SUA intenţionează să amplaseze arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în ultimii 15 ani, pe fondul unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei. Ogive de trei ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima ar urma să fie amplasate la baza Royal Air Force (RAF) Lakenheath din Suffolk, conform propunerilor, transmite The Guardian.
Statele Unite au plasat anterior rachete nucleare la RAF Lakenheath şi le-au îndepărtat în 2008. Documente ale Pentagonului consultate de ziar dezvăluie contracte de achiziţie pentru o nouă facilitate la baza aeriană.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: "Se menţine politica Regatului Unit şi a NATO de a nu confirma sau infirma prezenţa armelor nucleare într-o anumită locaţie".
Recent, personalităţi de rang înalt de pe ambele părţi ale Atlanticului au făcut apel ca Marea Britanie să fie pregătită în cazul unui potenţial război între forţele NATO şi Rusia. La începutul acestei săptămâni, Sir Patrick Sanders, comandant al armatei britanice, a declarat că armata regulată de 74.000 de militari trebuie să fie întărită de cel puţin 45.000 de rezervişti şi cetăţeni pentru a fi mai bine pregătiţi pentru un posibil conflict.
Downing Street a exclus orice măsură în vederea recrutării, spunând că serviciul militar va rămâne voluntar.
Carlos Del Toro, secretarul marinei americane, a cerut Regatului Unit să "reevalueze" dimensiunea forţelor sale armate, având în vedere "ameninţările care există astăzi".
Downing Street a pledat în favoarea cheltuielilor guvernului Regatului Unit pentru apărare, spunând că Marea Britanie a fost partenerul preferat de Washington în atacurile împotriva rebelilor Houthi din Marea Roşie, tocmai din cauza "puterii sale militare".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2024, 10:01)
Geermania vrea si ea ca UE sa aiba propria ei aparare nucleara .noroc cu Putin ca altfel asta nu se putea face in veci .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2024, 11:44)
Visul oricărui armățar e să aibă multă carne de tun, ca rușii.
Isteții ruși tot trimit cu miile prin Avdivka și toți sunt curățați la locul de muncă. Deci, serviciul militar trebuie să rămâne voluntar. Mult, prost și fără rost este o concluzie... empirică.