TI România: "Climatul de integritate publică s-a deteriorat grav"

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 26 mai 2011

Ţara noastră începe să arate ca un stat captiv în privinţa corupţiei

Climatul de integritate publică s-a deteriorat grav în ţara noastră, care începe să arate ca un stat captiv în privinţa corupţiei, potrivit Transparency International România (TI România).

"Constatăm o deteriorare dramatică a climatului de integritate publică din România, marcată de o lipsă de coordonare strategică în privinţa măsurilor legislative şi instituţionale", a declarat ieri, la lansarea Raportului Naţional asupra Corupţiei, domnul Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International România.

Analiza cuprinde perioada octombrie 2009 - februarie 2010, care se suprapune peste cele mai multe dintre măsurile anticriză.

Raportul notează: "O luptă acerbă pentru resursele publice, şi aşa puţine, a putut fi observată între principalii actori ai scenei politice, ceea ce a făcut ca măsurile legislative şi instituţionale, şi politicile întreprinse să fie caracterizate de o puternică inconsecvenţă. Tocmai această inconsecvenţă a determinat apariţia unor vulnerabilităţi esenţiale pentru procesul, parcă nesfârşit, al luptei împotriva corupţiei şi al construcţiei integrităţii publice din România".

Analiza mai remarcă "formalismul şi incoerenţa deciziilor guvernamentale, pe de o parte, şi resemnarea românilor, pe de altă parte", acestea fiind "principalele cauze pentru care lupta împotriva corupţiei în România este ineficientă". TI arată că atitudinea pasivă a cetăţenilor a fost determinată de lipsa de transparenţă şi de indisponibilitatea de a dialoga a instituţiilor publice.

"În plus, climatul de incoerenţă legislativă descurajează substanţial investiţiile şi afectează grav afacerile şi proiectele europene, aducând atingere economiei, societăţii şi poziţiei României în contextul internaţional în UE", indică raportul, menţionând că acest climat de inconsecvenţă normativă este determinat de improvizaţiile procedurale la adoptarea unor legi fundamentale, de abuzul flagrant, repetat şi nociv al procedurii asumării răspunderii guvernamentale pentru adoptarea unor proiecte de lege. Nu în ultimul rând, spune raportul, numărul foarte mare de acte normative adoptate prin asumarea răspunderii guvernului nu suferă doar de vicii procedurale, ci şi de grave probleme de conţinut.

Raportul TI subliniază că măsurile anticorupţie sunt mai degrabă de faţadă şi au caracter propagandistic.

Societatea civilă şi mass-media s-au confruntat cu numeroase acţiuni abuzive pentru inhibare şi reducere a nivelului de implicare şi critică constructivă, potrivit TI România. Analiza TI notează: "Au fost campanii de denigrare la adresa unor organizaţii neguvernamentale, campanii de presiune contra trusturilor de media. La acestea s-a adăugat presiunea economică la care au fost supuse şi care a afectat cel mai grav presa locală, dar şi cotidiene centrale".

TI: "Criza economică a crescut acut vulnerabilităţile, pe fondul deficienţelor instituţionale constatate în anii 2009-2010".

Partidele politice, justiţia şi sistemul vamal sunt percepute de public ca fiind instituţiile cele mai corupte din ţara noastră, conform Barometrului Transparency International.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb