TOATE PLĂŢILE PE POSDRU AR PUTEA FI SUSPENDATE, DIN CAUZA UNOR GRAVE NEREGULI Ponta: Am putea pierde 1,2 miliarde euro, bani europeni

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 22 mai 2012

Leonard Orban: Conducerile succesive ale Autorităţii de Management - responsabile pentru neregulile constatate.

Leonard Orban: Conducerile succesive ale Autorităţii de Management - responsabile pentru neregulile constatate.

  • document ataşat Stadiul absorbţiei fondurilor europene prin POSDRU (30 aprilie 2012)
    apasă aici pentru a descărca.

    Salarii cuprinse între 3.500 şi peste 10.000 de euro pe lună

    Ţara noastră ar putea pierde 1,2 miliarde euro, din fondurile europene aferente Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ca urmare a identificării unor grave nereguli în derularea acestui program, în perioada 2010-2011, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta. Potrivit oficialului, cele 100 de milioane de euro aferente acestui an şi, respectiv, 1,1 miliarde euro de anul viitor reprezintă toate plăţile aferente POSDRU.

    Şeful Guvernului a prezentat, ieri, o serie de date primite "pe căi neoficiale" dintr-un audit al POSDRU, potrivit cărora, din totalul celor două miliarde euro de care dispune ţara noastră prin acest program s-a decontat doar 6%, fiind semnate 2.500 de contracte. Victor Ponta a subliniat că există grave probleme de evaluare a proiectelor şi a modului de control şi a ţinut să precizeze că a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) şi că Executivul va încerca să aplice un program de acţiuni prin care să evite pierderea fondurilor europene, a mai spus premierul, adăugând că, dacă acest program nu va fi aplicat până la sfârşitul anului, va dispune o măsură "radicală" de restructurare totală a Autorităţii de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditării: "Am cerut DLAF-ului, pentru că nu cred că putem să mergem mai departe fără să-i identificăm pe cei vinovaţi, iar dacă miniştrii - fie că a fost vorba de domnul Botiş (n.r. Ioan Botiş, fost ministru al Muncii), domnul Lăzăroiu (n.r. Sebastian Lăzăroiu, fost ministru al Muncii), doamna Barbu (n.r. Sulfina Barbu, fost ministru al Muncii )- nu au făcut absolut nimic şi pot fi acuzaţi clar de o neglijenţă politică, acolo unde este vorba de mai mult decât atât, cred că trebuie să existe o răspundere civilă şi penală şi cred că trebuie să dăm un semnal foarte clar. (...)

    Încerc să nu folosesc un termen foarte tare, dar a fost un jaf acolo".

    Cristian Pârvan: "Această apreciere negativă este prea accentuată"

    Afirmaţiile făcute de Victor Ponta sunt exagerate, în opinia lui Cris-tian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a declarat: "Este clar că POSDRU este mai «soft» decât alte programe, că are o anumită flexibilitate; se fac calificări de personal în toate judeţele, peste tot există antreprenoriate. Această apreciere negativă este prea accentuată. Oamenii de afaceri care au accesat astfel de fonduri s-au pliat pe modul în care a fost construit programul, iar acest program a fost fragmentat pe zeci de priorităţi. Probabil că există argumente pentru afirmaţiile făcute, ordine trebuie făcută, dar nu în acest mod. Spre exemplu, a reduce drastic plata managerilor de proiecte este o aberaţie. Probabil că se ajunsese la venituri de mii de euro, dar pe patru sute de euro nu va sta niciun manager".

    Cristian Pârvan este de părere că, înainte să căutăm nereguli în derularea programelor de acest gen, trebuie să ştim să realizăm proiecte de canalizare, infrastructură, gropi ecologice etc.

    Mihai Ioenscu: Nu este corect să fie suspendate toate fondurile pe POSDRU

    Unii dintre beneficiarii care derulează proiecte europene prin POSDRU vor fi nedreptăţiţi de sus-pendarea tuturor plăţilor făcute prin acest program, consideră Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care ne-a spus: "Nu pot să contest acuzaţiile aduse ieri de premier, însă o măsură de sistare a decontărilor va afecta foarte grav o serie de beneficiari care au proiecte în desfăşurare, printre care ne aflăm şi noi (n.r. membrii ANEIR), care aveam în vedere o apropiere a exportatorilor români de experienţe mai bogate ale exportatorilor din UE şi o creştere a responsabilităţilor sociale a firmelor de export. Cred că măsura este nedreaptă. Nu ar trebui sistată plata la toate contractele. Acolo unde există nereguli să se declanşeze procedurile legale, dar acolo unde nu sunt să se lase programele în derulare, pentru că sunt bani blocaţi şi unele structuri care au pornit acest proces pot falimenta".

    Oamenii de afaceri corecţi vor fi dezarmaţi şi contraproductivi, susţine Mihai Ionescu, care ne-a spus că nu i "se pare normal să generalizeze".

    Sulfina Barbu: "Este într-o mare eroare domnul prim-ministru"

    Deputatul PDL Sulfina Barbu, fost ministru al muncii, consideră că premierul Ponta a făcut afirmaţii nefundamentate când a făcut referire la neregulile majore privind derularea POSDRU care ar fi fost comise în perioada mandatului domniei sale "Este într-o mare eroare domnul prim-ministru, aşa cum ne-a obişnuit, iese cu informaţii nefundamentate. În perioada în care am fost ministru au fost efectuate plăţi de către Comisia Europeană în valoare de 190 milioane de euro, ceea ce cred că poate fi verificat, şi plăţile au fost decontate de către Comisie".

    Sulfina Barbu a explicat că, în perioada mandatului său la Ministerul Muncii, a fost identificată o listă de 348 de proiecte cu potenţial de risc: "Acea listă a fost dată către Autoritatea de Management pentru a fi verificate toate acele contracte şi nu au fost lansate ghidurile tocmai pentru că am identificat nereguli în proiect".

    Despre cine se face vinovat de situaţiile reclamate pe POSDRU, Sulfina Barbu a spus: "Să ne uităm să vedem dacă ghidurile care au fost lansate, pentru că, în perioada mandatului meu nu au fost ghiduri lansate, dacă proiectele sunt în concordanţă cu ghidurile şi dacă s-au res-pectat procedurile de acolo. Dar asta trebuie verificat pe fiecare proiect de finanţare în parte, asta am dispus în perioada în care am fost ministru".

    Orban: CE va decide, cel mai probabil, suspendarea plăţilor pe POSDRU

    Comisia Europeană urmează să decidă, cel mai probabil, suspendarea plăţilor de bani europeni pe POSDRU, în urma misiunilor de audit, a declarat, la rândul său, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, care a adăugat, însă, că nu a văzut raportul de audit.

    Potrivit domniei sale, suspendarea plăţilor ar urma să fie decisă în câteva zile şi să dureze câteva luni, din cauza neregulilor constatate în cadrul POSDRU pentru perioada 2010-2011.

    În timpul suspendării, trebuie, în primul rând, îndeplinite sau corectate problemele identificate.

    Reprezentantul MAEur a indicat ca responsabile pentru neregulile constatate conducerile succesive ale Autorităţii de Management al POSDRU şi ale organismelor intermediare pentru POSDRU.

    În urma neregulilor găsite, pot fi aplicate corecţii financiare pentru recuperarea, în parte sau integral, a unor sume cheltuite nelegal, a mai menţionat Leonard Orban

    172 de sesizări la DLAF, în ultimele două luni

    Şeful Guvernului a precizat că principalele nereguli au fost constatate la Autoritatea de Management a POSDRU, din carul Ministerului Muncii, dar şi la Organismul Intermediar de la Ministerul Educaţiei. Premierul a menţionat şi faptul că, în anumite programe, foarte multe persoane din zona publică şi privată au încasat salarii cuprinse între 3.500 şi peste 10.000 de euro pe lună.

    Un exemplu al neregulilor, prezentat de autorităţi, a fost acela că salvamarii erau instruiţi prin acest program în alte zone ale ţării, nu pe litoral.

    Un alt exemplu face referire la faptul că acelaşi proiect a fost prezentat identic de mai multe ori la 20 de organisme intermediare, din care la 9 a fost aprobat, iar la 11 a fost res-pins.

    Totodată, în perioada 2010-2011, au fost constatate grave probleme de sistem privind evaluarea proiectelor, modul de control al acestora, procentajele de risc şi sistemul informatic de la Ministerul Muncii, în care au avut acces neautorizat 350 de persoane.

    La DLAF, au fost centralizate 14 sesizări în 2010 şi 9 în 2011. În ultimele două luni, după ce a fost schimbată în totalitate conducerea Autorităţii de Management, au fost înregistrate 172 de sesizări.

    Potrivit raportului de activitate pe 2011 al DLAF, din cele 178 de acţiuni de control, aflate în lucru pe parcursul anului 2011, au fost finalizate 97, dintre care, în 53 de cazuri, au fost constatate indicii privind săvârşirea unor fraude care afectează interesele financiare şi europene.

    Valoarea totală a proiectelor din cadrul acţiunilor de control finalizate depăşeşte 247 milioane de euro, iar valoarea totală a impactului financiar estimat în cazul neregulilor şi posibilelor fraude descoperite este de circa 28.88 milioane de euro. 52 de cazuri au fost înaintate autorităţilor cu competenţe în gestionarea fondurilor europene, în vederea recuperării sumelor utilizate necorespunzător, potrivit raportului citat.

    Valoarea prejudiciului stabilit de DNA în cauzele penale în care au fost valorificate Notele de Control DLAF este de aproximativ 4,6 milioane euro.

    Anul trecut, au fost pronunţate 61 de hotărâri judecătoreşti privind 113 inculpaţi trimişi în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni în legătură cu obţinerea pe nedrept şi utilizarea necorespunzătoare a fondurilor provenite din bugetul general al Uniunii Europene. Din cele 61 de hotărâri judecătoreşti, 31 de decizii au rămas definitive

    Din totalul controalelor finalizate în 2011, având ca obiect suspiciuni de fraudă, rezultă că cele mai multe fapte posibile de natură penală au fost săvârşite în mediul privat.

    La începutul anului, CE a aplicat ţării noastre corecţii financiare preventive

    Comisia Europeană (CE) a anunţat, la finalul lunii fenbruarie 2012, că va întrerupe plăţile pentru cererile pe care ţara noastră le are în curs în cadrul POSDRU. Potrivit CE, în Raportul anual de control pe 2011, Autoritatea Română de Audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al POSDRU. Reprezentanţii CE au anunţat, la vremea respectivă, că întreruperea va fi ridicată imediat ce Autoritatea Română de Audit va confirma că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru fonduri structurale.

    Întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, Autoritatea de Management putând să facă plăţi în continuare, au anunţat autorităţile.

    După ce Comisia Europeană a decis întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, s-a decis reluarea plăţilor pe acest program.

    La începutul acestui an, CE a aplicat ţării noastre corecţii financiare preventive de 10% din valoarea de decontat a unor facturi. Corecţiile vor fi menţinute, preventiv, pe parcursul întregului semestru întâi, interval în care oficialii CE vor efectua noi verificări printr-o misiune de audit, a anunţat, atunci, ministrul de resort.

    Anul trecut, valoarea totală a corecţiilor aplicate la contractele de achiziţii publice din fonduri structurale a crescut cu mai mult de 100%, ca urmare a întreruperii plăţilor pe AXA 2 din POR, potrivit lui Gheorghe Oană, vicepreşedintele Curţii de Conturi a României, care ne-a spus, recent, că, în 2011, această sumă se ridică la circa 50 de milioane de euro.

    Carmen Roşu - al patrulea şef al AM POSDR, în ultimii doi ani

    În luna februarie, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a cerut ministrului muncii de la acea vreme să o demită pe Carmen Ionel din funcţia de director general al Autorităţii de Management (AM) pentru POSDRU, invocând managementul defectuos.

    Până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director general, la AM POSDRU, autoritatea de management care ges-tionează fondurile europene pentru resurse umane în valoare de 3,5 miliarde euro (fondurile alocate în perioada 2007-2013), interimatul va fi asigurat de Carmen Roşu, fost director în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, care are o experienţă de 15 ani în gestionarea fondurilor europene.

    Carmen Ionel este cel de-al treilea director care a fost schimbat de la conducerea AM POSDR, în ultimii doi ani.

    Primul şef al AM POSDRU a fost Cristina Iova, demisă în februarie 2010, din cauza ratei scăzute a absorbţiei de fonduri europene prin programul POSDRU. Ulterior, autoritatea a fost condusă de Anca Cristina Zevedei, care a fost demisă în luna mai a anului trecut de fostul premier Emil Boc. Potrivit declaraţiilor de la acea vreme, decizia a fost una "managerială, pentru asigurarea transparenţei totale în ancheta derulată în cazul fostului ministru al muncii". La momentul respectiv, ministrul muncii Ioan Botiş a fost implicat într-un scandal al fondurilor europene, după ce presa a descoperit că un ONG care a câştigat finanţare europeană prin POSDRU avea sediul acasă la Botiş, iar cererea de finanţare a fost aprobată la o lună după ce acesta a fost numit în funcţia de ministru.

    Nereguli în derularea proiectelor POSDRU

    Potrivit zvonurilor din piaţă, disfuncţiile care au condus în anii trecuţi la stoparea plăţilor pentru cererea de rambursare sunt imputabile AM POSDRU. Unele surse susţin că insuficienţa personalului AM POSDRU are efecte asupra calităţii activităţilor desfăşurate. S-ar părea că aproape jumătate din posturile prevăzute în organigrama instituţiei sunt neocupate, având în vedere că unii angajaţi cu experienţă au plecat către firme din mediul privat, mai ales din cauza diminuării salariilor, în instituţie rămânând angajaţi cu pregătire precară.

    Se pare că intenţiile Cristinei Zevedei să abandoneze unele proiecte contractate în cadrul Axei prioritare 4, pe fondul dificultăţilor apărute în cheltuirea fondurilor acordate, au avut un efect negativ în derularea proiectelor europene pe POSDRU.

    Printre aplicaţiile pe Axa prioritară 4 afectate de numeroase deficienţe se numără "COMPROF - Creşterea nivelului de competenţe profesionale ale personalului SPO pentru furnizarea serviciilor personalizate persoanelor în căutarea unui loc de muncă, inclusiv şomerilor şi grupurilor vulnerabile" (în valoare de circa 18 milioane lei) şi "PROSELF - Promovarea serviciilor de tip self-service" (în valoare de aproximativ 13 milioane lei).

    Numele Cristinei Zevedei este legat de "Asesoft Internaţional" SA Ploieşti, unde unii spun că ar fi intervenit pentru atribuirea contractului "Sistem informatic integrat de management - SIM - POSDRU", în valoare de 5 milioane de euro şi că fostul director al autorităţii le-ar fi cerut angajaţilor AM POSDRU să modifice documentaţiile de organizare a respectivei licitaţii, după retragerea din SEAP a anunţului de lansare, a documentaţiei aplicaţiei şi a condiţiilor de participare. Modificarea ar fi fost făcută pentru a favoriza "Asesoft Internaţional", care deţinea deja unele dintre modulele software aferente contractului, ceea ce îi permitea să se încadreze în perioada de timp fixată. Se pare că varianta finală a documentaţiei ar fi fost postată în SEAP în ultima zi a lunii aprilie 2010, fără avizul ACIS şi al Autorităţii de Certificare şi Plată din Ministerul Finanţelor cu privire la corectitudinea prevederilor conţinute.

    O altă firmă care ar fi fost avantajată de acţiunile Cristinei Zevedei în cadrul proiectelor desfăşurate prin POSDRU este "Gematex Center Prodcom Impex" SRL din Bucureşti, unde asociat este Maria Pârcălăbescu, fost secretar de stat la Ministerul Economiei.

    Documentaţia depusă în SEAP de AM POSDRU pentru proiectul firmei "Asesoft Internaţional" a fost amendată, conform surselor noastre, pe următoarele componente:

    - condiţia privind experienţa în domeniu, fiind introdusă cerinţa finalizării de către ofertanţi, în ultimii trei ani, a cel puţin unui proiect de asis-tenţă tehnică pentru o Autoritate de Management care gestionează activităţi aferente programelor cu finanţare comunitară în valoare de minim opt milioane lei.

    Respectiva condiţie (apreciată de specialişti din cadrul AM POSDRU ca fiind de natură să favorizeze firma "Asesoft Internaţional") a fost inclusă în caietul de sarcini la solicitarea expresă a fostului director AM POSDRU Cristina Zevedei;

    - specificaţiile produselor care urmează să fie cumpărate;

    - termenul de finalizare a contractului (redus de la trei ani la un an).

    Potrivit zvonurilor, modificarea ar fi fost făcută pentru favorizarea "Asesoft Internaţional", care deţinea deja unele dintre modulele software aferente contractului, ceea ce îi permitea să se încadreze în perioada de timp fixată (considerată de specialişti în domeniu ca insuficientă pentru derularea tuturor activităţilor necesare implementării aplicaţiei).

    Evaluarea documentaţiei finale de către reprezentanţii ACIS (care nu are caracter obligatoriu) ar fi permis semnalarea de suprapuneri între obiectivele modulelor informatice aferente aplicaţiilor SIM şi SMIS, precum şi între funcţiile acestora şi cele realizate prin Action Web.

    În realitate, modulele "Autorizare plăţi" şi cel privind "Captura de date din dosarele de cereri" (prevăzute în caietul de sarcini) aveau funcţii similare modulului de monitorizare tehnică şi financiară existent la nivelul Action Web.

    În aceste condiţii, AM POSDRU trebuia să asigure doar dezvoltarea modulului "Monitorizare tehnică şi financiară" a implementării POSDRU, alocarea de fonduri pentru construirea celorlalte două nefiind justificată.

    Datele care urmează să fie introduse în modulul "Monitorizare solicitări" (a cărei prezentare din caietul de sarcini este neclară) se regăsesc deja în Action Web.

    În aceste condiţii, în situaţia identificării suprapunerii de funcţii pentru respectivele module, există riscul ca UE să refuze decontarea costurilor aferente SIM, întrucât acest fapt ar reprezenta o finanţare dublă pentru acelaşi obiectiv.

    După publicarea în SEAP a anunţului privind organizarea licitaţiei şi a caietului de sarcini, firmele interesate să participe la licitaţie ("Intellis Management" SRL, S&T România SRL, "Tactic Consulting Unit" SRL si "It Top Solutions" - toate din Bucureşti) au contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor condiţiile impuse de AM POSDRU, considerându-le restrictive.

    În perioada mai - august 2010, "Intellis Management" şi "Tactic Consulting Unit" şi-au retras respectivele contestaţii, la solicitarea directorului general al AM POSDRU.

    În urma analizării contestaţiei firmei "IT Top Solutions" SRL, în septembrie 2010, CNSC a emis o hotărâre prin care a respins argumentele firmei, dispunând continuarea procedurii de atribuire a contractului.

    Cristina Zevedei i-ar fi permis societăţii "Gematex Center Prodcom Impex" SRL să perfecteze cu AM POSDRU contractul "Închiriere imobil necesar funcţionării Direcţiei Generale de Management a POSDRU", pe o perioadă de cinci ani, la un preţ lunar de cca 15 euro/mp, deşi, anterior, autoritatea achitase pentru astfel de servicii 13 euro/mp.

    Procedura de atribuire a contractului (finanţat prin Axa prioritară 7 a POSDRU) a fost lansată la data de 2 martie 2010, firma "Gemtex" fiind unicul participant la licitaţia organizată în acest scop în mai 2010, după ce directorul general al AM POSDRU le-a solicitat reprezentanţilor altor firme (printre care ICPECOM Bucureşti, în sediul căreia a funcţionat anterior AM POSDRU) să îşi retragă oferta depusă.

    Se pare că fostul director al autorităţii a intervenit şi pentru realizarea unui act adiţional la respectivul contract de închiriere, prin care "Gematex" va asigura serviciile de curăţenie şi întreţinere a spaţiului, pentru circa 10.000 de euro pe lună.

    Anterior, în spaţiul închiriat de la ICPECOM, acest serviciu era prestat de două persoane plătite din bugetul MMFPS, costurile fiind net inferioare celor stabilite cu "Gematex".

    Obiectivul general al POSDRU este dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei şi învăţării cu cerinţele de pe piaţa muncii.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    13 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9737
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
    Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb