Tiparniţa Federal Reserve şi planurile guvernamentale au dislocat piaţa muncii din SUA

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 mai 2021

"Se pare că preşedintelui nu i-a trecut prin minte că tocmai cheltuielile din planurile de salvare sunt motivul pentru crearea slabă a locurilor de muncă". (James Rickards)

Călin Rechea

Aşteptările au fost mari pentru piaţa muncii din Statele Unite înainte de publicarea raportului BLS (Bureau of Labor Statistics) pentru aprilie 2021.

Numărul locurilor de muncă nou create ar fi trebuit să fie undeva în apropierea pragului de 1 milion, însă au fost doar 266 de mii, iar rata şomajului a crescut până la 6,1%, de la 6%.

După publicarea statisticilor privind piaţa muncii, preşedintele american a declarat că aceste date reprezintă un motiv în plus pentru continuarea cheltuielilor în cadrul planurilor de redresare. "Se pare că preşedintelui nu i-a trecut prin minte că tocmai cheltuielile din planurile de salvare sunt motivul pentru crearea slabă a locurilor de muncă", a scris James Rickards, autorul cărţii "The New Great Depression", pe contul său de Twitter.

Creşterea cu mult sub aşteptări a locurilor de muncă vine pe fondul creşterii deficitului forţei de muncă de pe piaţă. "Ne confruntăm cu un paradox al locurilor de muncă", a declarat un economist de la Bank of America pentru Bloomberg.

După cum a subliniat James Rickards, nu este vorba despre niciun paradox. În ultimele săptămâni, mai multe articole din Wall Street Journal şi de la Bloomberg arată că angajatorii din sectoare diverse, de la restaurante până la industria prelucrătoare, nu găsesc lucrători pentru a-şi relua sau extinde activitatea.

Motivul principal nu este salariul relativ redus, ci "concurenţa" venită din partea ajutoarelor de şomaj extinse şi majorate, precum şi a sumelor oferite populaţiei în cadrul diverselor planuri de redresare economică anunţate de adminis­traţia Biden.

Toate aceste nu fac decât să pună o presiune disproporţionată a cererii asupra ofertei, iar rezultatul se vede în amplificarea puternică a presiunilor inflaţioniste.

Opinia nu este împărtăşită la nivel guvernamental. Janet Yellen, Secretarul Trezoreriei, a declarat că "nu consider majorarea compensaţiilor pentru şomaj ca fiind factorul principal", după cum scrie WSJ, şi nu a ezitat să îndrepte atenţia către dislocarea lanţurilor de aprovizionare şi criza semiconductorilor.

Ultimele date de la Bureau of Economic Analysis arată, însă, că veniturile disponibile al gospodăriilor americane au înregistrat o creştere lunară record în martie 2021, de 23,6%, până la o valoare anualizată de 21,9 trilioane de dolari, în condiţiile în care veniturile salariale au crescut cu 1,1%, până la 9,77 trilioane, pe fondul unei creşteri cu 95,1% a veniturile din transferurile guvernamentale, până la 8,175 trilioane de dolari .

Tiparniţa Federal Reserve şi planurile guvernamentale au dislocat piaţa muncii din SUA

Pentru finanţarea celor trei planuri de redresare - American Rescue Plan (1,9 trilioane de dolari), American Jobs Plan (2,3 trilioane) şi American Families Plan (1,8 trilioane) - este absolut necesară susţinerea din partea Federal Reserve, care trebuie să "asigure" menţinerea costurilor de finanţare aproape de minimele istorice, în condiţiile în care "extraordinar" este deja un cuvânt prea mic pentru a descrie bilanţul băncii centrale americane.

Ultimele date oficiale arată că valoarea activului total a ajuns la 7,81 trilioane de dolari, în condiţiile în care "valoarea" obligaţiunilor guvernamentale cumpărate prin tipărire a depăşit 5 trilioane, iar valoarea achiziţiilor de obligaţiuni ipotecare a ajuns la 2,2 trilioane.

Tiparniţa Federal Reserve şi planurile guvernamentale au dislocat piaţa muncii din SUA

În cadrul conferinţei de presă care a urmat şedinţei de politică monetară din 28 aprilie 2021, Jerome Powell a fost întrebat când crede că economia va putea să stea pe propriile picioare.

"Când va putea să stea economia pe propriile picioare? Nu înţeleg natura exactă a întrebării", a fost replica preşedintelui Federal Reserve.

După ce i-a fost explicată "natura întrebării", Powell a venit cu un răspuns contorsionat şi a dat asigurări că totul va fi anunţat dinainte.

Ulterior a fost publicat şi raportul asupra stabilităţii financiare, unde banca centrală americană avertizează că "vulnerabilităţile asociate unui apetit de risc ridicat sunt în creştere". "Fed-ul avertizează cu privire la gradul de leverage ascuns din sistemul financiar", scrie Financial Times. Nimic despre responsabilitatea Fed-ului pentru această "evoluţie".

Dylan Grice, fost analist la Societe Generale şi fondatorul Calderwood Capital Research, a clarificat cel mai bine afirmaţia din raportul Federal Reserve: "traficantul de droguri avertizează asupra dependenţei de droguri a clienţilor săi".

Din păcate, nu există niciun semnal privind abandonarea acestor politici extrem de nocive, care nu pot contribui decât la declinul accelerat al capacităţii Statelor Unite de a rezista în faţa Chinei în cursa competitivităţii.

"Asistăm la apariţia unei crize istorice, una în care guvernul subvenţionează activ stilul de viaţă sedentar pe salariul minim, care împiedică obţinerea unor locuri de muncă reale şi dezvoltarea unor aptitudini reale care să permită obţinerea unor salarii mai mari", mai subliniază Wall Street Journal.

Despre "contribuţia" băncii centrale americane la această stare de lucruri, Michael Every, analist la Rabobank, consideră că Federal Reserve "este posibil să fie blocată într-un model mental nebunesc şi nu poate prognoza că inundarea sistemului financiar cu lichiditate excedentară nu conduce la creşterea investiţiilor productive şi a salariilor, chiar dacă dovezile în acest sens au deja o vechime de mai mulţi ani".

Până când va mai cânta muzica şi participanţii vor mai avea energie să mimeze bucuria participării la această "petrecere" fără precedent istoric?

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Nu despre scăderea apetitului pentru munca e vorba ci de creșterea semnificativă a utilității timpului liber in condițiile in care salariile obținute din munca au ramas la nivele foarte joase pentru grosul clasei muncitoare.

    Practic salariul obținut prin munca provoacă individului o satisfacție, o utilitate mai mica decât timpul liber petrecut cu familia. Aici ne-a adus neomarxismul pe planetă.

    Daca s-ar face un sondaj pe bune, s-ar putea constata că, pentru 80% din cetățenii planetei munca e un viciu costisitor care nu aduce avantaje semnificative celui ce muncește în afara de ceva mâncare de pus pe masa. În acest context, foarte mulți oameni se întreabă dacă mai merita să muncești pentru niste bani pe care oricum ii spargi în supermarket pe mâncare (nu-ți cumperi avioane și yacht-uri de ei, ca Elon Musk) 

    1. Pai e ceva aici: ce valoare au banii daca nu-i poti cheltui pe nimic?

      Poate aici se explica de ce UBI nu se implementeaza: multi oameni nu vor alege sa-si gaseasca "chemarea", ci efectiv nu vor face nimic. 

      Îți poți cheltui pe mâncare, cum am scris mai sus numai că oamenii nu mai sunt motivati cu adevărat de așa ceva - și-au dat seama că sunt niște sclavi care își vând pielea ieftin pentru bani de mâncare. Mai nou, capitaliștii le-au confiscat și viața măruntă pe care o aveau odată așa că oamenii se întreabă sincer "la ce bun" sa mai muncească?

      Daca se va implementa UBI vor fi bani electronici, sub forma de credit cu dobânda și cu termen de expirare la folosirea lor în magazine. Ei vor susține cel mult o subzistență mizeră pe surogate alimentare (viermi, gândaci, etc) și alte produse contrafăcute industrial, vândute de corporații, deci nu vor asigura un viitor luminos cum crede lumea - vor fi un surogat de fericire, o păcăleală. 

      "munca e un viciu costisitor","care nu aduce avantaje semnificative " etc .Concluzie esti prost cu ifose de ' telectual !

    Pandemia si BLM au înroșit tiparnita ! Bani,bani,bani muncă puțină, statui distruse acțiuni Tesla,Game nu stiu mai cum,,Bitcoin,acum Dogecoin! Tineri din toată lumea holbati pe ecrane care de care mai doct,deși nimeni nu mai citește, nu mai învață ceva util așteptând "drona" acasă! Paralizie totală! Caritasul nostru un dulce copil. Bagai banii si 3 luni mai făceai câte ceva! Acum stai cu prietena în brațe și brusc te opresti să vezi ce mai zice Musk! Nici copii nu se vor naste !!

    1. Ba da, de nascut tot se vor naste numai ca vor fi cu ochi oblici si vor da salutul lor tovarasesc lui Xi Jing Ping in 2050, atunci cand acest dictator ne-a anuntat ca doreste sa aiba cea mai mare, mai dotata si mai puternica armata din lume. Iar acum ghici pe cine vor dori sa viziteze ...

    pe SUA o sa ia masiv foc inflatia , dar FED fiind in spatele pietelor vor reactiona clasic - prea putin si prea tarziu.

    "prea putin"- ul nu vi-l definesc , e info confidentiala, nu o dau asa, la liber.

    "prea tarziu"- ul vi-l definesc: 14.03-18.03.2022 ... in acea saptamana , sau in perioada +/- fata de acea saptamana FED va mari dobanda la USD.  

    1. pana atunci (* martie 2022) ...trai neneaca pe banii babacului FED!

      tinta mea pe S and P 500 e in aria 4850-4950 puncte (piata intraday reala , cu cfd-ul spx500).  

      deci gogosica cu jeleu mai are de crescut manca-o-ar taticu' bancheru pe ea de gogosica fitzoshica ! :* :* :*  

      Bai Nostradamus, cu ceva timp in urma ziceai altceva!

      Nu o să ia foc inflația ci prețurile.

      Inflația e un simplu indicator aflat deja sub controlul deștepților de la Davos.

      Că și în cazul turmei vaccinate, e vorba doar de un număr. 

      eu am fost constant in ce am zis, probabil ca ai urmarit si ai compilat in minte info diferite

      sau esti un simplu calomniator. 

       

      pe timp scurt: usd urmeaza sa aiba un ...lesin sa ii zicem ....o depreciere indusa artificial , intre noi fie vorba. Termenul in timp pentru finalizarea "lesinului" : jumatatea lunii martie 2022.  

      pe timp lung (pana in 2028...2030, poate - doar poate! - 2032) : DXY (indicatorul consolidat al dolarului) va urca pana in aria 163-165 (ceea ce inseamna in mare dublarea efectiva a valorii USD).  

      Pentru raspunsuri aplicate si serioase te sfatuiesc sa abordezi o comunicare de om matur si sa abandonezi mistourile ieftine gen "nostradamus". Poti obtine informatie.  

      Daca te tii de mistouri ieftine am libertatea sa te trimit tandru fix de unde ai aparut in aceasta lume.  

      Tu decizi daca avem o comunicare echilibrata sau daca dam cu laturi si noroaie.

      Te invit sa fii civilizat.  

      eee.. :) acuma vrei sa despicam firul in 14... diferente conceptuale in intelegerea termenului "inflatie". . .

      stii bine ce am vrut sa zic. 

      Prin alte articole înjuri și ameninți cu moartea, iar aici soliciți imperativ maturitate și echilibru în comunicare.

      Îți dai seama de absurdul situației, nu? Părere mea e 3.2. nu prea îți ia în serios pretențiile. 

      Neomarxismu are doua variante - sa sara cu bani la popor sau sa scoata armata pe strazi.

      Ce iti spune globul de cristal ca se va intampla in orizontul 2022-2025 ??? 

      Niciodată Ban Cher Vali nu a înjurat și nu a amenințat cu moartea .Dar niciodată! Are un stil nobiliar !

      Ia de citește de aici: MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: "Masca ar putea să nu mai fie obligatorie în birourile în care toţi angajaţii sunt vaccinaţi". E un articol bursa. Admiră-ți idolul.

      Asta dacă nu cumva ești chiar el și postezi cu alt pseudonim să te lauzi singur.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb