Industria textilă din oraşul Deta şi-a revenit după ce a fost atinsă de criza economică din ultimii ani, care a trimis în şomaj aproape 2.000 de oameni din zonă. Acum, întreaga producţie merge la export, iar angajaţii au revenit la locurile de muncă, informează Agerpres. În localitate funcţionează la această dată cinci firme în domeniul textil, trei dintre ele activând în domeniul automotive: Eybl (Prevent) - unde au revenit la muncă cei 1.250 de angajaţi -, Takara - în care muncesc 660 de oameni -, TRW - cu 400 de salariaţi -, o firmă în domeniul confecţii pentru mobilier urban - SC Lux SRL care funcţionează cu 80 de muncitori şi o firmă în domeniul confecţiilor textile - SC Essegy SRL, de unde-şi câştigă salariile 60 de persoane.
Ioan Iovan, manager al unui proiect transfrontalier pentru promovarea întreprinderilor mici şi mijlocii în localităţile Plandişte (Serbia) şi Deta (România), a declarat: "Producţia merge la export în procent de 100% pentru Eybl, TRW, Takara şi Essegy şi în procent de 90% de la SC Lux SRL. Industria textilă din Deta a trecut şi prin momente foarte dificile în perioada aceasta de criză economico-financiară, dacă ne gândim doar la firma Eybl, care a rămas în 2009 cu doar 300 de angajaţi, renunţând la restul de 1.700, datorită reducerii activităţii. În acel moment, firma a fost preluată de firma Prevent, iar la acestă dată, societatea are 1.250 de muncitori, func-ţionând ca firmă de producţie sub marca Eybl. Datorită faptului că o hală a fost închiriată firmei Takata, în anul 2010 firma Eybl şi-a deschis un punct de lucru şi la Lugoj".
În cadrul proiectului intitulat "Centre suport de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii în localităţile Plandişte şi Deta", cele două localităţi au sărbătorit recent "Zilele textile", în cadrul cărora s-a organizat o masă rotundă ce a avut ca temă dezvoltarea industriei textile în regiunea Banatului istoric. La începutul acestui an, o delegaţie formată din 50 de persoane din comuna Plandişte a vizitat firmele care lucrează în domeniul textil din oraşul Deta.
Următoarele obiective ale proiectului vizează realizarea unui incubator de afaceri la Plandişte şi realizarea unui studiu tehnic pentru înfiinţarea unui parc industrial la Deta. Valoarea totală a proiectului este de 350.740 de euro, din care 140.740 de euro reprezintă bugetul alocat de oraşul Deta.