TradeVille: Acţiunea Nvidia - la peste 1.000 de dolari, pentru prima dată în istorie

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 mai 2024

Sursas foto: facebook / NVDIA

Sursas foto: facebook / NVDIA

Nvidia Corp. a încheiat primul trimestru fiscal (încheiat pe 28 aprilie 2024) cu rezultate peste aşteptări, din nou, sugerând că cererea pentru cipurile AI rămâne robustă. Veniturile companiei au ajuns la 26,04 miliarde de dolari, fiind de 3,6 ori peste cele din primul trimestru al anulului fiscal anterior, în timp ce profitul net a fost de 7,3 ori mai mare, conform raportării din 22 mai. Totodată, compania a anunţat un stock split de 10 la 1, ceea ce a condus la o creştere cu 8% a acţiunilor în sesiunea after-hours, acestea reuşind să depăşească pentru prima dată pragul de 1.000 de dolari, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Nvidia, cel mai avansat producător de cipuri AI din lume, este, probabil, cea mai importantă companie din cursa pentru inteligenţă artificială, al cărei debut a fost dat de lansarea aplicaţiei ChatGPT de către OpenAI. Modelul de afaceri al companiei este centrat pe vânzarea de GPU-uri ("Graphics Processing Unit"), utilizate în toate domeniile, de la console pentru gaming la automobile şi calculatoare persoanle. GPU-urile sunt cipuri de mare putere concepute pentru a reda rapid o grafică realistă pe ecran. Giganţii tehnologici şi start-up-urile cheltuiesc miliarde de dolari în prezent pentru dezvoltarea tehnologiei AI, Nvidia fiind furnizor cheie pentru Microsoft şi Alphabet.

Compania a fost fondată în 1993 de trei informaticieni americani, Jensen Huang, Curtis Priem şi Christopher Malachowsky, crescând spectaculos la nivel global datorită poziţionării sale ca lider în domeniile care au marcat economia din ultimul deceniu: grafică 3D pentru PC-uri, gaming, data center, criptomonede şi, în prezent, inteligenţă artificială. În 2007, Nvidia a fost desemnată compania anului de către Forbes pentru creşterea rapidă şi succesul sau.

Principalii acţionari individuali sunt Jensen Huang (care deţine şi funcţia de CEO, cu o cotă de 3,5% din totalul acţiunilor), Mark A. Stevens (0,16%) şi Coxe Tench (0,15%), în timp ce dintre acţionarii instituţionali cei mai importanţi sunt Vanguard Group (8,11%), BlackRock (4,75%) şi FMR (4,17%). Înainte de a înfiinţa Nvidia, Jensen Huang a lucrat pentru producătorul de cipuri LSI Logic Corp. şi pentru AMD, companie de semiconductori. Huang figurează în prezent pe locul 18 în lista Forbes a miliardarilor, cu o avere de 83,8 miliarde de dolari, CEO-ul Nvidia reuşind să avanseze patru poziţii de la raportările din februarie, înregistrând o creştere de 40% a averii în ultimele trei luni.

Sectorul de tehnologie - al doilea cel mai performant din S&P 500, în 2024

Acţiunile din SUA sunt pe o traiectorie ascendentă de neclintit în acest an, rezultatele solide ale companiilor propulsând indicele S&P 500 către multiple maxime istorice. Însă, nu toate ETF-urile populare au reuşit să ţină pasul cu trendul sectoarelor pe care le replică. În timp ce sectorul serviciilor de comunicaţii din S&P 500 a fost cel mai performant din cele 11 sectoare ale indicelui de referinţă în 2024 (+20,8%), ETF-ul Communication Services Select Sector SPDR a rămas în urmă cu 7,1%. În mod similar, ETF-ul care replică sectorul de tehnologie, Technology Select Sector SPDR, a subperformat cu 4,7% în acest an, sectorul de tehnologie fiind al doilea cel mai performant din indicele S&P 500 în 2024 (+14,7%), potrivit datelor FactSet.

În acelaşi timp, titlurile companiilor tehnologice de capitalizare mare au început să facă loc pentru alte acţiuni, fapt considerat de mulţi investitori un semn al unei pieţe mai sănătoase, care nu depinde de performanţa câtorva nume mari, cum a fost cazul în 2023. Raliul în sectoarele tehnologice se extinde acum în zone precum utilităţile, industrie şi chiar spre acţiunile cu capitalizare mică. Unul dintre cei mai noi membri ai indicelui S&P 500, compania de utilităţi electrice Vistra Corp., a depăşit performanţa Nvidia în acest an, înregistrând o creştere de 146,2%.

Rezultatele primului trimestru al anului fiscal 2025

Rezultatele trimestriale ale Nvidia, considerate un barometru a boom-ului AI care a cuprins pieţele internaţionale, nu au dezamăgit nici de această dată. Rezultatele solide raportate de companie sugerează că cererea pentru cipurile AI produse de Nvidia rămâne robustă, Jensen Huang declarând, de asemenea, că veniturile din noul său cip AI, Blackwell, se vor resimţi mai târziu în acest an şi vor conduce "la o creştere şi mai mare". Astfel, veniturile companiei au ajuns la 26,04 miliarde de dolari, depăşind cu aproape 6% aşteptările Wall Street (24,65 miliarde de dolari) şi de 3,6 ori nivelul înregistrat în primul trimestru al anului fiscal 2024. Prognozele proprii ale companiei pentru vânzări se situau între 23,5 şi 24,5 miliarde de dolari.

Cheltuielile operaţionale au cresut cu doar 39% în ritm anual, până la 3,49 miliarde de dolari, ceea ce a condus la un profit operaţional de 16,90 miliarde de dolari (+690%). Profitul net a totalizat 14,88 miliarde de dolari, depăşind de 7,3 ori nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent. Prin urmare, profitul net ajustat pe acţiune a fost de 6,12 dolari, surprinzând cu aproximativ +9,5% faţă de valoarea estimată de analişti (5,59 dolari).

Cel mai important segment de activitate al companiei rămâne Data Center, care include atât vânzările cipurilor AI, cât şi ale pieselor suplimentare necesare pentru a rula servere mari de AI. Veniturile din acest segment au ajuns la 22,6 miliarde de dolari, implicând o creştere cu 427% faţă de anul precedent, susţinute de livrările procesoarelor grafice Hopper ale companiei, care includ GPU-ul H100.

"Un punct culminant major în acest trimestru a fost anunţul Meta Platforms despre Lama 3, cel mai recent model de limbaj mare al acestora, care a utilizat 24.000 de GPU-uri H100", a declarat Colette Kress, CFO-ul Nvidia, în teleconferinţa cu investitorii. Ea a adăugat că marii furnizori de cloud generează aproape jumătate din veniturile centrelor de date ale companiei.

Aşteptările pentru rezultatele din acest trimestru au fost foarte mari. Analiştii estimează, însă, că acesta ar putea fi ultimul trimestru cu rezultate remarcabile pentru companie, din perspectiva creşterilor vânzărilor, deoarece trimestrul încheiat în aprilie 2023 a fost ultima perioadă cu vânzări constante înainte ca cererea pentru cipurile de inteligenţă artificială să explodeze şi să genereze o cvadruplare a capitalizării de piaţă a Nvidia, ajunsă acum la 2,4 trilioane de dolari.

Arhitectura AI a Nvidia şi-a dublat puterea de procesare la fiecare şase luni. Cel mai nou design de accelerator - Blackwell, prezentat în martie de Huang, are o viteză de procesare de patru ori mai mare decât cipurile actuale ale Nvidia. Prin urmare, performanţa businessului Nvidia este strâns legată de puterea cipurilor sale.

TradeVille: Acţiunea Nvidia - la peste 1.000 de dolari, pentru prima dată în istorie

Compania se aşteaptă la venituri de 28 miliarde de dolari în trimestrul al doilea din anul fiscal 2025. Prin comparaţie, analiştii de pe Wall Street estimaseră venituri de 26,61 miliarde de dolari şi un profit net ajustat pe acţiune de 5,95 dolari.

Nvidia nu furnizează estimări decât pentru următorul trimestru fiscal, însă analiştii se aşteaptă ca pentru întreg anul fiscal, care se va încheia în ianuarie 2025, cifra de afaceri a companiei să ajungă la 113,21 miliarde de dolari (+86%), iar profitul net pe acţiune, la 25,4 dolari (+96%), notează TradeVille

Răscumpărări, dividende şi stock split de 10 la 1

Nvidia a informat că a răscumpărat acţiuni în valoare de 7,7 miliarde de dolari şi că dividendele plătite în timpul trimestrului s-au ridicat la 98 milioane de dolari. Compania a anunţat că îşi va mări dividendul trimestrial de la 0,04 dolari/acţiune la 0,10 dolari/acţiune, ceea ce ar implica un randament de 0,01%. Totodată, compania a adus mult aşteptata veste că va realiza şi un stock split, începând cu 7 iunie 2024, ceea ce le va permite investitorilor să achiziţioneze acţiunile companiei pentru un preţ de aproximativ 100 de dolari, în timp ce dividendul va ajunge la 0,01 dolari/acţiune.

Titlurile Nvidia se tranzacţionează în prezent la un preţ ridicat faţă de majoritatea acţiunilor din piaţă, devenind mai puţin accesibile pentru investitori. Când Jim Cramer l-a întrebat pe Huang despre un potenţial stock split, în martie, CEO-ul a răspuns: "Ne vom gândi la asta" şi a reiterat că îi place această practică. De când s-a listat, în 1999, Nvidia şi-a divizat acţiunile de cinci ori, toate sub conducerea lui Huang. Ultimul stock split, de 4 la 1, a fost realizat în iulie 2021.

Preţul acţiunii Nvidia, aproape s-a dublat de la începutul anului

De la începutul anului, acţiunile Nvidia s-au apreciat cu aproape 93%, fiind a treia cea mai bună performanţă din indicele S&P 500, după Super Micro Computer (+221,88%) şi Vistra Corp. (+146,2%) şi cea mai performanţă acţiune din indicele Nasdaq. Parcursul exponenţial a menţinut cotaţia peste media mobilă simplă de 200 de zile încă din ianuarie 2023 şi preponderent şi peste cea de 50 de zile.

După publicarea rezultatelor, preţul acţiunii Nvidia a depăşit pentru prima dată în istorie pragrul de 1.000 de dolari, atingând, în sesiunea after-hours, nivelul de 1.021 dolari (+8% faţă de preţul de închidere). Expected move calculată din preţul opţiunilor a fost de +/-8,7% înainte de raportare (1.030 dolari / 865 dolari), fapt care implică o potenţială fluctuaţie de aproximativ 200 de miliarde de dolari pentru capitalizarea de piaţă a companiei.

O zona importantă de suport se găseşte în prezent în jurul valorii de 756 de dolari, preţul formând un triunghi în ultima lună. Cea mai importantă zonă de rezistenţă se află la nivelul maximului istoric înregistrat în martie, de 974 dolari. Dacă preţul reuşeşte să străpungă acest nivel, următorul nivel, calculat cu ajutorul extensiei Fibonacci, se află în jurul valorii de 1.109 dolari. Indicatorul RSCI, aflat în jurul valorii de 61, sugerează că acţiunea este într-o poziţie relativ puternică, iar faptul că a depăşit punctul de mijloc de 50, indică, în mod tipic, o tendinţă de creştere.

În ultimele 20 de trimestre, Nvidia a reuşit să depăşească de fiecare dată estimările analiştilor pentru cifra de afaceri, în timp ce, pentru profitul net a bătut aşteptările în 18 din 20 din cazuri. Totodată, acţiunile s-au apreciat în 13 din ultimele 20 de trimestre, cu o creştere medie de 3,4% în ziua de după raportarea rezultatelor.

TradeVille: Acţiunea Nvidia - la peste 1.000 de dolari, pentru prima dată în istorie

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Nvidia

Oportunităţi

-Centre de date: Aproape 87% din vânzările Nvidia sunt generate de centrele de date. Microsoft şi Meta Platforms au fost cei mai mari cumpărători în 2023, în timp ce Amazon a cumpărat masiv anul acesta. Competiţia pentru infrastrucutra AI fiind intensă, analiştii se aşteaptă ca cererea pentru produsele Hopper să se menţină puternică în perioada următoare. "Nu există concurenţă pentru produsele oferite de Nvidia în acest an şi în anul următor", a declarat analistul Tristan Gerra de la BAIRD, după ce şi-a majorat preţul ţintă pentru companie de la 1.050 la 1.200 de dolari (+26% creştere potenţială în următorele 12 luni). Analistul are, în medie, o rată de succes de 61% pentru preţurile ţintă furnizate.

-BUY: Peste 88% din analiştii care acoperă Nvidia au acordat un rating de BUY ("cumpără") companiei, în timp ce doar şapte dintre ei susţin că, în prezent, recomandarea ar fi de HOLD ("păstrează"), potrivit WSJ. Cu toate că, de la ultima raportare, a existat o migrare a trei analişti spre zona de HOLD, din zona de BUY, preţul mediu ţintă s-a majorat la 1.038,98 dolari, implicând o potenţială creştere de 9,4% faţă de preţul curent. Preţul maxim, pe de altă parte, de 1.400 dolari, ar putea aduce o creştere de 48%.

Riscuri

-Evaluarea companiei: Potrivit FactSet, Nvidia este evaluată la un P/E forward de 39,05, fiind de 3,5 ori mai scumpă decât valoarea mediană a companiilor similare din sector (11,16). Totodată, comparativ cu competitorii săi direcţi, Nvidia este mult mai puţin atractivă pentru investitori - Broadcom (P/E forward de 16,81), AMD (11,84), Qualcomm (6,23) şi Texas Instruments (10,86). Pe de altă parte, conform site-ului de specialitate Alpha Spread, acţiunile companiei sunt supraevaluate cu 32% faţă de valoarea lor intrinsecă, de 654,7 dolari.

-Marcând profituri: Doi investitori miliardari şi-au redus poziţiile în Nvidia, marcând profituri consistente, în timp ce şi-au direcţionat banii spre compania de fintech PayPal. Este vorba de Paul Tudor Jones de la Tudor Investment şi de Philippe Laffont de la Coatue Management.

-Instituţionali: Cu toate că Nvidia a fost cel mai mare câştigător al boom-ului AI, a devenit mai puţin populară printre fondurile de hedging după raliul său impresionant. Potrivit unei analize Goldman Sachs, 41 dintre fonduri şi-au scăzut participaţia în companie în timpul primului trimestru din 2024.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, FactSet, Bloomberg, Forbes, WSJ, companiesmarketcap.com, Britanica, TechTarget, Investopedia, Markets Insider, Morningstar, Scott Redler (X), CNBC, Yahoo Finance, Baroon's, anachart.com, Market Beat, AlphaSpread, The Motley Fool.

--------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb