Într-un top 10 constructori clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale în 2013, companiile de construcţii Strabag SRL şi Strabag AG Austria Sucursala Bucureşti ocupă primele două poziţii din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cu 1,03 miliarde lei, respectiv 400,69 milioane lei, transmite RisCo într-un comunicat remis redacţiei.
Dragoş Cabat, Managing Partner RisCo a declarat: "Anul 2013 nu a fost cel mai bun pentru constructori. Era şi normal, având în vedere că economia îşi revine în ordinea inversă a intrării în recesiune, adică începând cu bunurile de larg consum, în continuare serviciile, bunurile de folosinţă îndelungată, apoi bunurile de capital şi construcţiile. Pentru România şi constructori în general, şansa ieşirii din criza a construcţiilor era legată de atragerea de fonduri europene consistente, în special în ceea ce priveşte infrastructura. Dar, aşa cum o relevă şi schimbarea ministrului Şova - teoretic pentru a i se oferi o funcţie în cadrul partidului - dar şi orice analiă obiectivă, performanţa ministerului în atragerea de bani de la UE a fost deplorabilă".
Profitul primei dintre cele două companii a crescut în intervalul analizat la 96,29 milioane lei faţă de 5,3 milioane în anul anterior, în timp ce a doua firmă a înregistrat pierderi de 20,67 milioane lei, faţă de un profit de 16,3 milioane în anul anterior, potrivit analizei din sursa citată. Numărul de angajaţi ai Strabag SRL a ajuns anul trecut la 701.
Cu 837 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 318,27 milioane lei, Astaldi Spa Italia, Sucursala România Bucureşti, şi-a menţinut poziţia a treia în top. Profitul companiei s-a redus la 98,83 milioane lei, în timp ce volumul creanţelor a atins nivelul de 833,61 milioane lei, adică de aproape 2,5 ori cifra de afaceri anuală a companiei.
"Această caracteristică a companiilor din construcţii - încasarea foarte târzie (de obicei la finalizarea etapelor de construire) a sumelor pentru lucrările contractate indică şi problemele de cash flow pe care multe dintre aceste companii le au", a afirmat Dragoş Cabat.
VEGA 93 din Galaţi a realizat anul trecut o cifră de afaceri în scădere, de 258,77 milioane lei. Profitul companiei a crescut la 4,02 milioane lei, în timp ce numărul de angajaţi s-a diminuat la 1,587 de persoane. Creanţele companiei s-au redus la 89,58 milioane lei.
CON-A-SRL a ajuns anul trecut pe poziţia a 5-a, după ce în 2012 s-a situat pe locul 11. Cu 396 de angajaţi, constructorul din Sibiu este singurul din clasament care şi-a crescut anul trecut cifra de afaceri, la 229,57 milioane lei. Profitul companiei s-a redus la 11,13 milioane lei, iar creanţele au însumat 25,33 milioane lei. În zona Sibiului şi judeţele din jur, activitatea de construcţii a crescut în cursul anului 2013, mai arată RisCo.
Construcţii Erbasu a pierdut două poziţii în clasament, situându-se pe locul şase, cu o cifră de afaceri de 165,82 milioane lei. Numărul de angajaţi ai companiei s-a redus în intervalul analizat la 275 de persoane, iar profitul net la 11,05 milioane lei.
Danya Cebus ROM a obţinut o cifră de afaceri de 156,65 milioane lei şi un profit net de 13,7 milioane lei.
Situată pe poziţia a 8-a, Rotary Construcţii şi-a redus numărul de angajaţi la 372 de persoane şi cifra de afaceri la 137,28 milioane lei. Profitul net al companiei s-a diminuat la 2,24 milioane lei, în timp ce creanţele au crescut la 68,76 milioane lei.
În topul 10 al constructorilor de clădiri rezidenţiale şi nerezidentiale în 2012, ultimele poziţii din clasament sunt ocupate de Aedificia Carpati şi Acomin SA cu afaceri de 131,29 milioane lei, respectiv 116, 15 milioane lei, potrivit RisCo.
"Relansarea sectorului construcţiilor va fi evidentă atunci când cifra de afaceri a majorităţii companiilor va creşte, ceea ce se traduce prin contracte mai multe în derulare", a precizat Dragoş Cabat.
RisCo este un produs online prin care companiile şi instituţiile financiare pot verifica capacitatea de plată şi situaţia financiară a clienţilor lor, situaţia lor juridică şi de plăţi.