TERRA MILENIUL III: "Centrala nucleară de la Cernavodă - în continuare expusă unor accidente majore"

C.I.
Ziarul BURSA #Companii / 16 septembrie 2015

"Centrala nucleară de la Cernavodă - în continuare expusă unor accidente majore"

Centrala de la Cernavodă este expusă riscului seismic, inundaţiior şi unor evenimente meteorologice extreme, conform analizei critice a planului naţional de acţiune post Fukushima, actualizat la sfârşitul anului 2014, analiză realizată de o reţea de ONG-uri din Europa Centrală şi de Est, potrivit TERRA Mileniul III.

La patru ani după ce Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană au solicitat efectuarea unor teste de stres la centrala nucleară de la Cernavodă ca urmare a accidentului de la Fukushima, problemele scoase în evidenţă de către echipa de evaluare nu sunt remediate în totalitate, spun reprezentanţii ONG-ului.

TERRA Mileniul III precizează că specialiştii care au evaluat centrala de la Cernavodă au constatat că aceasta este situată într-o zonă extrem de inadecvată, deoarece regiunea este predispusă la cutremure. Un comunicat de presă al ONG menţionează: "Cu toate acestea, în prezent, mijloacele de gestionare a accidentelor severe nu sunt suficiente pentru a preveni sau pentru a atenua consecinţele acestora.

Concret, deşi echipa de evaluare a criticat faptul că nu sunt prevăzute măsuri pentru creşterea rezistenţei la cutremure, iar limitele de siguranţă nu au fost cuantificate în mod adecvat, autoritatea de reglementare CNCAN susţine în continuare că alte îmbunătăţiri nu sunt necesare".

Autorii studiului consideră că acest lucru dovedeşte că autorităţile române nu înţeleg ideea de test de stres. "Deşi probabilitatea unui cutremur de peste limita de proiectare a centralei este scăzută, persistă posibilitatea unui cutremur puternic care ar putea declanşa un accident grav", mai arată TERRA Mileniul III.

Comunicatul de presă mai arată: "Testele de stres au mai arătat că protecţia împotriva inundaţiilor este şi ea insuficientă. Un număr semnificativ de echipamente de siguranţă sunt situate în camere subterane ale centralei, ceea ce face necesară instalarea unor uşi etanşe, rezistente la inundaţii. Acest lucru ar fi trebuit finalizat până în 2014, dar acum realizarea acestora este amânată pentru finalul anului 2015. În loc de măsuri tehnice fiabile sunt puşi la dispoziţie saci de nisip. Despre capacitatea centralei de a rezista la condiţiile meteorologice extreme, cum ar fi vânturi puternice, zăpadă şi ploaie, echipa de evaluare a găsit puţine informaţii.

Este nevoie în continuare de înbunătăţiri în zona bazinului de stocare a combustibilului uzat, care se află în afara zonei izolate, astfel, în caz de accident grav o revărsare majoră de substanţe radioactive ar putea avea consecinţe periculoase. Majoritatea acţiunilor de intervenţie în cazul unui accident grav în zona bazinului de stocare sunt programate a fi efectuate cu echipamente mobile, echipamente care au fost achiziţionate şi testate, dar care nu sunt stocate în siguranţă şi nu prezintă garanţia ca vor fi suficiente.

Îmbunătăţirile în cadrul scenariului «station blockout» (o pană majoră de curent) sunt şi ele nesemnificative iar măsurile sunt discutabile. Operatorul a încheiat un acord cu autorităţile locale şi naţionale implicate în coordonarea răspunsului la situaţii de urgenţă astfel că, centrala să fie prioritară la reconectare, dar asta înseamnă că alţi consumatori importanţi cum sunt spitalele, sistemele de trafic sau alte instituţii importante de interes local sunt lăsate fără energie o bună bucată de timp.

Toate acestea se adăugă la faptul că proiectul reactoarelor de tip CANDU este unul învechit, realizat în ani 70. Mai multe puncte slabe de proiectare ale reactorului nu pot fi remediate, în special cele legate de posibilitatea unei variaţii puternice de energie în cazul căderii sistemelor de siguranţă şi vulnerabilitatea împotriva riscurilor externe. Mai mult decât atât, degradarea tuburilor de presiune cauzată de îmbătrânirea acestora este o problemă persistentă la centralele de tip CANDU, iar semne că se întâmplă asta şi la centrala de la Cernavodă există deja. De asemenea, centrala este vulnerabilă şi la atacuri teroriste".

Centrala de la Cernavodă a fost evaluată după accidentul de la Fukushima împreună cu restul centralelor din Uniunea Europeană, în privinţa a trei aspecte: pericolele externe, pierderea sistemelor de securitate şi gestionarea accidentelor grave. În planul naţional de acţiune care a fost efectuat după aceste teste au fost identificate 33 de măsuri necesare pentru remedierea deficienţelor. Până la sfârşitul anului 2014, erau implementate în totalitate 24 de măsuri. Restul sunt planificate să fie finalizate până la sfârşitul anului 2015.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. bai tampitilor cum dracu sa fie inundata ca daca ne uitam atent ea este pe un pic de deal.s-au facut cercetari ample inainte de a fi construita idiotolor sau vreti si voi o lecuta de bani moca ca doar este la moda

    Exista un organism international respective Agentia international de la pentru energie nucleara de la Viena care urmareste siguranta instalatiilor nucleare. De cand au competenta ONG-uri la asa ceva ?

    Prea multi ratati se invart prin lume si isi dau cu parerea. 

    Acuzatii fara sustinere tehnica si stiintifica! A acuza autoritatile ca nu inteleg testele de stress este aberrant, CNCAN fiind in prima linie alaturi de organismele europene specializate si Agentia de la Viena pe acest subiect. Modificarile majore post-Fukushima sunt deja implementate, iar unele amanari sunt justificate. Centrala de la Cernavoda a avut o reactie foarte rapida, profesionalista post-Fukushima, implementarea a 24 de masuri din 33 fiind un foarte bun indicator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb