situaţie care avea ca efect îndepărtarea lor de aceste instrumente financiare derivate. Or, brokerul trebuie să răspundă în mod pozitiv cerinţelor clientului, să-i expună corect şi coerent toate aspectele despre instrumentele solicitate. Prin această reatestare vom vedea la rândul nostru clar care sunt brokerii pe care clienţii se pot baza. Aceste aspecte sunt importante pentru că în piaţa futures se întâlnesc cei care doresc să elimine riscul, adică investitorii interesaţi de hedging, cu cei dispuşi să-l preia, anume speculatorii. În acest fel eforturile Sibex de până acum nu se vor pierde, clienţii având posibilitatea să aleagă un broker competent.

Reporter: Cum avantajează SSIF-urile această reatestare a brokerilor?

Teodor Ancuţa: Deocamdată, concurenţa între SSIF-uri se realizează doar la nivel de comisioane, platformă şi grad de acoperire teritorială. Noi venim în sprijinul lor şi le oferim ocazia să extindă concurenţa şi la nivelul brokerilor. Cred că un broker bun, cu renume, este o modalitatea extrem de ieftină de publicitate şi marketing.

Prin reatestarea brokerilor, SSIF-urile vor putea vedea unde se poziţionează şi din acest punct de vedere. În acest sens, vă pot expune şi un caz concret. Este vorba despre un client din Timişoara care, dorind să se documenteze despre instrumentele financiare derivate, a fost nevoit să se deplaseze tocmai la Sibiu, întrucât brokerul de la agenţia din Timişoara i-a expus necorespunzător şi lapidar aceste instrumente, insistând doar asupra riscurilor şi complexităţii şi fără a evidenţia şi multele avantaje ale acestora. Mai mult, brokerul i-a recomandat în mod expres să nu investeas-că în asemenea instrumente întrucât sunt foarte riscante, dar fără a putea explica de ce sunt ris-cante sau ce avantaje au. Astfel, clientul nu a putut să-şi formeze o idee clară despre tranzacţiile futures, ca să nu mai vorbim despre cele cu opţiuni. Cred că astfel de situaţii de necunoaştere a instrumentelor din partea brokerilor trebuie eliminate pe viitor.

Reporter: Aţi expus avantaje pentru clienţi si intermediari. Ce are de câştigat Sibex din reatestare?

Teodor Ancuţa: Fiind o bursă, Sibex este dependentă de clienţi şi brokeri. Pentru a fi clienţi interesaţi, trebuie să existe produse atractive dar şi brokeri buni. Produsele există. Existând şi brokerii, este îndeplinită una din condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea pieţei. Sintetizând, dorim să ştim pe cine ne putem baza în demersul nostru de dezvoltare şi consolidare a pieţei derivatelor. Pentru noi, cel mai important aspect al promovării este educaţia. Produsele noastre pot fi explicate cel mai bine prin eforturi educaţionale susţinute. De aceea, ne-am sporit eforturile în acest sens şi am demarat ample proiecte. Concret, este vorba despre webinarii (seminarii gratuite online) prin care am abordat teme diverse de la expunerea platformei la strategii investiţionale, întâlniri cu clienţii interesaţi din marile oraşe, res-pectiv un alt obiectiv major - lansarea unui website secundar axat doar pe educaţie şi promovare. Dorim ca aceste eforturi să nu se piardă prin faptul că potenţialii investitori interesaţi sau cei care au trecut prin acest flux educaţional nu au cum să-şi atingă scopul final, anume realizarea investiţiilor la termen, datorită lipsei de consultanţă avizată din partea unui specialist. Din contră, dorim ca investitorii să aibă de unde alege un broker bun. Şi astfel vom avea cu toţii de câştigat: clienţii, brokerii şi Sibex. De altfel, cred că scopul nostru comun este să facem bani împreună.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa-i reautorizati ! cred ca vor ramane jumate din ei!sufla vantu....

    In anul 1998 in urma examenului sustinut la cluj pe cheltuiala proprie si din pasiune pentru bursa de actiuni si valutara, am trecut examenul final si am obtinut atestatul de broker.Au trecut ceva ani de atunci in 1999 si 2000 am practicat profesional in interiorul unui SVM ca apoi in 2002 am parasit tara. Dupa 12 ani de la acest atestat am cerut CNVM o copie dupa acea diploma iar cineva din interiorul CNVM mi-a raspuns promt deaftfel, prin email ca in urma unei Hotarari de Guvern cu numarul XX dintr-un oarecare an nu ma chinui acum cu amanutele certificatele care nu si-au actualizat examenele anuale au fost anulate. Va intreb eu cine si in ce tara a aceste planete poate anula un certificat anulat ? Un drept castigat o diploma primita in urma unei scoli ?se poate ridica dreptul de a profesta pe cerificatul cu numele X-ulesc si seria XXXX dar sa-mi anulati un drept castigat ? De ce nu-mi anulati si diploma de facultate ca nu am profesat in domeniu ??? Guvern de incapabili ? Este mult mai usor sa distrugeti decat sa va bateti putin capul sa faceti ceva de calitate si cu sens nu ROMANILOR ?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb