Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici împreună cu alţi reprezentanţi ai ministerului şi ai ANAF au participat ieri la audierile de la Paris pentru acţiunea în anulare introdusă de statul român în decembrie 2013 privind o hotărâre în favoarea fraţilor Micula de a primi circa 85 milioane euro, potrivit unui comunicat emis de Minister.
Conform calendarului procedural aprobat, audierile au loc în perioada 21-22 septembrie 2015, la Paris, urmând ca ulterior să se comunice părţilor decizia Comitetului ad-hoc investit cu soluţionarea acţiunii în anulare.
"Ministrul Finanţelor Publice a participat la aceste audieri deoarece era necesară prezenţa unui reprezentant de rang înalt din partea statului român pentru a sublinia interesul pe care România îl acordă acestui litigiu de o complexitate ridicată, date fiind implicaţiile ce ţin de prevalenţa sau nu a dreptului Uniunii Europene în materia ajutorului de stat faţă de dispoziţiile Convenţiei ICSID. De asemenea, la audieri participă şi alţi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a putea oferi informaţii suplimentare, în timp real, cu privire la acest litigiu", arată comunicatul Finanţelor.
Fraţii Viorel şi Ioan Micula au obţinut recent, într-o instanţă belgiană, poprirea fondurilor pe care Romatsa trebuie să le încaseze de la Eurocontrol.
Cei doi oameni de afaceri, care au şi cetăţenie suedeză, au deschis un proces împotriva statului român, în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice. Ei au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România, iar ICSID le-a dat câştig de cauză la finele anului 2013.
Numai că statul nu le-a plătit banii datoraţi (peste 200 milioane de euro inclusiv dobânzi şi penalităţi), iar la finele anului trecut Ioan şi Viorel Micula au reuşit să pună sechestru pe unele conturi ale Ministerului Finanţelor, dar şi pe o parte din acţiunile deţinute de stat la Petrom.
Viorel Micula ne-a declarat recent că nu se ajungea la acest sechestru dacă statul respecta decizia ICSID: "Noi am negociat plata despăgubirii cu autorităţile până în martie 2014 pentru că nu am vrut să trecem direct la executarea silită. Ne-am dorit o rezolvare amiabilă a situaţiei. În martie 2014, ajunsesem la o înţelegere cu statul, dar ulterior Ministerul Finanţelor s-a răzgândit şi a introdus la ICSID o acţiune în anulare, cerând şi suspendarea executării silite. ICSID a admis suspendarea executării cu condiţia ca statul român să depună o garanţie că ne va plăti banii dacă pierde şi acest proces. Numai că statul român nu a depus garanţia în termenul de 30 de zile dat de instanţa internaţională, aşa că ICSID a dispus reluarea executării silite".
Viorel Micula susţine că la începutul acestui an autorităţile noastre au adoptat o lege, pe care o caracterizează drept ciudată, prin care executorilor judecătoreşti li s-a interzis executarea statului în urma deciziilor tribunalelor arbitrale.
În ceea ce priveşte acţiunea de blocare a popririi, directorul regiei a precizat că ROMATSA a trimis deja la Bruxelles o echipă de specialişti care negociază un contract de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţele belgiene pentru a ridica poprirea.