TOAMNA MAJORĂRILOR Rusia, din nou ţap ispăşitor pentru autorităţile europene incompetente şi iresponsabile

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 9 septembrie 2021

Grafică de Eugen Mihăescu

Grafică de Eugen Mihăescu

Călin Rechea

Toată lumea ştie, cu un grad de certitudine de peste 100%, că Rusia este de vină pentru toate relele din această lume, dar mai ales pentru toate nenorocirile care se abat asupra Europei "civilizate", a cărei subminare este urmărită permanent de "barbarii" din Est.

Acum lamentările şi urletele neputinţei europene vin ca urmare a creşterii explozive a preţurilor gazelor naturale şi a reducerii relative a cantităţii furnizate de Gazprom, care îşi respectă, însă, obligaţiile contractuale. Ceea ce s-a redus a fost cantitatea suplimentară de gaze oferită la cerere, dar pe fondul unui motiv bine întemeiat, care nu are legătură cu o eventuala "pedeapsă" aplicată Ucrainei sau chiar clienţilor din UE, pe fondul atitudinii lor de confruntare deschisă în relaţia cu Rusia.

Cele mai recente date de la FMI şi Banca Mondială arată că preţul gazelor naturale importate în Uniunea Europeană a ajuns în august 2021 la circa 16 dolari pentru un milion BTU (British Thermal Unit), un nivel cu peste 400% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu peste 165% mai mare decât nivelul din decembrie 2020 (vezi graficul 1).

Rusia, din nou ţap ispăşitor pentru autorităţile europene incompetente şi iresponsabile

Înainte să proclame cu patos revoluţionar că Rusia este vinovată pentru scumpirea gazelor, ocupantul postului de ministru al energiei în aşa-zisul guvern liberal de la Palatul Victoria sau consilierii săi ar fi găsit la Bloomberg, dacă ar fi căutat, o informaţie deosebit de importantă.

Agenţia de ştiri scrie că "Rusia are o problemă mare a gazelor, aproape la fel de mare ca exporturile sale către Europa".

"Gigantul Gazprom are doar două luni pentru a completa stocurile până la un nivel record, o ţintă stabilită de Ministerul Energiei", afirmă Bloomberg, iar aceasta presupune pomparea zilnică în depozitele de gaze a unei cantităţi echivalente cu 80% din exporturile zilnice către Europa.

Conform datelor de la Bloomberg, volumul mediu zilnic al gazelor furnizate de Gazprom în prima jumătate a acestui an a fost de 852 milioane metri cubi pe piaţa internă, 346 de milioane metri cubi pe piaţa Europei de Vest, 81 milioane pentru Turcia, 26 de milioane pentru China şi 187 de milioane de metri cubi pentru Europa Centrală şi fostele republici sovietice.

"Pentru a atinge ţinta de stocare, Gazprom trebuie să reducă oferta discreţionară către Europa", a declarat Tomas Marzec-Manser, analist la ICIS, pentru Bloomberg.

Agenţia de ştiri mai subliniază că "stocurile din Europa se află la minimele ultimilor 10 ani pentru această perioadă a anului, după o iarnă grea care le-a lăsat aproape goale".

Datele privind stocurile de gaze naturale de la Gas Infrastructure Europe (GIE) arătau un grad de umplere al spaţiilor de depozitare de 68,5% în 4 septembrie 2021, faţă de 91,6% în aceeaşi zi a anului trecut (vezi graficul 2).

Rusia, din nou ţap ispăşitor pentru autorităţile europene incompetente şi iresponsabile

În cazul Germaniei situaţia este şi mai dramatică. Dacă în 4 septembrie 2020 gradul de umplere era de 92%, în aceeaşi zi din 2021 gradul de umplere a stocurilor de gaze naturale era de circa 60% (vezi graficul 3).

Rusia, din nou ţap ispăşitor pentru autorităţile europene incompetente şi iresponsabile

Şi spaţiile de stocare a gazelor naturale din ţara noastră au un grad redus de umplere pentru această perioadă a anului. Conform datelor de la GIE, gradul de umplere în 4 septembrie 2021 era de 63,7%, cu mult sub nivelul de 87,6% înregistrat în 4 septembrie 2020 (vezi graficul 4).

Rusia, din nou ţap ispăşitor pentru autorităţile europene incompetente şi iresponsabile

Problema este, deci, doar de proastă administrare şi incompetenţă la nivel naţional, nicidecum de atitudine ostilă din partea Rusiei.

O ştire de pe site-ul Energy Intelligence Group, de la sfârşitul lunii august 2021, arată că finalizarea Nord Stream 2 (NS2) nu va conduce la creşterea exporturilor de gaze către Europa în acest an.

Conform unui comunicat de presă Gazprom, ţinta pentru exporturile din 2021 este de 183 de miliarde de metri cubi, în creştere de la 175 de miliarde în anul precedent, iar aceasta nu va fi modificată.

Agenţia TASS a scris recent că a fost montat şi ultimul segment al celei de-a doua conducte a magistralei Nord Stream 2 şi în curând vor începe testele finale, obiectivul fiind începerea transportului de gaze înainte de sfârşitul anului.

Cu toate acestea, volumul gazelor transportate prin NS2 până la finalul anului curent va fi de circa 5,6 miliarde de metri cubi, conform estimărilor Gazprom, iar oficiali ai companiei au declarat că impactul asupra ţintei anuale nu va fi semnificativ.

"UE are nevoie de Rusia şi de NS2 mai mult decât Rusia are nevoie de UE", scrie Mamdouh Salameh, profesor de economia energiei la ESCP Europe Business School din Londra, pe marginea unui articol de la Oilprice.com, iar "orice presiune sau noi sancţiuni din partea UE îl vor determina pe preşedintele Putin să reducă furnizarea de gaze către UE şi să trimită mai mult către China".

Dincolo de aspectul politic al relaţiilor dintre UE şi Rusia, aspectul economic rămâne primordial. După cum mai scrie Bloomberg, Rusia are o ţintă de 72,6 miliarde de metri cubi pentru rezervele interne până la începutul lunii noiembrie 2021, ceea ce presupune stocarea zilnică a 280 de milioane de metri cubi. "Este logic ca Gazprom să umple depozitele interne şi doar apoi să trimită mai mult gaz către Europa, mai ales având în vedere evoluţia preţurilor", a declarat Nick Campbell, director la Inspired Energy, pentru Bloomberg.

Astfel de argumente se regăsesc, din păcate, prea puţin în presa europeană, fiind mai convenabilă lansarea acuzaţiilor către liderul de la Kremlin.

"Vladimir Putin orchestrează o criză a furnizării de energie în Europa prin restricţionarea fluxurilor sezoniere de gaze naturale", scrie Ambrose Evans-Pritchard în cotidianul The Telegraph, şi subliniază apoi că "Rusia trebuie să fie atentă cât de mult forţează avantajul politic, deoarece şantajul gazelor ar putea să se se întoarcă împotriva sa".

Cum? Prin "forţarea Europei să accelereze trecerea la resursele regenerabile şi pompele de căldură electrice". Dacă nu ar fi vorba despre efecte umane şi sociale catastrofale, trecerea planificată şi accelerată a statelor Uniunii Europene către resursele regenerabile, prin ignorarea legilor fundamentale ale fizicii, ar putea fi un spectacol de comedie tragică care ar avea ecouri şi peste veacuri.

Astfel, adevăraţii "arhitecţi" ai crizei gazelor naturale din Europa, pe fondul căreia au crescut accelerat preţurile şi consumul de cărbune, încearcă să distragă atenţia de la efectele dezastruoase generate de politicile lor "verzi".

În aceste condiţii, "spectrului sărăciei energetice poate cădea rapid asupra Europei în această iarnă", după cum scriu analiştii de la Citigroup citaţi de Bloomberg. Din păcate, autorităţile europene încă nu oferă motive să credem că vor opri prea curând aceste politici distructive, prin care vor garanta că spectrul sărăciei energetice va rămâne deasupra Europei nu doar iarna viitoare, ci pentru mult timp.

În presa din Rusia, implicaţiile preţurilor ridicate ale gazelor naturale sunt analizate mult mai pragmatic. Publicaţia Nezavisimaia Gazeta (NG) scrie că "preţurile mari din Europa reprezintă o problemă ascunsă pentru Rusia".

Un aspect al problemei este creşterea competitivităţii pentru gazele naturale lichefiate (LNG), prin scăderea diferenţei de preţ faţă de gazele transportate prin conducte. Mai există apoi şi posibilitatea relansării "revoluţiei gazelor de şist", în condiţiile în care devin competitive bazinele de extracţie unde costurile sunt mai ridicate.

Economişti ruşi citaţi de NG arată că, în ciuda efectelor puternice asupra profitabilităţii Gazprom şi a veniturilor la bugetul de stat, menţinerea tendinţei de creştere a preţurilor afectează negativ cererea şi ar crea probleme pe termen lung companiei.

O astfel de abordarea mai largă, care nu se limitează doar la efectele pe termen scurt ale unor variaţii de preţ, ar trebui să aibă şi autorităţile europene, indiferent cât de înclinate sunt să găsească ţapi ispăşitori cu orice preţ, care să le acopere incompetenţa, iresponsabilitatea şi lipsa de viziune.

Opinia Cititorului ( 60 )

  1. Excelent articol. Multumim.

    1. La Romgaz sunt 7 administratori!!!!

      Veniti de luati pomana de la stat! 

      Cu cat mai mult si mai repede va creste pretul gazelor rusesti,cu atat mai mult si mai repede se va orienta si Europa catre gazele lichefiate ale americanilor! In acelasi timp,Europa investeste din ce in ce mai mult in regenerabile! In curand,Europa nu va mai depinde energetic de Rusia!

      Mai ales Germania. Tocmai din acest motiv, sa nu mai depinda de Rusia, a batut palma pentru Nord Stream 2. Nutreţ!

      Si care este problema? Orice tara ar accepta ca sa le construiasca rusii o conducta pe banii lor si sa se aprovizioneze cu gaz rusesc,atat timp cat este profitabil economic si politic! Cu cat mai mult creste pretul gazului rusesc-si va creste,pentru ca Putin este in gaura de bani si vrea sa puna presiune pe Europa!-cu atat mai mult vor investi americanii,si altii, in gaze de sist! Va veni o zi cand vor investi masiv si tarile producatoare de LNG,in terminale in Europa! Atunci,cand Europa va avea mai multe surse de aprovizionare cu energie,va putea refuza gazul rusesc in orice moment!

      Nu ai inteles articolul

      visează in continuare

    Excelent articol, si foarte documentat.

    1. Foarte bun articol, felicitări!

      Mulțumesc 

    E clar pentru toata lumea ca trecerea la "economia verde" se face haotic si pe buzunarul consumatorului..

    De fapt asta e si ideea.. sa extragem mai putin gaz si petrol din pamant iar cui nu-i convine Dacia sa-si cumpere o Tesla electrica. Costurile si efectele sociale nu mai conteaza, oricum s-a stabilit, acolo sus, ca suntem prea multi pe planeta. 

    1. Sa scoată si Dacia mașini electrice si vor vinde si ei ... lumea se schimba, asa a fost tot timpul. Cine nu înțelege si nu accepta realitatea, ajunge un trist care vede conspirații peste tot "acolo sus" si are impresia ca e o victima, ca are cineva ceva cu el. Sau ca in articolul asta, încerca sa prezinte Rusia ca fiind Alba ca zăpada, când se știe foarte bine cam cu ce se ocupa Rusia, cum fac ei politica si business, si ce bine o duc partenerii ei ... Calin Rechea e însa binecunoscut ca troll rus si conspiraționist, a se pot citi toate articolele lui apocaliptice.

      Capacitatea ta de judecare este prea limitata ca sa fii investit cu dreptul sa apreciezi cine este, de unde vine si unde se duce Calin Rechea.

      Asazisele "articole apocaliptice" nu sint in nici o constructie intelectuala dovada a "conspirationismului" sau a faptului ca autorul lor ar fi vreun "troll rus", cu atit mai putin "binecunoscut".

      Modul in care (chipurile) "argumentezi" te elimina din dezbatere si daca mai insisti, te elimin eu, conform Regulamentului (desigur, stii ca este interzis comentariul asupra autorului articolului).De altfel, la comentariul 5., pe care ti l-am eliminat, vad ca nu ai nici un fel de inhibitie sa te exprimi vulgar. 

      Elimina , ca doar ai butonul .Mai putina tafna nu-ti strica.

      Indiferent de capacitatea mea sau a altora de apreciere, rămân gunoaiele scrise de el, și care pot fi citite, analizate si apreciate de oricine, astăzi sau in orice moment in viitor. Daca "redacția" ar fi fost convinsa ca autorul articolului are dreptate si ca se confrunta doar cu un comentator "rău voitor", trebuia lăsata acolo opinia, sa fie citita si fiecare sa interpreteze dacă este ok sau nu. Stiu ca pentru anumite persoane de la Bursa, gen Make sau "redacția" adevarul doare, e greu de digerat, cu atât mai mult o opinie diferita (argumentata, ca altfel nu ai fi șters-o, si fără a fi vulgara ... asta e o minciuna utilizata pentru a elimina comentariul) ... Este doar o dovada de cât de "țap ispășitor" este Rusia si ca articolele sunt scrise la comanda, cu scopul de a manipula si dezinforma populația.

      MAKE, ca de obicei esti mai mult decat subiectiv.

      Semneaza "imbecilul" tau favorit, ca doar imbecil nu-i invectiv, ci semn de sincer respect. 

      Mai nesimtitule (iti spun asa cum meriti)... Nu mai vorbi tu despre Rusia pentru ca tu nu stii ce face Rusia. Nu daca afli doar de la Euronews, mai cercopitec manipulat.

      Esti si nesimtit sa spui ca articolul afirma ca Rusia este Alba ca Zapada. Dezinformezi. Articolul afirma ca securitatea energetica a Rusiei pune prioritate pe asigurarea rezervelor si apoi pe vanzare. Atat. Restul este mintea ta gaunoasa. 

       

      Iar despre vehicule electrice, mai nesimtitule, de ce nu te uiti in California care nu poate asigura energia electrica de baza in situatii mai limita din cauza verzificarii imbecile. 

      Afla si tu ca EV-urile tale trebuie conduse intre 5 si 7 ani pana cand devin neutre CO2. Pana atunci, CO2 este la fel ca o masina clasica, diferenta fiind doar ca acel CO2 nu mai este produs in orase ci in plamanii unora din tarile lumii a treia, unde se produc baterii si componente. Aaaa. am uitat, tu un tefelist imbecil nu dai doi bani pe poluarea globala, ci doar pe cea de la nasul tau. In rest, "coloratii" pot sa moara de cancere, ca doar la ei se produc masinile. In Vest doar se asambleaza, curat, verde, parfumat..... Nesimtit demagogic. 

      La un articol bine documentat, cu date clare al lui Călin Rechea tu lansezi acuze ridicole fără să aduci un singur argument concret despre articol. Doar delir #rezistent creierless și atacuri la persoană.

      MAKE, "redacția" ? ... vedeți ca este un pinguin aterizat de pe banchizele din marea Barents care se exprima vulgar si contravine regulamentului .... Dar nu e asa ca nu l-ati văzut ? Si oricum, dacă e pro-rus (adică indirect anti-roman), si ii mai place si de Calin, nu mai sunt probleme, oricum regulamentele se aplica cum le-au aplicat si rusii in Romania ...

      Au fost si argumente dar s-au șters ... dee, nu e bine sa aduci argumente contra partidului, pardon articolului. Dar nu trebuie sa fi prea inteligent sa iți dai seama care e treaba cu gazele și rusii, e aceeași piesa de teatru in fiecare an.

      Ce mă surprinde pe mine este lipsa semnului de întrebare de la sfârșitul articolului.

      Nu mai cauta redactia dupa ce ai pornit singur razboiul. Reciteste-ti comentariul original, unul destul de idiotic, si apoi mars la scoala sa mai inveti.

      Redacția oricum nu exista, e un alt pinguin, de pe aceiași banchiza, care sterge mesajele in funcție de cum il taie capul. Nu exista regulament care sa accepte ca un autor de doi bani sa comenteze ce face Trump, Biden, Putin, Macron, insa in acelasi timp sa fie interzis ca cineva sa comenteze despre autor. Presa peste tot in lume este anti-cenzura, însă aici e vorba de Rusia, asa ca totul e inversat. Si asta indiferent de cum e comentariul original ... ai zis ca e idiotic fara niciun argument, pe principiul asta oricine poate spune despre tine ca esti la fel si sa te trimita la spital, nu la scoala, ca e prea tarziu.

      Pana aici!!! Nu-ti permit!!! Iti dau palme, ma-ntelegi?!?

      Ca zoolog (ratat) ce ma aflu, cu naturelul simtitor, ma simt ofensat personal de partea cu pinguinii din marea Barents.

      Cu o singura exceptie, toate speciile de pinguiini traiesc in emisfera sudica. Iar exceptia traieste in Galapagos, la zeci de mii de km de marea Barents. 

      Pinguinii trăiesc unde vrea Rusia. Punct. Si dacă nu crezi, vezi ca au avut si echipa de hochei: Russian Penguins. Doar ca pinguinul de mai sus sta cu bâta in mana în loc de crosa.

      Bietul Make are dreptate ca are de a face cu tot felul de imbecili. Ca dovada: a fost de ajuns sa-l tabaceasca pe unul (pe buna dreptate}, ca au sarit imbecilii sa se oftice ca de ce-i da suturi aluia si toata lumea a uitat de rusi!...Iar Prostu' satului nu se dezminte, face misto cica "subtire", dar de fapt este constipat.

      Ce-i drept la făcut praf Make, l-a rupt ... l-a făcut din tastatura. Ti-e dor de timpul când era câte un Make pe fiecare scara de bloc. Vai de capul tău prost.

      Doar ti-a spus de-atatea ori mama ca nu-i frumos sa te uiti pe gaura cheii in toaleta baietilor...

      Doar ti-a spus de-atatea ori mama ca nu-i frumos sa te uiti pe gaura cheii in toaleta baietilor...

      Domnul Catalin Rechea este un om minunat cu o mentalitate diferita fata de turma.

      Chiar daca isi culege informatii asimetrice cu ramdul pietei; ele sunt binevenite pentru investitorii de cursa lunga. 

      Felicitari dn Rechea pt articol. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Pe axa timpului.

    putina lume mai inghite prosteala asta cu rusia . asta o gasesti mai mult in on line la cei cativa postaci de meserie , sau la analfabetii functionali care pun botu la orice .

    1. Eu să fi fost în locul Rusiei, la câte rele s-au zis despre ei în în Romania, as fi oprit gazul de tot și aș fi lasat românii " sa se spele pe cap cu alde Iohannis, Bogdan Aurescu și restul găștii euroatlantice.

      Pai au cam oprit gazele tuturor partenerilor comerciali (inclusiv Germania) ... cam asta e valoarea unui contract pentru rusi. Iar Romania cumpara gaze rusesti doar prin intermediari, Gazprom refuza sa vândă direct unei companii românești. Cam asta e țara pe care o iubiti si admirati ... face ceva pe voi.

      Daca vrei sa cumperi direct de la Gazprom, atunci du-te in fata Comisiei Europene si spune-le sa isi bage regulile pietei energetice acolo unde ii pupi tu pe ei. Daca Gazprom nu vinde direct este din cauza regulilor antimonopol produse de Comisia Europeana.

      Bine face ca opreste gazul. Si eu as proceda la fel - i-as lasa pe romani in curul gol, cu salariul lor de rahat de 350 de euro pe luna sa se incalzeasca "verde" daca tot pupa Comisia Europeana in cur, sa-si puna toti pompe de caldura, reactoare nucleare in curte sau ce mai vor ei.

      Rusia are decenta, dupa parerea mea, daca nu a inchis pana acum gazele pentru aceasta colonie stupida de la periferia Europei.  

      Nu are legătura cu UE, esti pe langa subiect ... Franța, Germania, Ungaria, cam toată lumea din UE cumpăra direct de la ei. Romania nu cumpăra pentru ca pe de o parte avem nevoie de cantități mult mai mici (deci nu suntem client important), pe de alta parte relațiile politice si economice sunt proaste, Romania nu a prea vândut economia la rusi, deci nu mai suntem tovarăși. Au încercat Iliescu cu Văcăroiu si Năstase ceva prin anii '90 cu "nu ne vindem țara", dar nu a ieșit cum trebuia. Independenta are un cost ... alții ar fi preferat sa stam atarnache la rusi pentru un discount la gaze, cum au stat Ucrainienii pana s-au deșteptat sau cum încă mai sta Moldova sau Belarusul (iar cand au si ei o opinie diferita sau se uita spre vest, cum Rusia ii amenință ca le mărește prețul, le închide robinetul sau ii șantajează cu datoriile din trecut). Cam asa face afaceri Rusia ...

      Rusia daca inchide robinetul moare de foame :))) Tu știi sa mai producă ceva in afara de materii prime si arme? Cumperi ceva din Rusia? Ai ceva pe tine, in casa, vreun software, orice produs sau serviciu (in afara de articolul de mai sus) produs in Rusia? Robinetul il inchide Putin si pe el il doare la basca de impactul economic, dar populația suferă, tot bugetul lor e legat de pretul materiilor prime ... mergi acolo si sa vezi cum trăiesc oamenii, cat are salariul un doctor, un inginer, cat ia un pensionar (care teoretic e cetateanul celei mai bogate tari din lume). In afara de Moscova si St. Petersburg e liniște.

      Masha si ursul (10 mld vizionari)

      Kaspersky antivirus 

      Lada 

      centrale atomice (#1 in lume) 

      cereale (#1 in lume grau) 

      Nu mai pune intrebari stupide si nu mai repeta propaganda tampitilor si analfabetilor americani. Dobitocii care nici nu stiu unde este Rusia pe harta. 

      Ce sa spunem, prostanacii o dau in politica precum psihopatii.

      La fel nici Macedonia de Nord nu are contracte directe. 

      Si nici Croatia nu a fost pana in 2012 cand nu au inceput sa importe cam 3x fata de Romania.

      Ti-ai dat raspunsul singur, volumele sunt mici, printre cele mai mici din Europa. Si atat. Restul este cancan securistic si propagandisti american. Si-au batut joc americanii de creierii tai. Sunt varza. 

      Lada? câte Lada vezi pe strada ... câte ai tu?

      Centrale Atomice? Nr.1 in lume? Ai auzit de Cernobal? Nici Ceausescu nu a vrut tehnologie ruseasca, a preferat sa faca Cernavoda cu canadienii. 

      Kaspersky ? Cel care a lucrat pentru KGB? Crezi ca iti protejează calculatorul, însa in același timp toate cyberatacurile vin din Rusia?

      Amice, ai retard ...  

      Uite bai ce rai sunt rusii..... Groaznici.

      "Prețul cu care Gazprom a vândut gaze României în primul trimestru al acestui an 2021 este cel mai mic din Europa, potrivit rapoartelor de piață ale Comisiei Europene." 

      Esti oligofren si repeti propaganda jegurilor americane. Google, MS, Apple, Oracle sunt cu totii angajati de CIA si NSA. Karspersky este cel mai bun antivirus pe piata. Si mori de ciuda ca boii tai americani nu pot sa treaca de el.

      Esti analfabet, citeste despre Cernobal si greselile in lant ale UCRAINIENILOR betivani. Iar accident ca acela a facut centralele rusesti mult mai sigure in prezent. 

      Chiar oligofrenii tai imbecili si rusofobi de la The Economist scriau asta:

      "Russia leads the world at nuclear-reactor exports - The ..". 

      Sau super oligofrenii democrati de la CNBC.

      The US is losing the nuclear energy export race to Russia and China.

      Mar 21, 2019 — Russian and Chinese companies are aggressively pursuing nuclear energy export deals and building more reactors overseas than U.S. firms. 

      Ca nu ai auzit de LADA iti tradeaza varsta. Ai sub 30 de ani. Si nascut prostit de propaganda politica americana. Pune mana pe carte dupa ce iti storci cosurile.

      Autoweek despre actiunea Renault de a crea grupul unificat Lada-Dacia: You might not remember the Niva fr om your local 1980s supermarket parking lot, but odds are some of our Canadian readers will. That's because Lada offered its small Niva 4x4 in Canada along with a few other models, making it one of the Russian brand's biggest international hits since its debut in 1977. 

      Ce-i drept la Novichok Rusia e nr.1 in lume ...

      Dezinformezi, Franta are cea mai avansata technologie nucleara ce produce peste 70% din electricitatea tarii, restul e hidro. Ei importa doar petrol pt benzina, toata industria merge pe curent, nu pe gaz. Asta inseamna viziune economica pe termen lung, cladita de De Gaulle.

      Franta a avut o industrie de reactoare competitiva. A oprit noile proiecte timp de aproape 25 de ani. Incearca de 10 ani sa puna in functiune o noua generatie de reactoare dar are mari probleme tehnice. In prezent cel mai mare producator de reactoare nucleare este China urmata de Rusia si Corea de Sud

    ...

    Pentru cei limitati la o gândire în alb și negru degeaba încerci sa le spui ca exista atatea nuanțe intre cele doua culori. Pentru ei gri-ul nu exista.

    Așa și cu editorialul ăsta. Degeaba sunt aduse argumente de bun simt, concluzia majorității este oricum Huo Rusia ... ca deh, istoria ne-a adus de cealaltă parte a baricadei, dar în aceeași postura de vasali. 

    Și ce mândri suntem ca în calitate de căței atarnati acum la coada americana, putem latra în voie la marele urs stăpân al gazelor naturale. 

    Și ce schelalaiala o sa ne apuce la iarna când o sa ne vina factura de plata:)

    1. Din perspectiva neomarxista, scumpind energia vanezi doi iepuri cu acelasi cartus: aduci lumea, omul simplu, la sapa de lemn sa poata veni comunistii planetari la butoane (motivand ca_capitalismul este un model compromis) si transferi trecerea la "economia verde" in buzunarul consumatorului, care preia, practic tot efortul finainciar al restructurarii economice masive ce va urma.

      Chestia cu cererea si oferta e o baliverna. O familie de oameni simpli care sta inghesuita cu doi copii in 50mp tot atata gaz si energie electrica consuma, deci n-a crescut nicio cerere (economia e oricum pe chituci, din cauza Covid). In conditiile in care pungile de petrol sau gaze NU au secat peste noapte, rezulta ca cineva face specula marsava cu subzitenta oamenilor, vanzand la suprapret ceea ce este extras cu aceleasi costuri sau cu mici majorari.

      Cam asta e! 

    Ma gandeam ca incet incet se va prinde lumea cum sta treaba cu fortarea ecologiei si aberatiile de tip "jmenu' verde". Dar se pare ca adevarul va iesi la iveala mai repede si nu mai au sanse sa aplice resetari bolsevice in 2025.

    1. "jmenul verde" e pentru sănătatea generațiilor următoare ... si am ajuns aici ca urmare a unei gândiri limitate ca a ta, căreia nu i-a pasat de ce face, ce arde (mergeau furnalele blana pe vremea lui Ceasca' si eram mândrii). Acum a sosit vremea plății: se moare de cancer, apar virusuri, încălzire globala, inundații, etc.

      Aha.... tefelistul verde insista.... Poate chiar merita nu palmele anterioare ci sa fie trimis la scoala, sa mai studieze.

       

      Amice ecologist. Hai sa iti explic putin din tainele vietii. Eu, care sunt mai ecologist ca tine, merg prin oras de vreo 10 ani doar cu bicicleta. Nici macar cu transportul in comun, prefer mersul pe jos 10-15 km zilnic. 

       

      Tu stii din ce bani ai fost educat tu pana acum in ultimii ani? Din banii tipariti ai bancilor centrale. Tu stii cand au putut in fine indienii sa vada muntii din orasele lor poluate in care produc tricourile pe care le porti (si multe altele)? Atunci cand Europa si America au fost in lockdown. Populatiile celor doua continente nu au flamanzit ci au stat in casa si au consumat doar bunurile esentiale vietii. Nu strictul necesar, nu a mancat nimeni doar legume si paine, ci s-au golit magazinele dar s-a consumat doar ce cerea bunul simt. 

       

      Asta este ce poate planeta acum, considerand balanta populatie, nevoile psihologice (nu fiziologice pentru ca acelea sunt mult mai ieftine si putine) si resursele respectiv tehnologia de productie. Deci, ca sa avem cu totii aer curat, apa curata, trebuie cu totii, 8-9 miliarde sa consumam frugal. repet. FRUGAL. Sa cumparam doar 2-3 tricouri la doi ani, sa pastram telefonul macar vreo 4-5 ani, etc, etc, .... nu mai continui lista. 

       

      O sa zici... "de acord"..... Nu asa de repede. Cand lumea a consumat asa cum i-a dictat bunul simt, mai frugal, PIB-ul celor doua continente, in acel trimestru s-a dus in cap aproape -20% anualizat. Si guvernele au paralizat de frica. 

       

      Cu un PIB de -20%, fara consumerism dement, cine plateste armata? Cine plateste sanatatea? Cine plateste scoala celor ca tine, nascuti ieri cu tefelismul si ecologismul in gura? Cine plateste pensiile? Cine, cine, cine? 

       

      Dupa ce si-au revenit in paralizia si teroarea PIB-ului scazut cu 20-30%, guvernele si bancile centrale au inceput tiparnita planetara aruncand cu bani in stanga si dreapta pentru a se reveni la dementa consumului si la productia industriala. Rezultatul s-a vazut.... poluarea a revenit in draci. Si, tefeleule trotinetist... daca nu iti place pretul la biclele sh scumpe ca si cum ar fi collectibles...... asteapta sa vezi cat vor costa atunci cand otelul se va produce "verde", in mod ecologic. 

       

      Ce vreau sa spun? Nu exista rezolvare mai devreme de un secol la problema poluarii si a tehnologiei curente de manufacturare. Oricat te-ai tranti tu cu fundul de asfalt in Pta Victoriei urland. Niciun guvern nu va dori scaderea PIB-ului si deci vor stimula consumul intr-o nebunie planetara. Daca FMI, BIS, FED, ECB,toti vor ca PIB-ul sa revina peste 2019, cum crezi tu ca un PIB superior poate insemna poluare mai putina? Ah.... o sa imi spui noile tehnologii.... alooooo.... baietasule, doar 1% din populatie are bani sa cumpere mere eco, banane eco, sosete din bumbac ecologic, sau sa isi cumpere sistem de productie a energiei electrice verde, propriu, in gradina. Si restul de 99% sa moara, nu? 

      HAi, du-te la clubul scolaritelor ecologiste. Nu ne mai ocupa spatiul de pomana. 

      Cine crezi că stă să-ți citească romanele?

    Comportamentele descrise mai sus vor duce la reglarea pretului in termeni reali = echilibru cu potentuialul real al piatei de a consuma / credita / acoperii necesarul respectiv.

    Nu este nimic de speriat! 

    Este doar o "bula" ciclica din trend in raport cu livrarea de stocuri "imobiliare" sau formarea bruta de etc capital pe trend (vezi exploziile in formari de capital in tim ce in alte piete sunt prabusite in europa inca se acumuleaza presiune de formare si / sa cerere caci inca importam forta de munca ieftina si exportam inflatia; unde in urma acestui procedeu raman in urma stocuri / capitaluri formate NOI ce intra in utilizare impactanda toata reteaua ca impuls de cerere; electricitate, motorina, gaze, etc; vezi explozia de auto si din Romania si a tineriolor din trafic; vezi explozia de livrari locuinte si a mamicilor cu copii; vezi explozia de firme mici formate in piata ce strabat orasul; vezi explozia de livrari de supermarketuri, bricolaje, infrastructura... toate formeaza etc stocuri / capital brut pe trend ce impacteaza cererea / bula / pretul PE MOMENT!). 

    Cat despre Rusi vor face reset ideologic si economic in 15-20 ani maxim (poate chiar mai repede cad se va intarii noul dolar circulat / reglementat ). 

    Semnat comenturi "cretine" 

    PS: si nu intepeg ce este de speriat cu "pretul" care este relativ.

    Eu am anuntat de anul trecut "Scumpirile"! 

    Am si tinut / pariat inca din februarie 2020 pe contracte viitoare in energie cu exit pe OCTOMBRIE!!! 

    ele au fost tinute cu levier (contractele). 

    Nu ma plang! 

    Altii vad ca se plang; bafta! 

    Pont: vanezi uraniul si plutoniul pe un termen ceva mai lung! -spor la investitii si la o viata prospera. 

    PSS: anul asta a fost grozav, devenint mult mai bogat (ie toate aspectele). 

    Semnat comenturi "Cretine"

    Aceasta criza este prefabricata pentru a lovi in oamenii saraci, pentru a-i aduce la sapa de lemn si a-i determina sa-si vanda casele la camatari.

    Efectul reducerii productiei poate conduce la o scumpire de cel mult 15% in niciun caz la dublarea sau triplarea pretului.  

    Povestea cu inchiderea minelor de carbune nu tine.. cam 10-15% era ponderea carbunelui in total productie, deci argumentul asta e pueril, construit pentru fraieri care pun botul la orice.

    Repet, rezervele internationale de petrol sau gaze nu au scazut brusc, nu au secat puturile si zacamintele, nu a lovit vreun asteroid planeta, etc. Prin urmare, aceasta crestere de preturi este speculativa si provocata atat de cei care detin robinetul de gaze cat si de speculatorii din pietele de energie, pentru a lua pielea de pe iobagi. Retineti ce va spun si cugetati singuri.  

    1. Oamenii saraci sunt saraci mental / educati !

      Cand un om sarac va intelege si practica urmatoarele: 

      Venituri 

      Cheltu ieli 

      Active 

      Pasive 

      Flux 

      Nu merar  

      atunci nu va mai fi Sarac! 

      o eformula destul de simpla ca sa iesi din saracie! 

      Ps: Atentie ca fluxul numerara sa vina din active si ca fluxul numerar sa nu cada negativ (nici macar in crize economice, caci dupa crize recuperarile sunt spectaculoase). 

      Spor la iesit din saracie! 

      PSS: nu cuita sa citesti ceea ce iti este Activ si nu pasiv; asa cum ai grija ce ce iti “cheltuii” fluxul de timp, pe active sau pasive. 

      PSs: petrolul face corectie in 12-16 luni si schimba trendul = adica si scumpirea relativa se vabpeopaga in piata ca echilibru in raporg cu veniturile. 

      semnat comenturi “cretine” 

      PPPSSSS: Pe axa timpului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb