TIMMERMANS: "Când statul de drept e călcat în picioare, politicienii nu mai pot fi traşi la răspundere"

I.M.
Politică / 11 martie 2019

Frans Timmermans (Sursă foto: Twitter)

Frans Timmermans (Sursă foto: Twitter)

Actualizare - Frans Timmermans: "Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie"

Timmermans a mai menţionat că în documentul prezentat premierului a fost expus "foarte clar" punctul de vedere al CE şi şi-a exprimat speranţa că acest document va constitui "baza unor discuţii constructive". Întrebat dacă este posibilă activarea articolului 7, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a replicat că nu doreşte să facă speculaţii în ce priveşte "pasul următor", deoarece fiecare ţară e diferită, iar în cazul României tocmai prin intermediul MCV este posibilă soluţionarea problemelor care au generat dezacorduri.

"Să sperăm că vom ajunge la un acord mâine sau poimâine, dar acum trebuie să investim în această relaţie şi să ne asigurăm că facem progrese. (...) Dacă se ia în considerare adoptarea de noi prevederi legislative, de ce nu ni se cere sfatul, de ce nu se cere sfatul unui organism independent cu expertiză uriaşă, care este Comisia de la Veneţia, astfel încât să nu se facă paşi greşiţi? Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România", a spus Timmermans.

-----

Prim-vicepreşedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit despre statul de drept la ceremonia în cadrul căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA.

Timmermans a declarat: "Îmi aduc aminte de o declaraţie, după 60 de ani de la tragedia războaielor: "Am construit o Europă unită, cu valori puternice, pace colectivă, libertate, democraţie, drepturile omului şi stat de drept". De ce este inclus statul de drept în acest citat? Conceptul de stat de drept, aşa cum a apărut el după cel de-al doilea război mondial, se bazează foarte mult pe experienţa pe care oamenii o aveau atunci. Oamenii care au asistat la atrocităţile împotriva umanităţii pentru că acestea păreau legale. Acele legi fuseseră votate în mod democratic.

Aşadar, dacă o democraţie decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război acestea nu vor mai fi posibile", conform Digi24.

"Ceea cea am văzut în ultimii ani este că, din păcate, vedem că, spre exemplu, Comisia Europeană, Consiliul Europei, critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare şi uneori această sporire a ingerinţelor este apărată cu argumentul că "noi am câştigat alegerile". Şi când sunt criticate atacurile împotriva mass media, cei care se lansează în aceste atacuri spun că ei deţin majoritatea: "trebuie să fim ascultaţi pentru că noi deţinem controlul".

Este un concept fundamental pentru funcţionarea societăţilor noastre. O democraţie poate fi judecată prin prisma protejării minorităţilor, mai degrabă decât prin a urmări deciziile majorităţii. Pentru că majoritatea de astăzi ar putea deveni minoritatea de mâine şi invers", a continuat prim-vicepreşedintele CE.

"Când statul de drept este încălcat, vedem că instituţiile sunt puse sub un anumit control. Dacă am pierdut alegerile, iar presa era împotriva mea, mediul de afaceri era împotriva mea. Şi atunci ce fac, data viitoare când plănuiesc să candidez? Mă asigur că toate aceste părţi, instituţii, nu vor mai fi împotriva mea, ci mă vor susţine.

În opinia mea, această gândire este cel mai periculos element din societatea actuală. De fiecare dată când vedeţi aceste tentative, să ştiţi că se întâmplă şi alte lucruri. Dacă statul de drept e ameninţat, dacă presa este îngrădită, dacă democraţia este interpretată după deea că câştigătorul ia totul, veţi vedea acest lucru ilustrat într-un raport al Transparency International", a mai spus Timmermans.

"Acest lucru se traduce printr-o corupţie crescută. Când statul de drept e călcat în picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi traşi la răspundere aşa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme", a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Justice without the Law of Magistrates' Responsibility is with the backbone Rupt!!!

    O justiție controlată de SRI, serviciu secret care poate derula afaceri, s-ar putea atinge de mafia securistă?

    Poate fi un stat mafiot securist un stat de drept? 

    Când statul de drept e călcat în picioare, politicienii nu mai pot fi traşi la răspundere = megadictatură = mega COMUNISM : UE,, va face "!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb