TOT MAI MULŢI ANALIŞTI ANTICIPEAZĂ Majorarea dobânzii BCE, amânată din cauza riscului de recesiune

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 ianuarie 2019

Majorarea dobânzii BCE, amânată din cauza riscului de recesiune

Banca Centrală Europeană (BCE) va aştepta ceva vreme până când va decide o majorare a dobânzii la depozite, conform unor economişti intervievaţi de Reuters, care consideră că instituţia financiară va creşte dobânda abia în trimestrul al patrulea din acest an, în condiţiile în care sunt tot mai multe riscurile de intrare în recesiune a zonei euro.

Cu numai o lună în urmă, aşteptările analiştilor arătau că BCE va creşte dobânda mai devreme, în trimestrul al treilea din 2019, după ce, în decembrie anul trecut, banca a încheiat programul de cumpărare de active (relaxare cantitativă).

Însă, spun specialiştii, mai multe date care arată evoluţii slabe, printre care cele ce privesc economia Germaniei (cea mai mare din Europa), sugerează că expansiunea din regiune a încetinit. În plus, analiştii şi-au modificat în sens negativ estimările de creştere pentru economiile Germaniei, Franţei şi Italiei, comparativ cu previziunile lansate în octombrie.

"Chiar dacă o recesiune severă va fi probabil evitată în acest an, o încetinire peste aşteptări a economiei Statelor Unite sau o escaladare a războiului comercial SUA-China ar putea fi de ajuns pentru a provoca o recesiune uşoară", este de părere Andrew Kenningham, economist-şef pentru zona euro la Capital Economics.

BCE este aşteptată să crească dobânda la depozite la -0,20% în ultimul trimestru din anul curent, de la -0,40% în prezent, iar abia la începutul lui 2020 să o majoreze de la zero la 0,20%.

Peter Vanden Houte, economist pentru zona euro la grupul bancar olandez ING, aduce în atenţie şi Brexit-ul (ieşirea Marii Britanie din UE), arătând că şi acesta este "un risc important, care poate cauza întreruperea exporturilor către Regatul Unit, ceea ce ar putea afecta creşterea economiei europene".

Numai doi dintre specialiştii ches­tionaţi de Reuters spun că economia zonei euro va scădea în 2020, însă probabilitatea medie de a intra recesiune în următorii doi ani a crescut, potrivit sondajului, la 35%, de la 30% în decembrie. Nivelul este cel mai ridicat din iulie până în prezent.

Cei care anticipează intrarea zonei euro în recesiune anul acesta reprezintă o proporţie de 25%, faţă de 20% în decembrie.

Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că zona euro nu se îndreaptă către o recesiune, însă va fi necesar sprijinul din partea băncii centrale dacă încetinirea economiei zonei euro va dura mai mult decât arată aşteptările.

Luna trecută, BCE a încheiat programul său de achiziţii de active în sumă de peste 2,6 trilioane de euro (3 trilioane de dolari), dar a lăsat uşa des­chisă pentru reluarea acestuia la nevoie. Analiştii chestionaţi de Reuters nu preconizează, însă, reluarea programului anul acesta.

Conform sondajului Reuters, care a fost realizat în perioada 9-17 ianuarie, pe un eşantion de peste 90 de economişti, creşterea economiei zonei euro va fi de 1,5% în 2019, sub previziunea BCE: +1,7%.

HSBC: "BCE a ratat şansa să majoreze dobânzile"

Grupul bancar britanic HSBC a avertizat, luna aceasta, că BCE nu va începe să-şi înăsprească politica monetară în 2019, ratând oportunitatea de a creşte dobânzile.

"Datele recente au fost sumbre", a declarat, conform Bloomberg, Simon Wells, economist la HSBC, făcând referire la cifrele privind evoluţia economiei germane, respectiv a celor din Franţa şi Italia.

Wells a adăugat: "Considerăm că fereastra îngustă în care BCE ar fi putut majora rata dobânzii-cheie a fost închisă. (...) Vom asista la menţinerea dobânzilor BCE la nivelul actual până cel puţin la sfârşitul lui 2020".

JPMorgan: "BCE va creşte dobânda abia la finele lui 2019"

Specialiştii băncii americane de investiţii JPMorgan Chase & Co. cred că BCE va începe să crească dobânda la finele anului curent, dată fiind încetinirea creşterii economiei uniunii monetare.

Potrivit Bloomberg, JPMorgan estimează în prezent că dobânda BCE va fi majorată în decembrie, nu în septembrie, cum anticipau anterior.

BCE va avea o reuniune de politică monetară la data de 24 ianuarie, când banca este aşteptată să păstreze dobânzile. Mario Draghi, preşedintele instituţiei, îşi va încheia mandatul de preşedinte al BCE în luna octombrie, după opt ani în fruntea acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb