Theodor Stolojan: "Există o ipocrizie cumplită în sistemul financiar şi cel fiscal"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2016

"România ar trebui să renegocieze convenţiile de evitare a dublei impuneri încheiate înainte de 1989"

În sistemul financiar şi cel fiscal internaţional există o ipocrizie cumplită, în sensul că acestea contribuie fundamental la ascunderea veniturilor şi a activelor care ies din unele ţări, consideră europarlamentarul român Theodor Stolojan, preşedintele delegaţiei naţionale a PPE (Partidul Popular European).

Fără să ofere cifre, domnia sa a declarat zilele trecute, la un seminar cu jurnaliştii, desfăşurat la Bruxelles: "Cifrele sunt incredibile. Problema este imensă, ca dimensiune".

Cu acelaşi prilej, Theodor Stolojan a afirmat că ţara noastră ar trebui să renegocieze toate convenţiile de evitare a dublei impuneri încheiate înainte de 1989. Conform spuselor domniei sale, asemenea convenţii erau avantajoase înainte de 1989, când investiţiile străine în România erau aproape inexistente, iar ţara noastră era interesată să nu se impoziteze câştigurile realizate din aceste investiţii.

Europarlamentarul a adus în atenţie unele tranzacţii ca să evidenţieze cât pierde România în urma unor convenţii precum cea încheiată cu Cipru înainte de 1989. Unul dintre exemple priveşte producătorul de dezinfectanţi "Hexi Pharma", aflat de ceva vreme în centrul unui scandal de proporţii.

"Cei care controlau Hexi Pharma aveau o firmă în Cipru. De ce e nevoie ca un cetăţean român sau o companie românească să-şi deschidă o firmă în Cipru?", a spus domnul Stolojan, adăugând: "Ne-a arătat Hexi Pharma de ce este nevoie: prin firma din Cipru se importa cu 7 euro litrul de dezinfectant şi se refactura către Hexi Pharma din România cu 100 de euro litrul. Diferenţa era dată de cei care controlau firma din Cipru, aceiaşi care controlau şi Hexi Pharma, şi numai ei ştiau ce faceau cu această diferenţă".

Un alt exemplu oferit de europarlamentarul român a fost cel al omului de afaceri Ion Ţiriac, care, la finele lui 2015, a vândut o deţinere importană din "UniCredit Ţiriac Bank".

Theodor Stolojan a declarat: "Această bancă a crescut în valoare în România, deci cel care a vândut acţiunile a realizat un câştig de capital care, potrivit legilor din România, se impozitează cu 16%. Dar, statul român nu a putut impozita nici macar un euro din câştig. De ce? Pentru că, de fapt, deţinătorul acţiunilor băncii era o firmă din Cipru înfiinţată de acest om de afaceri".

Domnul Stolojan a subliniat că, potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri dintre România şi Cipru, câştigul de capital se impozitează acolo unde are sediul firma ce deţine acţiunile în România, respectiv în Cipru - unde câştigul de capital nu se impozitează.

"Astfel, convenţia de evitare a dublei impuneri a devenit o convenţie de exonerare de impozit şi în România, şi în Cipru", a precizat Theodor Stolojan, avertizând că neimpozitarea unor tranzacţii de genul celor menţionate împiedică ţara noastră să aducă la buget sute de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asa ca cine e mai ipocrit ?

    1. ... sa faceti diferenta intre CE spune un om si CINE este el.

      Daca vine o persoana care va este profund antipatica si va spune ca va arde casa, ii ignorati mesajul pentru ca stiti dvs. ce stiti despre el??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb