Terenul agricol din ţara noastră, mai scump decât în Bulgaria, Ungaria şi Franţa

I.GHE.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 decembrie 2022

Terenul agricol din ţara noastră, mai scump decât în Bulgaria, Ungaria şi Franţa

Preţul terenului arabil din ţara noastră este mai mare decât în Bulgaria, Ungaria şi Franţa, arată datele Eurostat. Potrivit acestora, cel mai scump teren arabil se află în Olanda - din cauza suprafeţei mai mici - preţul acestuia fiind de zece ori mai mare decât cel plătit pentru un teren în România. Conform informaţiilor publicate ieri de Eurostat, preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană în anul 2021 varia între 3.661 de euro în Croaţia şi 47.290 de euro în Luxemburg. Experţii Eurostat precizează că această diferenţă este posibil să fie chiar mai mare, deoarece pentru 2021 nu sunt disponibile date pentru toate statele membre, iar în 2020 preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Ţările de Jos a fost de 71.225 de euro. În cazul României, preţul mediu al unui hectar de teren arabil era de 7.601 euro anul trecut, în creştere faţă de 7.163 de euro în 2020. Cele mai mari preţuri la terenuri arabile sunt în regiunea Bucureşti-Ilfov (10.707 euro pentru un hectar), iar cele mai mici în regiunea Nord-Vest (6.206 de euro pentru un hectar). În ambele cazuri, preţurile sunt mai mici decât în 2020.

Comparativ, preţul mediu al unui hectar de teren arabil în 2021 era de 6.096 de euro în Bulgaria, 5.940 de euro în Franţa şi 5.187 de euro în Ungaria. Alte state membre unde preţul mediu al unui hectar de teren arabil este mai mic decât în România sunt: Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia şi Croaţia.

La nivel regional, conform datelor disponibile, cel mai mare preţ pentru un hectar de teren arabil se înregistra în regiunea Insulele Canare din Spania (cu o medie de 120.477 de euro pe hectar), iar cele mai mici preţuri în regiunea Ovre Norrland din Suedia (cu o medie de 1.882 de euro pe hectar). Eurostat subliniază că în majoritatea regiunilor Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decât pajiştile. Excepţiile sunt regiunile spaniole Asturias şi Madrid, precum şi regiunea Sostines din Lituania, unde hectarul de pajişte este mai scump decât hectarul de teren arabil. Preţul mediu al unui hectar de pajişte în 2021 varia între un minim de 1.423 de euro în Bulgaria şi până la 41.930 de euro în Luxemburg, însă în Ţările de Jos se situa la 59.065 de euro, conform datelor pe anul 2020. Potrivit Eurostat, preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori, precum legislaţia naţională, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigaţii, precum şi de forţele de piaţă ce ţin de cerere şi ofertă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb