TEST NUCLEAR NORD-COREEAN:  Obama a discutat cu preşedinta sud-coreeană şi premierul japonez

Adina Lateş
Internaţional / 7 ianuarie 2016

Actualizare 18:08 Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul nord-coreean la Londra

Marea Britanie l-a convocat joi pe ambasadorul Coreii de Nord la Londra pentru a condamna "în cei fermi termeni" testul cu un dispozitiv nuclear cu hidrogen şi a anunţat că susţine eventualele noi sancţiuni ale ONU contra Phenianului, relatează Reuters.

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat miercuri dimineaţă cu succes un test cu un dispozitiv nuclear cu hidrogen, miniaturizat, marcând un avans semnificativ în privinţa capacităţilor sale de atac şi declanşând semnale de alarmă în Japonia şi Coreea de Sud.

Ministrul britanic pentru Asia, Hugo Swire, a afirmat că este esenţial ca întreaga comunitate internaţională să fie solidară în răspunsul dat Coreii de Nord.

"L-am convocat pe ambasadorul Coreii de Nord astăzi pentru a exprima în cei mai fermi termeni condamnarea de către Marea Britanie a testului nuclear. Este vorba despre o încălcare evidentă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, iar Regatul Unit sprijină hotărârea ONU de a implementa măsuri semnificative suplimentare contra regimului" de la Phenian, a spus oficialul britanic.

(I.D.)

-------

Actualizare 12:24 SUA trimit avioane de spionaj în Coreea de Nord, după testul nuclear anunţat de Phenian

Avioane americane de spionaj au decolat de la o bază americană situată în sudul Japoniei, la o zi după ce Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, transmite AP.

Cel puţin trei avioane au decolat joi de la baza aeriană Kadena, situată pe Insula japoneză Okinawa.

Era neclar care era misiunea aeronavelor, însă ele ar putea încerca să stabilească ce fel de dispozitiv nuclear a detonat Coreea de Nord.

Unul dintre avioanele văzute decolând, un RC-135S, colectează date optice şi electronice de la ţinte balistice. Aeronava este folosită în cadrul verificării conformării faţă de un tratat privind armamentul şi dezvoltării Apărării americane strategice şi antirachetă.

(S.A.)

---------

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a discutat la telefon miercuri cu preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye şi premierul japonez Shinzo Abe despre răspunsul internaţional la testul nuclear al Coreii de Nord, a anunţat Casa Albă, informează Reuters.

Obama a reafirmat angajamentul SUA faţă de securitatea Coreii de Sud şi cei doi lideri au convenit să lucreze la un "răspuns unit şi internaţional puternic după ultimul comportament nechibzuit al Coreii de Nord", a declarat Casa Albă într-un comunicat.

"Separat, preşedintele a felicitat-o pe preşedinta Park pentru recentul acord dintre ROK (Republic of Korea, Coreea de Sud) şi Japonia pentru a rezolva vechea problemă a +femeilor de reconfortare+" şi i-a lăudat pe aceşti doi dintre aliaţii noştri cei mai importanţi pentru curajul şi viziunea de a ajunge la o soluţionare durabilă a acestei probleme dificile", adaugă Casa Albă.

Printre altele, preşedintele Barack Obama a vorbit la telefon miercuri cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe despre răspunsul internaţional la testul nuclear al Coreii de Nord, a mai anunţat Casa Albă.

Obama a reafirmat angajamentul SUA faţă de securitatea Japoniei şi cei doi lideri "au convenit să lucreze împreună la un răspuns internaţional puternic", potrivit comunicatului Casei Albe.

De asemenea, preşedintele american "l-a felicitat pe prim-ministrul Abe pentru recentul acord dintre Japonia şi ROK în vederea rezolvării problemei de lungă durată a +femeilor de reconfortare+", adaugă comunicatul citat de Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb