Toamna aceasta nu este una foarte bogată pentru industria media. Veştile din această direcţie sunt din ce în ce mai proaste, reduceri de personal, tăieri salariale, întreruperea emisiei pentru posturi TV. Costurile sunt redimensionate, aproape invariabil în jos, în presa scrisă, presa online şi la posturi TV şi de radio.
Ultimele veşti vin dinspre Jurnalul Naţional. Conform unor informaţii din interior, de la 1 octombrie se aplică o serie de tăieri ale costurilor, angajaţii fiind deja informaţi în acest sens. Vestea cea mai rea este că o parte din salarii vor fi reduse cu un sfert. În cazul în care informaţia se va confirma, nu ar fi pentru prima oară când cotidianul recurge la astfel de măsuri pentru redresarea balanţei financiare. Cătălin Tolontan, redactor- şef la Gazeta Sporturilor, care face parte din trustul Intact, a publicat pe blogul său faptul că alături de alte publicaţii, şi Jurnalul Naţional a avut pierderi consistente în 2011: "Adevărul a avut şi ani cu pierderi de 30 de milioane de euro în această perioadă, iar Jurnalul Naţional a încheiat 2011 cu pierderi de 4 milioane de euro, date publice de la Registrul Comerţului".
După cum am mai relatat, situaţia nu se prezintă foarte grozav nici la Realitatea TV. La începutul lunii septembrie conducerea a anunţat că mai bine de jumătate din cei 630 de angajaţi ai televiziunii de ştiri vor fi trimişi în şomaj, urmând să fie păs-traţi aproximativ 300. Între timp, unul dintre şefi, Gabriel Bugnar a demisionat din funcţia de director editorial la Realitatea TV, situaţia rămânând în coadă de peşte în ceea ce priveşte măsurile drastice.
Nici la televiziunea publică ultima lună nu a fost una liniştită. În urma unor decizii ale conducerii, două din posturi, TVR INFO şi TVR Cultural, şi-au suspendat emisia. În 10 august, Consiliul de Administraţie al Societăţii Româ-ne de Televiziune a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3. O ves-te apărută săptămâ-na trecută dinspre conducerea TVR mai lasă o rază de speranţă pentru unul dintre posturile condamnate. Preşedintele director general al TVR, Claudiu Săftoiu, a declarat, după audierile din comisiile de cultură ale Parlamentului, că încearcă încheierea, în această toamnă, a unui parteneriat bazat pe o investiţie comună -TVR şi partenerul respectiv- astfel încât TVR Info să-şi ducă mai departe misiunea.
Probleme mari are şi presa din Grecia, dar aici ziariştii au decis să iasă în stradă, la începutul acestei săptămâni, şi să facă o grevă de 24 de ore. Jurnaliştii au protestat faţă de tăierile salariale şi concedierile masive din acest sector, care este considerat crucial pentru democraţia unei ţări. Sute de jurnalişti, tipografi, cameramani au protestat în centrul Atenei la adresa condiţiilor umilitoare de lucru, a reducerilor salariale şi a faptului că majoritatea redacţiilor au ajuns să funcţioneze cu un număr minim de angajaţi în urma reducerilor de personal scăpate de sub control.