• UPDATE 12:55: Ambasadorul Algeriei la Bucureşti a declarat că nu a fost nicio eroare de comunicare din partea autorităţilor din ţara sa privindu-i pe ostaticii români de la In Amenas
Ambasadorul Algeriei la Bucureşti, Habib Chawki Hamraoui, a declarat, astăzi, că nu a fost nicio eroare de comunicare din partea autorităţilor din ţara sa privindu-i pe ostaticii români de la In Amenas, potrivit surselor de presă.
Acesta a susţinut că au fost transmise informaţii clare despre starea ostaticilor.
Declaraţia ambasadorului a fost făcută în contextul în care Titus Corlăţean, ministrul de Externe al ţării noastre, a declarat, sâmbătă, că autorităţile române nu au primit la acel moment informaţii legate de modul în care a murit cetăţeanul român luat ostatic în Algeria şi că ministrul algerian de Externe l-a informat că operaţiunea din această ţară era terminată.
---
• UPDATE 11:30: Traian Băsescu: "Zilele acestea cu toţii am văzut că terorismul se află la frontiera de sud a UE"
Traian Băsescu a declarat, astăzi, că terorismul ameninţă în continuare siguranţa cetăţenilor noştrii, chiar dacă acesta se manifestă la graniţa cu Uniunea Europeană (UE): "Zilele acestea cu toţii am văzut că terorismul se află la frontiera de sud a UE. Evenimentele din Algeria au confirmat încă o dată că grupări teroriste puternice sunt capabile să ucidă cetăţenii noştri. Nu putem trece peste evenimentele din Algeria fără să ne punem cel mai serios această întrebare: Cum îi putem apăra pe cetăţenii noştri?", a declarat Traian Băsescu la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.
---
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, că autorităţile române nu au primit încă informaţii legate de modul în care a murit cetăţeanul român luat ostatic în Algeria şi că ministrul algerian de Externe l-a informat că operaţiunea din această ţară este terminată.
Potrivit Mediafax, Titus Corlăţean a precizat că a avut, în cursul zilei de sâmbătă, patru sau cinci convorbiri telefonice cu ministrul algerian de Externe.
"Discuţia ultimă cu ministrul algerian de Externe ne-a adus ca informaţie finală, din păcate, vestea cea proastă, dar şi informaţia în legătură cu eliberarea unui grup mai mare de cetăţeni străini între care ar figura şi un cetăţean român şi faptul că operaţiunea din Algeria este practic terminată", a anunţat demnitarul român.
Titus Corlăţean a spus că a apreciat cooperarea la cel mai înalt nivel a miniştrilor de Externe şi că, dincolo de alte discuţii internaţionale, au cooperat în momente importante.
Premierul Victor Ponta a precizat, la rândul său, că familia românului ucis în Algeria a fost informată despre soarta acestuia.
"Ne-am făcut datoria de a informa familia. Nu mi-aş fi iertat dacă ar fi aflat o asemenea veste din presă. Am asigurat familiei şi consiliere psihologică", a spus premierul.
Tot sâmbătă, Titus Corlăţean a subliniat că nu a vrut să facă vreun comentariu public privind situaţia din Algeria pentru că la început a fost cunoscut că doar un cetăţean român se află prins în zona de conflict şi nu a vrut să pericliteze şansele de scăpare ale celorlaţi patru români.
Corlăţean a mai spus că, din informaţiile de pe canalele oficiale, de la serviciile de informaţii, doar cinci cetăţeni români s-au aflat în zona de conflict şi că se află alţi români în alte zone, dar nu au legătură cu zona atacată din Algeria.
• Român surpravieţuitor în Algeria: "N-am fost salvaţi, ne-am salvat singuri, am mers 35 km prin deşert"
Liviu Floria, supravieţuitor al crizei din Algeria, spune că s-a ascuns cu un alt român sub un birou, în timp ce atacatorii executau ostatici, că au reuşit să fugă, s-au târât pe sub maşini, au sărit un gard, au mers prin deşert 30-35 kilometri, el precizând: "Nu am fost salvaţi, ne-am salvat", conform Mediafax.
"Era întuneric, ne-am strecurat pe sub maşini, ne-am târât, am ajuns la un gard, am reuşit să sărim şi de acolo am reuşit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ajungem unde ne propusesem", a spus Liviu Floria, precizând că au mers prin deşert "cel puţin 30-35 de kilometri, timp de aproximativ 15 ore". Floria a mai declarat că psihic este "distrus" şi că a trecut prin "două zile de teroare permanentă, de miercuri dimineaţă până vineri la ora cinci".
"Nu am fost salvaţi, ne-am salvat singuri. A fost un coşmar pentru un om civilizat, ne-am salvat în ultimul moment, când am luat decizia să evadăm, altă şansă nu aveam. Am evadat împreună cu alţi şapte colegi, între care un român, norvegieni, britanici, un localnic şi Iachim Gheorghe. Localnicul ne-a ajutat foarte mult. Nu am fost reţinuţi, nu am fost salvaţi, ne-am salvat singuri. Dacă aş fi fost reţinut ca ostatic, probabil că nu mai vorbeam acum. La momentul declanşării atacului am fost cinci români, în locaţia cu mai multe locuri de activitate. Când m-am întâlnit cu armata algeriană şi soldaţii americani ne-am simţit în siguranţă. Nu am avut legătură cu casa cât am fost ostatic", a mai afirmat Floria, spunând că va da alte declaraţii atunci când va avea certitudinea că sunt în siguranţă colegii săi.
•
La data de 17 ianuarie a avut loc un raid aerian al armatei algeriene asupra unui complex de exploatare gazelor naturale, situat în sudul Algeriei. Mai multe persoane au fost luate ostatice la complexul gazeifer In Amenas, de către o grupare care solicită încetarea intervenţiei militare a Franţei în Mali.
•
• Traian Băsescu se întâlneşte cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România
Preşedintele Traian Băsescu are programată, astăzi, întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, informează Preşedinţia, conform Mediafax.
Şeful statului susţine anual un discurs în care defineşte liniile de politică extrenă ale României.
Întâlnirea din acest an se desfăşoară în contextul în care cinci români au fost implicaţi în criza ostaticilor din Algeria..
•
Încă un român din cei luaţi ostatici în Algeria a murit, informaţia în acest sens fiind confirmată ieri de Ministerul de Externe de la Bucureşti.