Terapia Intensivă, la un pas de moarte clinică din cauza lui Vlad Voiculescu

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 10 mai 2021

Fostul ministru Vlad Voiculescu

Fostul ministru Vlad Voiculescu

Bugetul întocmit de fostul ministru al Sănătăţii nu a ţinut cont de sumele cheltuite anul trecut pentru ATI

Vlad Voiculescu a prevăzut pentru ATI un buget de 98,5 milioane lei, pentru anul 2021

Cheltuielile cu ATI în anul 2020 s-au ridicat la 271,4 milioane lei

Ministerul Sănătăţii a confirmat pentru ziarul BURSA ceea ce prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, afirma în 17 aprilie 2021: bugetul pentru ATI propus de fostul ministru Vlad Voiculescu şi aprobat de Parlament este în anul curent cu peste 65% mai mic faţă de cel din anul 2020.

Conform răspunsului la solicitarea înaintată de ziarul BURSA către Ministerul Sănătăţii, "prin Legea nr.15/2021 a bugetului de stat pe anul 2021, a fost aprobat bugetul Ministerului Sănătăţii, iar domeniului Acţiunilor Prioritare, prin care se gestionează în prezent, un număr de 10 programe destinate tratamentului şi îngrijirii pacienţilor critici, i-a fost alocată suma de 240 milioane lei lei, din care pentru AP-ATI s-a repartizat suma de 98.563.000 lei".

Potrivit documentului citat, suma bugetată pentru ATI de către Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, este cu aproape 8 milioane de lei mai mare decât suma prevăzută în bugetul de stat din anul 2020, aprobat în 6 ianuarie 2020, cu mult înainte de declanşarea pandemiei Covid-19 în ţara noastră.

"La începutul anului 2020, Serviciul medicină de urgenţă a gestionat un număr de 8 (opt) Acţiuni Prioritare (AP) destinate tratamentului şi îngrijirii pacienţilor critici, pentru care s-a alocat suma de 164,2 milioane lei, conform Legii bugetului de stat nr. 5/2020. Pentru AP-ATI s-a repartizat suma de 90.693.000 lei", arată Ministerul Sănătăţii.

Numai că, anul trecut, ulterior adoptării bugetului de stat în 6 ianuarie 2020, în contextul pandemiei COVID-19, a fost adoptată Hotărârea nr. 171/2020 pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

"În acest context, a fost suplimentat bugetul Acţiunilor Prioritare cu 350 milioane lei, din care AP-ATI a beneficiat de suma de 209.413.000 lei, diferenţa fiind alocată unui program nou, destinat de asemenea tratamentului şi îngrijirii pacienţilor critici, cu infecţii emergente şi reemergente", mai precis pentru îngrijirea pacienţilor infectaţi cu Coronavirus - COVID-19, precum şi pentru îngrijirea şi acordarea tratamentului pacienţilor critici, se arată în documentul citat.

Ministerul Sănătăţii afirmă că pentru anul 2020 bugetul total alocat AP-ATI, în condiţii de pandemie, a fost de 282.562.000 lei, din care execuţia bugetară a fost de 271.435.000 lei, respectiv au fost cheltuite 96% din fondurile alocate pentru Terapie Intensivă.

Din răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii reţinem că fostul ministru Vlad Voiculescu, la întocmirea bugetului pentru Terapie Intensivă pentru anul 2021, buget care a fost aprobat de Parlament în luna martie, nu a ţinut cont de execuţia bugetară de anul trecut de la ATI şi nici de valul trei al pandemiei, în care ne aflam la începutul primăverii.

Practic, fostul ministru şi subordonaţii săi au preluat cu copy-paste bugetarea iniţială din 6 ianuarie 2020, la care au adăugat un plus de 8 milioane lei, fără să se raporteze la suma reală, peste 271,4 milioane lei cheltuită în secţiile de Terapie Intensivă pe tot parcursul anului trecut.

Am încercat să aflăm şi părerea fostului ministru al Sănătăţii cu privire la cele comunicate de ministerul de resort, dar Vlad Voiculescu nu a răspuns apelurilor şi mesajelor noastre.

Din toată situaţia de mai sus reiese că, în condiţiile în care în Bucureşti nu mai exista niciun loc la Terapie Intensivă în spitalele Covid şi suport-Covid, fiind necesar transferul la începutul lunii aprilie a pacienţilor din spitalul Foişor pentru a le face loc bolnavilor de Covid-19, Vlad Voiculescu a bugetat pentru acest sector de activitate medicală o sumă cu mult sub nevoile reale ale sistemului angrenat în prima linie de luptă împotriva pandemiei Covid-19.

Practic, se poate spune că, în valul 3 al pandemiei, Terapia Intensivă a fost la un pas de moarte clinică din vina fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Referitor la datele furnizate de Ministerul Sănătăţii, fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat pentru ziarul BURSA:

"Eu vă pot spune că dispoziţia mea a fost clară: să se aloce toate fondurile disponibile urmând ca la rectificare acestea să fie suplimentate. Premierul a dat asigurări publice în acest sens. Cheltuielile cu vaccinurile şi vaccinarea au fost mai mari decât cele bugetate, lucru asupra căruia am atenţionat premierul în repetate rânduri, inclusiv public. Nu cred că este vreo secţie în acest moment care să fie măcar aproape de execuţie bugetară 100%. Sunt convins că guvernul va merge curând către o rectificare bugetară care să adauge la fondurile Ministerului Sănătăţii".

În legătură cu afirmaţiile de mai sus ale fostului ministru al Sănătăţii, reiterăm, conform datelor oferite de ministerul de resort, că Terapia Intensivă a avut o execuţie bugetară de 96% la finalul anului 2020, de peste 271 milioane lei, nu din bugetul iniţial de peste 90 milioane lei, ci din cel suplimentat şi că, în aceste condiţii, considerăm că Vlad Voiculescu putea să proiecteze un buget mai mare pentru ATI, dat fiind că se apropia valul trei al pandemiei Covid-19.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. USRistii au un rol clar, sa toarne sânge proaspăt in venele corporațiilor medicale private, astfel încât omul să meargă și să decarteze bani in aceste spitale în loc să fie tratat gratuit, la nivel de calitate european, la stat.

    Nu se vinde din nou povestea că statul e un prost administrator deci trebui sa punem un ban deoparte pentru privat.

    Toate converg către concluzia că USR-Plus sunt vânzători de țară ... 

    1. ai perfecta dreptate , dar securistii din presa ( si prostii ) molfaie tot timpul chestia cu incompetenta. un ex este sacul de grasime si tiganul de la dc news . a spune despre un hot si un ticalos ca este incompetent este o dovada de complicitate , de incercare de musamalizare a hotiei . au un plan clar de sabotare si distrugere a tarii . sanatatea e un capitol , dar vizeaza toata Romania .voiculescu este ca in desene animate , il dai afara pe usa si peste doua secunde intra pe geam , sub privirile amuzate ale institutiilor de forta , care ar trebui sa protejeze tara de tradatori .

    Fix din cauza lui Voiculescu se prăbușește terapia intensiva ... totul a fost perfect înaintea lui, el a distrus totul. Cat de prost sa fi sa scrii un asemenea articol? Nu mai zic ca nu are nicio legătura cu bursa.

    1. tu ai legatura cu Bursa ! marsh satanist nebun !

      Hai, explica-ne tu ce are legatura cu Bursa. Boule.

    nici cei mai mari manipulatori nu au reusit sa explice de ce este tolerat acest individ , si fara pregatire si extrem de nesimtit si tupeist , si cica sa nu inciti la violenta , pai atunci cum sa scapi de asemenea jigodii !

    USR dar mai ales PLUS sunt niste dobitoci care nu fac alceva decat sa puna bete in roate la orice care functioneaza.....Nu mai votez asemenea specimene ever...

    1. chiar ai votat asa ceva ? ai uitat asa repede guvernul zero ? ca-s cam tot aia !

    Știe cineva de ce Vlăduț cade mereu in picioare, ca pisica căzută din pom, ce securiști are in spate de nu se dă bătut nici mort?

    Cine îi suflă vant în pupa lu ăsta bai tatutzu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb