"Timpul a stat în loc, la Fortus"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 13 iunie 2013

"Timpul a stat în loc, la Fortus"

Interviu cu Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului

Fortus Iaşi trebuie să înţeleagă faptul că are o şansă mare şi are posibilităţi mari de dezvoltare, dar pentru asta trebuie să devină o firmă europeană, este de părere Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu, că, "dacă rămânem pe principiul < statul să ne dea comenzi >, nu vom face niciodată nimic. Vom rămâne cu acelaşi Fortus, vom ajunge la faliment şi vom spune că nu am avut noroc".

Potrivit lui Adrian Volintiru, primul pas pentru creşterea activităţii şi a cifrei de afaceri la Fortus este dezvoltarea funcţionalităţii de marketing şi de vânzări.

Preşedintele AAAS ne-a precizat: "Dacă o companie merge la un posibil client extern din zona Golfului, din Orient, din China şi are o prezentare în care pe prima pagină apare clădirea de la intrare şi în spate utilajele murdare de ulei, şi nu produsele şi proiectele pe care le-a făcut, firmele mari cu care a lucrat, prezentate într-un mod comercial, dacă organizarea internă nu permite clientului extern să facă un audit profesionist, atunci compania nu va prinde contractul vizat".

Potrivit lui Adrian Volintiru, investitorii străini susţin că pentru Fortus ar fi nevoie de minim 9-12 luni ca să fie agreat sau nu ca furnizor în acea zonă.

"Timpul a stat în loc la Fortus, aceasta este marea problemă", ne-a mai spus domnia sa.

Preşedintele AAAS a fost acuzat, în cadrul unei scrisori trimise premierului Victor Ponta de către liderii Sindicatului Fortus Iaşi, că, prin acţiunile întreprinse, urmăreşte "îngroparea" companiei. Adrian Volintiru ne-a răspuns, cu amabilitate, la toate întrebările adresate pe această temă.

Reporter: Domnule preşedinte, liderii Sindicatului Fortus Iaşi i-au scris premierului Victor Ponta că, după aprobarea planului de reorganizare de către instanţă, veţi iniţia "o serie de acţiuni" care vor duce la "îngroparea" companiei Fortus. Cum răspundeţi acestor acuze?

Adrian Volintiru: În primul rând, ţin să punctez că nu este frumos ca premierul să fie minţit.

În al doilea rând, planul de reorganizare încă nu a fost aprobat.

Dacă am avut o atitudine foarte înţelegătoare cu cei de la Fortus a fost pentru că ei îşi iubesc fabrica, vor s-o vadă mergând şi dezvoltându-se, ceea ce este foarte important. Consider că toţi avem un obiectiv comun, doar că paşii şi metodele prin care dorim să ajungem la acest obiectiv nu coincid.

Sindicatele de la Iaşi şi liderii lor sunt de foarte mult timp în Fortus, directorul general - fost, actual şi viitor, din punctul meu de vedere - este în companie de când Fortus era pe profit şi a trecut pe pierdere şi tot el a fost şi când societatea a intrat în insolvenţă. Această echipă a mers împreună şi la bine şi la rău. Au foarte mare dreptate că nu ei au hotărât intrarea în insolvenţă a companiei, dar, în altă perioadă, au avut putere de decizie şi lucrurile nu au mers bine.

Reporter: Reprezentanţii de la Fortus susţin că intenţionaţi să schimbaţi conducerea companiei, pentru ca membrii viitoarei conduceri a combinatului să fie foşti colaboratori ai dumneavoastră din perioada în care aţi fost director general la Vulcan. Confirmaţi acest lucru?

Adrian Volintiru: Nu am avut de gând şi nu am de gând să schimb pe nimeni. Le-am propus să-şi întărească partea de marketing şi vânzări, unde, într-adevăr, suferă, pentru ca Fortus să devină o companie europeană, să ia comenzi şi să se dezvolte până acolo unde visăm cu toţii. Nu am spus niciodată să-l înlocuiască pe directorul economic, ci că le trebuie un departament de analiză şi strategie, situaţii şi raportări online, în aşa fel încât directorul să ia decizii potrivite la timpul potrivit. Aş dori să menţionez şi că Marius Petrescu, despre care sindicaliştii susţin că ar fi fost colaboratorul meu la Vulcan, nu a lucrat niciodată pentru această companie, iar angajaţii de la Fortus ar fi trebuit să verifice acest lucru înainte de a-i scrie premierului.

Reporter: În prezent, Gheorghe Chişcă este atât directorul general al Fortus Iaşi, cât şi administratorul special al combinatului. Consideraţi că este optim pentru o reorganizare de succes, ca directorul şi administratorul special să fie una şi aceeaşi persoană? Nu se poate ajunge la un conflict de interese?

Adrian Volintiru: Administratorul judiciar are ultimul rol decizional în cazul procedurilor de insolvenţă, în schimb administratorul special este tot timpul acolo, poate semna ordine de plată, să ia decizii interne etc. şi este reprezentantul acţionarului majoritar în societate, care este statul, prin AAAS.

Şi eu am cerut în repetate rânduri cifre şi rapoarte şi mi s-au dat nişte explicaţii verbale, dar, pentru că îl cunosc pe director şi ştiu că este bine pregătit profesional - ca tehnician, ca director de producţie - până acum am trecut peste aceste aspecte. Afirmaţia că eu vreau să schimb echipa şi managementul este o simplă supoziţie.

Reporter: Sindicaliştii vorbesc despre unele contracte "generatoare de pierderi", pe care dumneavoastră aţi fi solicitat combinatului Fortus să le preia de la Vulcan SA, acesta din urmă având înregistrate pe rolul instanţei mai multe cereri de intrare în insolvenţă. Despre ce contracte este vorba?

Adrian Volintiru: Vulcan nu era în insolvenţă, iar pentru întârzieri la plată orice creditor poate cere insolvenţa. Acum, chiar dacă societatea Vulcan este în insolvenţă, are acel contract fabulos de 110 milioane de dolari cu Kuweit Oil Company.

La un moment dat, neavând comenzi în Fortus, am propus companiei Fortus să devină subcontractor al societăţii Vulcan. Acest lucru însemna să defavorizez alţi subcontractori ai lui Vulcan şi care sunt foarte buni - cum ar fi UCM Reşiţa, Upetrom Ploieşti etc. -, din dorinţa de a fi bine pentru Fortus. După ce angajaţii de la Vulcan ne-au spus ce obiecţii au, le-am explicat că, în orice schemă pe care ar alege-o, niciun ban nu va ajunge la Vulcan, nici de la Guvern, nici de la Fortus. Ulterior, au spus că nu pot produce la preţurile la care cumpără Vulcan de la alţi furnizori, ceea ce este o altă problemă. De aici şi până la a deforma adevărul...

Reporter: Când urmează să fie aprobat planul de reorganizare a Fortus Iaşi de către judecătorul sindic?

Adrian Volintiru: Planul urmează să fie aprobat în 18 iulie şi avem toată speranţa că se va aproba, pentru că este foarte bine făcut şi poate fi dus la capăt.

Reporter: Vă menţineţi speranţa că Fortus Iaşi va avea o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, în 1-2 ani, şi 1.500 de salariaţi, cu un management performant?

Adrian Volintiru: Da, bineînţeles că ne menţinem această speranţă, pentru că ea este realizabilă.

Reporter: Care sunt primele obiective pe care le veţi face în vederea îndeplinirii ei?

Adrian Volintiru: Primul pas este dezvoltarea funcţionalităţii de marketing şi de vânzări. Dacă o companie merge la un posibil client extern din zona Golfului, din Orient, din China şi are o prezentare în care pe prima pagină apare clădirea de la intrare şi în spate utilajele murdare de ulei, şi nu produsele şi proiectele pe care le-a făcut, firmele mari cu care a lucrat, prezentate într-un mod comercial, dacă organizarea internă nu permite clientului extern să facă un audit profesionist, atunci compania nu va prinde contractul vizat.

Fortus trebuie să înţeleagă că are o şansă mare şi are posibilităţi mari de dezvoltare, dar pentru asta trebuie să devină o firmă europeană, să poată vinde în Europa şi nu numai.

Dacă rămânem pe principiul "statul să ne dea comenzi", nu vom face niciodată nimic. Vom rămâne cu acelaşi Fortus, vom ajunge la faliment şi vom spune că nu am avut noroc.

Reporter: Cum este văzut Fortus, acum, pe piaţa externă?

Adrian Volintiru: Vă dau un singur exemplu. Patronul unei firme pentru care Vulcan a lucrat anul trecut două cazane de circa 3 milioane de euro a venit la mine în birou în urmă cu circa trei săptămâni şi m-a întrebat dacă Vulcan ar putea să-i mai fabrice cazane de încă 5,5 milioane de euro. I-am spus "nu, hai să mergem cu comanda la Fortus", iar el mi-a spus "nu pot, Vulcan este cunoscut în toată zona Golfului, este calificat ca furnizor tradiţional şi de mare calitate, iar pentru Fortus ar fi nevoie de minim 9-12 luni până să fie agreat sau nu ca furnizor în acea zonă".

Deci, timpul a stat în loc la Fortus, aceasta este marea problemă.

Reporter: Mulţumesc!

În prezent, combinatul Fortus are o cifră de afaceri de 10-12 milioane de euro şi o datorie netă de 45-50 de milioane de lei, fiind pe pierdere. Compania are active de 189 de milioane de euro şi datorii bancare de 1 milion de euro, potrivit lui Adrian Volintiru.

Preşedintele AAAS a subliniat, recent, că Fortus Iaşi are comenzi de 55% din capacitate şi că atunci când va ajunge la o încărcare de 60-65% va deveni profitabilă.

Fortus Iaşi este o companie controlată de stat, care deţine, prin AAAS, 60,03% din acţiuni.

Tribunalul Târgu Mureş a admis, la începutul acestui an, recursul formulat de creditori la sentinţa de intrare în faliment a combinatului, formulată, la jumătatea lui 2012, de Tribunalul Târgu Mureş. Adrian Volintiru ne-a spus că societatea se află în procedura de observare, urmând să fie întocmit un nou plan de reorganizare.

Societatea ieşeană a fost privatizată în anul 2003, compania Metal-exportimport SA Bucureşti preluând un pachet de acţiuni de 82,48% din capitalul social al combinatului.

În august 2008, fosta AVAS a decis desfiinţarea contractului de privatizare, pentru nerealizarea obligaţiilor contractuale asumate de investitor.

Pe platforma industrială, care ocupă peste 150 de hectare, sunt produse utilaje tehnologice grele, compania activând pe piaţa de profil din anul 1976.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb