Titlurile de stat în euro trag un semnal de alarmă pentru peste doi ani

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 octombrie 2022

Titlurile de stat în euro trag un semnal de alarmă pentru peste doi ani

Cum vi se pare un câştig de 18% în euro, în patru ani?

Sunt sigur că în cea mai mare partea a cazurilor, dacă puneam această întrebare în urmă cu câteva luni, când BCE nu începuse să ridice încă dobânzile, aş fi obţinut doar răspunsuri entuziaste şi invitaţii de a dezvălui pontul.

Ei bine, nu e niciun secret, este vorba de titluri de stat în euro listate la bursă. Emisiunile Fidelis cu scadenţe mai lungi au acum disconturi la cumpărare greu de imaginat când statul le punea în vânzare.

De pildă emisiunea R2612AE oferită spre subscriere în decembrie 2012 şi purtătoare a unui cupon de 1,8% a avut un preţ de închidere, joi 13 octombrie, de 84% (obligaţiunile se tranzacţionează în procente din valoarea nominală), iar cu dobânda inclusă (cumpărătorul plăteşte vânzătorului dobânda acumulată de la ultima scadenţă) am avut o cotaţie de 85,5%. Practic, cine cumpăra cu acel discount inclus avea asigurat un randament de 4,5% pe an la euro, care nu se mai întâlneşte nicăieri în piaţa bancară la depozitele la termen.

Titlurile de stat în euro trag un semnal de alarmă pentru peste doi ani

Emisiunea R2610AE a avut ultima tranzacţie în 13 octombrie, la 88,2% cu dobânda inclusă, ceea ce asigura cumpărătorului un randament anual de 4,4% până la scadenţă (cuponul este aici de 1,6%).

Emisiunea R2603AE s-a închis, joi, la 92,8%, cu randament oferit cumpărătorului de 4,2% (cuponul este 1,55%).

Dacă ne mutăm în 2015, lucrurile stau chiar mai bine cu emisiunea R2512AE, care a avut ultima cotaţie pe 13 octombrie, la 93,3% cu dobânda inclusă, iar la cuponul aferent (1,85% pe an) am avea un randament de 4,7% pe an, cel mai bun din listă.

Tot în 2025, emisiunea R2508AE a avut ultima tranzacţie la 91,3% cu tot cu dobândă şi oferă un randament de 4,7%, la rândul său (cupon de 2%).

Din 2024 lucrurile se calmează însă, substanţial, astfel încât emisiunea R2409AE cu închidere la 96,8% oferă un randament de 3,2% (cupon de 2,65%), emisiunea scadentă în iunie 2024 (R2406AE) un randament net de 3,2%, iar cea din aprilie 2024 unul de 2,3%, care nu mai iese din tipare ca precedentele.

Iar emisiunile scadente în 2023 chiar nu rup gura târgului - emisunea R2307AE oferea cumpărătorilor un randament net de 1,7% (dobânda cupon de 1%), iar cea scadentă în aprilie 2023 unul de 2,3%

După cum se observă, există un decalaj important între randamentele pre-2024 şi cele post-2024, diferenţa între acestea ajunge aproape de la simplu la dublu în unele cazuri.

Faptul că randamentele la emisiunile cu scadenţă mai scurtă sunt peste cupoanele aferente denotă că investitorii se aşteaptă ca dobânzile în spaţiul euro să mai crească, după modelul din SUA, astfel încât şi băncile vor bonifica mai bine dobânzile la termen şi este normal ca investitorii să pretindă mai mult când cumpăra obligaţiuni în euro.

Dar până în 2025-2026 politica de creştere agresivă de dobânzi în SUA şi Europa va fi de multă vreme amintire (altfel ar deceda economiile în cauză), astfel încât fuga de pe obligaţiunile româneşti cu scadenţe mai lungi ar trebui să aibă şi altă cauză.

Iar faptul că 2024, an electoral, pare să fie linia de demarcaţie între pretenţii mai mari şi vânzare fără discuţii în zona obligaţiunilor în euro denotă că multă lume se teme de modul cum va arăta economia după viitoarele alegeri şi de măsurile foarte nepopulare care ar putea fi luate după, dificultăţile la plata obligaţiilor asumate nefiind absolut excluse în viziunea unor investitori mai prudenţi.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. In timp ce intersul organic se prabuseste ca vizite; "nebunii" imobiliarsiti ...floodeaza siturile de specialitate prabusind servrele!!!!

    Nu se sesizeaza nimeni pe aici? 

    Economia "DUDUIE"! -Veo' si Isarica 

    s c cret 

    Unde putem gasi o analiza actualizata a randamentelor? Publica BVBul sau brokerii o situatie zilnica cu randamentele nete pentru fiecare emisiune?

    1. Nu publica dar acestea sunt mizerabile, inflatia din zona euro fiind de cca 10% cu perspective de crestere accelerata in urmatorii 2 ani, deci ce sa faci cu randamente la obligatiuni de 2.5% ??

      Astia ne-au luat de prosti..  

      Banuiesc ca cine cumpara pariaza pe faptul ca inflatia va reveni intr-un an doi insa obligatiunile vor ramane cu randament de 4,7% fiind luate cu un discount. Insa nu sunt un expert in instrumente cu randament fix, tocmai de aceea intrebam daca publica cineva astfel de analize.

      instrumentele cu randament negativ in inflatie sau deflatie se mai numesc si premium de inflatie cand vrei sa cumperi in deflatie si premium de deflatie cand vrei sa vinzi in inflatie. (si inversa relatiei intre incrucisarile mai multor active in piata este valabila).

      Acum e premium de inflatie pana sa scutura copacul cu bani / de frunze. 

      Cand copacul ramane chel e semn de deflatie si de preferat semintele si frunzele culese din “vara economica inflationista” sa fie precatite pentru plantat (semintele) si frunzele pentru compozitie de nou sol fertil pe primavara urmatoare. 

      In inflatie activele financiare rodesc speculativ si tind sa se usuce rapid. 

      Ai grija sa culegi active ce trec peste ierni grele fara sa inghete sau sa moara. 

      s c cret 

      in aceste momente randamentele reale se afla doar in instrumente tinute cu levier pe active financiare.

      Aceste randamente au multiplii reali peste inflatie si piata; dar si riscul real este pe masura randamentelor. 

      Aceste randamente nu se pot tine la infinit caci se pot propaga socuri de pocniri credit / instrumente cu levier ce vor propaga in domino / contagiune o deflatie severa a bulei de credit formata. 

      Deja in piata guvernele au inceput anticiclic sa propage treptat inflatie in cunsum si altele pentru a face cat pot de mult forme de bail out:; dar aceasta forma de bai out scapa pe cel din urma si ii plaseaza celui din fata un risc mai mare de angajare in alta creditare ridicata la o cota si mai mare speculativa si o povara mai mare a celor care nu speculeaza si doar consuma / traiesc linistiti in pacea domnului dar biciuiti de politica gov de”o parte si de bancile comerciale de alta parte ce continua sa umfle creditul pana se atinge punctul de inflexiune si se propaga deflatia real in piata; ducand la explozie somaj- prabusire consum si spargere treptata bula chiriilor / randamentelor a celor ce au speculat cu lwvier crezand ca piata va merge la infinit in favoarea lor. 

      Bancile comerciale sun vinovate pentru bulele financiare in finaluri explozive iar govurile va calarii din urma bulele de credit prin cresteri taxe impozite si inventant altele pe parcurs - pana va sugruma din urma piata totala. 

      Ma plimb prin oras si vad deja cum au cazut pe capete firme si spatii goale de inchiriat neinchiriate - dar imobiliaristii continua sa abereze la preturi deplasate de realitatea pibului net al regiunilor; continua sa abereze caci au inca de partea lor ciclul creditului care este inca real pozitiv in favoarea lor. Naucind si prabusind puterea de cumparare si veniturile celor locali; fortand populatia sa cada in saracie pana va decide sa se mute - sa vanda sau sa fuga in alta tara. 

      Cel mai grav este pentru batrani si persoane ce nu pot negocia venituri in crestere. 

      aceasta suferinta in unele piete mai tine 2 ani in altele ceva mai mult. 

      Vor cadea pe capete familii in saracie unde chipurile romani popor de propietari - o naratiune mincinoasa cand stim ca majoritatea veniturilor in tarile sarace se duc pa consum si chirii si nu pe ipoteci!!! Adica la export si in buzunarul speculatorilor. 

      s c cret 

      corect

      zona euro si moneda euro sunt pe punctul sa intre in anul lor negru  

      dupa o corectie de aparenta "sanatate" pentru euro urmeaza ani naspa in fata pana la disparitia (rapida) a euro si a zonei euro.  

      cand o sa fie corectia in sus a euro/usd sa scapati de euro pe care ii mai aveti (cash, gri, negri, in cont) ... eu personal o sa imi inchid orice cont in euro la orice banca dupa ce scap de euro pe care ii am acum pe corectie. 

      nu se poate spune ca sunt bearish pe euro 

      imi pun probleme de continuitate a monedei ceea ce e ultra-bearish

      Lagarde a fost pusa acolo sa distruga euro si sa detoneze Europa... e ninja monetara a Europei ! 

      bravo, imi place cum ai sculptat metafora financiara...de fapt e direct alegorie financiara, nu mai e metafora.

      misto! chiar mi-a placut 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb