TONY BLAIR, FOSTUL PREMIER BRITANIC: "Războiul din Ucraina arată că dominaţia Occidentului se apropie de final, pe fondul ascensiunii Chinei"

F.D.
Internaţional / 17 iulie 2022

Tony Blair

Tony Blair

Războiul din Ucraina arată că dominaţia Occidentului se apropie de final, pe fondul ascensiunii Chinei către statutul de superputere, în unul dintre cele mai semnificative puncte de inflexiune din ultimele secole, a apreciat fostul premier britanic Tony Blair, informează astăzi Reuters.

''Lumea se află într-un punct de cotitură din istorie comparabil cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial sau cu colapsul Uniunii Sovietice, dar de această dată în mod clar Occidentul nu este în ascensiune. Ajungem la finalul dominaţiei economice şi politice occidentale. Cea mai mare schimbare a acestui secol va veni din China, nu din Rusia'', a declarat Blair într-o prelegere privind alianţa dintre SUA şi Europa, rostită la Londra.

Potrivit fostului şef al executivului britanic, războiul din Ucraina a clarificat că Occidentul nu poate miza pe faptul că Beijingul ''se comportă într-o manieră pe care noi am considera-o raţională.''

Preşedintele chinez Xi Jinping a continuat să îl sprijine pe omologul său rus Vladimir Putin şi a denunţat ca ''abuzive'' sancţiunile decise de Occident contra Moscovei.

''Locul Chinei ca superputere este natural şi justificat. Ea nu este Uniunea Sovietică'', a mai spus Tony Blair, care a fost prim-ministru al Regatului Unit în perioada 1997 - 2007.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Daca ar fi atat de simplu, ascensiunea Chinei e insotita de multe tensiuni in zona, de ascensiunea Indiei si alte provocari. China inca nu a demonstrat ca este altceva decat vechiul bolnav al Asiei care acum nu mai rabda de foame dar si-a pastrat mare parte din metehne si a preluat aspiratia de a deveni putere globala.

    1. Delirezi total. China avea cele mai performante telefoane si echipamente de comunicatie din lume. Doar o interdictie politica a Vestului i-a redus expansiunea pentru moment.

      Informeaza-te mai nasolule. 

      telefoanele si echipamentele alea cele mai performante contineau componente occidentale sau de inspiratie occidentala?

      Care sunt sursele de informare ale tale ca sa stiu sa le ocolesc...

    Cum s-a folosit China de ”capcana datoriilor”

    China s-a folosit de ”capcana datoriilor” pentru a câștiga un avantaj strategic față de Sri Lanka, a anunțat un grup de cercetare independent de politică externă, după ce prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a demisionat, lăsând loc unui guvern format din toate partidele, potrivit Business-standard. 

    „Ca răspuns la criza financiară din Sri Lanka, China a folosit ”capcana datoriilor” pentru a obține un avantaj strategic asupra națiunii și a-i ține economia ostatică. Orașele-port Hambantota și Colombo au fost practic închiriate Chinei pe o sută de ani. China este acum al doilea cel mai mare creditor al țării, deținând peste 10% din datoria externă restantă a Sri Lankăi din 2019”, precizează think-thank-ul Red Lantern Analytica într-un comunicat. 

    Sri Lanka a fost nevoită să cedeze Chinei, pentru o sută de ani, în schimbul unei taxe de leasing, o mare parte din portul Hambatota, întrucât nu a putut să-și îndeplinească la termen obligaţia de plată. Multe detalii ale contractelor sunt secrete şi acest lucru se întâmplă mereu când China acordă credit altor ţări pentru proiecte infrastructurale. 

    Guvernare a proastă, lipsa de transparență, capcana datoriilor 

    Conform sursei citate, Sri Lanka a ajuns în această situație din cauza dezastrului economic cauzat de proasta guvernare, lipsa de transparență, capcana datoriilor și corupție. 

    Raportul PIB/datorii a a crescut continuu începând din 2010, când a început spirala descendentă financiară a națiunii insulare, se arată în comunicat. Astfel, o creștere a deficitului de cont curent și o scădere abruptă a exporturilor au dus la o criză economică majoră. 

    India a sărit să ajute Sri Lanka. Degeaba! 

    Când China a profitat de situație, crescând povara datoriei, India a sărit să dea o mână de ajutor, oferind o linie de credit de 500 de milioane de dolari pentru importurile de benzină și o facilitate de credit de 1 miliard de dolari pentru importurile produselor esențiale din India, susține think-tank-ul. 

    Totodată, India a trimis în Sri Lanka suma de 2,4 miliarde de dolari prin schimburi valutare, amânări de împrumuturi și alte linii de credit. Cu toate acestea, nu a reușit să salveze țara, care a fost complet înrobită de datoria chineză și, în cele din urmă, a cedat. 

    Lumea trebuie să învețe și să evite capcana chineză 

    Grupul de reflecție notează că ajutorul economic al Chinei pentru Sri Lanka a fost, de fapt, parte a unui plan de a obține o pârghie politică împotriva Indiei și de a merge mai departe cu obiectivele sale expansioniste de-a lungul Oceanului Indian. 

    ”Statele lumii trebuie să învețe din criza care a izbucnit în Sri Lanka și să evite să cadă în capcana Chinei. În plus, marile puteri trebuie să elaboreze planuri de dezvoltare și proiecte de infrastructură pentru națiunile subdezvoltate, pentru a opri extinderea Belt and Road Initiative”, se menționează în comunicat. 

    Zeci de mii de protestatari au luat cu asalt reședința președintelui Gotabaya Rajapaska, din Colombo, capitala statului Sri Lanka, cerând demisia. Șeful statului a reușit să fugă cu doar câteva minute înainte ca manifestanții să invadeze curtea palatului prezidențial. Ulterior, au mers și la reședința premierului și i-au dat foc. Activitatea școlilor a fost suspendată, iar combustibilul a fost limitat la serviciile esențiale. În mai multe orașe mari, inclusiv în Colombo, sute de oameni stau la coadă ore întregi pentru a cumpăra combustibil, uneori ajungându-se la confruntări cu poliția și armata. 

    toate stirile astea de prima linie sunt FALSE!

    Asa cum si "Japonia" se apropie de superputere in 90 pe urma BUST!!! 

    Hai sa fim seriosi va rog!!! 

    Sa analizam datele la rece. 

    Da China are Sanse pana in 2035 sa faca ceva pe plan international pana nu ii se inchide portita data de valul total al generatiei ce intra rapid la "pensie". 

    Da china are un surplus de 30 si cv de milioane (atentie MILIOANE) de Barbati in Putere (20-30) fara PERECHE FEMININA!!! 

    Cu asa "PUTERE MASCULINA - Tetosteron = aversiune la risc mare si supunere incontestabila sistemelor de control si directionare. 

    O bomba mare cu ceas ce poate exploda oricand. 

    DAAAARRRR - Caci intotdeauna exista un MARE DAR! - dat de cel de sus. 

    PE plan militar poate intra foarte RAPID AFRICA si cel mai importan INDIA cu "carne de tun" masculina fara pereche feminina .... adunat la un loc cu peste 50 milioane-60 milioane de barbati - doar la un singur strigat si ALIANTA cu "Occidentul". 

    PS: daca China porneste angrenajul Militar in orice regiune, atunci urmatorii 5-10 de ani se vor axa strict pe "cuceriri" treptate de "Teritorii mici" simultan cu emitere de CREDIT catre tarile sarace si capitalizare in DEFAULT asupra teritoriului indatorat. 

    PSSS: mai tine minte cineva "comentul cretin mai recent si altul mai vechi in care spuneam: bogatii europei fug in franc". Ce face francul? 

    Pentru cat timp nu stiu; dar atentie la intersectari si incrucisari cu alte "active" din piata. 

    Sa nu "cada Francul in bot ca in 90" si lira sterlina... de cazut vor cadea mai multe important care se vor tine mai aproapte de luciul apei. 

    s c cret 

    Parca noi nu am vandut tara bucata cu bucata, si il vindem in continuare.

    1. Asa ati facut in Transnistria?

    A imbatranit urat si Tony asta...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb