Titlurile "Banca Transilvania" (simbol TLV) continuă să aducă cele mai bune randamente investitorilor, la termen de o lună, în ciuda scăderilor marcate de acţiunile instituţiei financiare în şedinţa bursieră de marţi.
Astfel, în perioada 26 iunie - 28 iulie, acţiunile TLV au înregistrat o apreciere de 25,35% (raportat la moneda europeană), până la 1,39 lei/titlu, în şedinţa de tranzacţionare de marţi, în timp ce titlurile unei alte instituţii financiare "BRD Groupe Société Générale" s-au apreciat cu 20,4%.
Randamente importante au obţinut şi investitorii care s-au orientat către alte titluri tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi care au ales drept plasamente indicii bursieri. Astfel, indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a crescut, în intervalul analizat, cu 12,05%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a înregistrat o apreciere de 3,84%.
O evoluţie asemănătoare a consemnat şi indicele BET-XT, care arată evoluţia preţurilor celor mai lichide 25 de titluri de la BVB. Acesta a crescut, între 26 iunie şi 28 iulie cu 9,5%.
În câştig au ieşit şi investitorii care au pariat pe evoluţia unităţilor fondului de investiţii "BT Index", în perioada analizată. Acestea au înregistrat cea mai mare creştere din piaţă, de 14,46%.
Persoanele care au ales, la 26 iunie, să constituie depozite în euro la "Romanian International Bank" (RIB) au obţinut, în continuare, randamente uşoare.
Astfel, investitorii care, în urmă cu o lună, au decis să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament, au înregistrat, marţi, un câştig de 0,5% din suma depusă.
Mai norocoşi au fost, însă, investitorii care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la băncile comerciale, înregistrând creşteri mai mari la această categorie de plasament.
Cei mai inspiraţi au fost cei care s-au orientat spre "Marfin Bank", care a oferit cele mai bune randamente din piaţă, fructificând contul deponenţilor cu 1,44%.
Pe plus au ieşit, în perioada analizată, tradiţionaliştii care au decis să îşi păstreze banii "la saltea". Astfel, cei care nu au ales niciun alt tip de plasament au beneficiat de o valorizare a economiilor de 0,31%, în intervalul 26 iunie - 28 iulie.
O decizie mai puţin inspirată a fost, în schimb, achiziţia de bijuterii şi alte obiecte din aur, în condiţiile în care preţul metalului galben a scăzut cu 0,44% în perioada analizată.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.