Alibaba Group Holding Ltd. a raportat rezultate financiare în creştere pentru trimestrul al treilea din 2024, pe toate segmentele sale de activitate, dar riscurile politice şi concurenţa intensificată pot afecta perspectivele sale pe termen scurt. În ciuda acestor provocări, compania continuă să investească în inovare şi expansiune, având un potenţial de creştere semnificativ pe termen lung, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Alibaba, unul dintre cele mai mari grupuri de companii din China, este, totodată, lider global în sectorul de comerţ electronic din punct de vedere al volumelor vândute. 2023 a fost un an al schimbărilor pentru Alibaba. Compania a anunţat planuri de divizare a business-ului, a reorganizat echipa executivă şi a adus un nou CEO.
Alibaba s-a listat pe Bursa din New York în septembrie 2014, sub formă de ADR-uri, în urma unui IPO în valoare de 21,7 miliarde de dolari, marcând cea mai mare oferta publică de acţiuni la nivel mondial de până atunci. Acţiunile companiei sunt listate şi la Bursa de Valori din Hong Kong.
Jack Ma, cofondatorul şi fostul CEO al Alibaba, a fost cel mai mare acţionar individual al companiei timp de mai mulţi ani. În 2020, Ma şi-a redus participaţia în Alibaba, la solicitarea guvernului chinez, de la 6,2% la 4,8%. Eddie Wu a preluat funcţia de CEO în iunie 2023, înlocuindu-l pe Daniel Zhang, succesorul lui Jack Ma. Zhang a renunţat la funcţie pentru a se concentra pe afacerile de cloud ale Alibaba, pe care le conduce. În prezent, cel mai mare acţionar al companiei este SoftBank Group, care controlează aproximativ 24% din totalul acţiunilor. Instituţionalii deţin doar 14,5% din acţiunile companiei.
• China - între măsurile de redresare şi noile tarife vamale promise de Trump
În primele trei trimestre din 2024, creşterea economică a Chinei a fost de 4,8%, puţin sub ţinta de 5% stabilită de Beijing, după ce în 2023, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2%.
Conform celor mai recente date, exporturile Chinei au crescut cu o rată anuală de 6,7% în luna noiembrie, până la 312,3 miliarde de dolari, în scădere faţă de creşterea de 12,7% din octombrie. Importurile s-au redus cu 3,9%, aceasta fiind cea mai slabă performanţă din ultimele nouă luni.
PBoC (banca centrală a Chinei) a început să reducă ratele dobânzilor cheie la sfârşitul lunii septembrie, reprezentanţii instituţiei sugerând că politica de relaxare monetară va continua. Pe de altă parte, reducerile ratelor de dobândă de către Fed SUA i-au permis Chinei să îşi diminueze costurile de împrumut intern fără a duce la o scădere bruscă a yuanului.
Alte măsuri luate pentru a îmbunătăţi cererea includ anunţul, în noiembrie, a unui pachet de stimulente în valoare totală de 10 trilioane de yuani, pentru a rezolva problemele datoriei guvernamentale locale.
La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a dezvăluit planurile sale de a impune noi tarife vamale în prima sa zi de mandat: 10% pentru mărfurile chinezeşti şi 25% pentru importurile din Mexic şi Canada. În ceea ce priveşte tarifele pentru China, acestea se vor aplica tuturor importurilor şi se vor adăuga taxelor existente.
De asemenea, la începutul acestei luni, administraţia Joe Biden a anunţat restricţii mai ample asupra exporturilor americane de cipuri de memorie avansate către companiile chineze. A doua zi, Beijingul a răspuns, interzicând exporturile mai multor materiale rare utilizate în semiconductori şi aplicaţii militare.
Preşedintele Xi Jinping a transmis săptămâna aceasta un semnal puternic că Beijingul este gata să colaboreze cu preşedintele Donald Trump, pentru a rezolva disputele comerciale pe fondul riscurilor unui potenţial război comercial.
• Alibaba - profit peste aşteptări
Alibaba a înregistrat rezultate financiare în creştere pentru trimestrul încheiat în septembrie 2024. Veniturile s-au ridicat la 33,7 miliarde de dolari, în creştere cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă sub aşteptările analiştilor de pe Wall-Street. Profitul net al companiei a crescut cu 58%, până la 6 miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor.
Veniturile diviziilor Taobao şi Tmall, platformele de comerţ electronic din China ale companiei, au înregistrat o creştere de numai 1%, în timp ce AliExpress şi Lazada, platformele de comerţ internaţional, au înregistrat creşteri de 29%.
În ceea ce priveşte cloud computing-ul, veniturile au crescut cu 7%, pe fondul eforturilor continue ale companiei de a-şi valorifica infrastructura cloud şi de a se repoziţiona ca lider în spaţiul în plină expansiune al inteligenţei artificiale, notează TradeVille.
Compania a lansat anul trecut propriul produs pe modelul ChatGPT, Tongyi Qianwen, iar în noiembrie a dezvăluit propriul instrument de căutare bazat pe inteligenţă artificială pentru întreprinderile mici din Europa şi America, şi a încheiat în luna septembrie un parteneriat de cinci ani pentru furnizarea de servicii cloud gigantului tech GoTo.
Eddie Wu, CEO, a declarat: "În acest trimestru am continuat să investim în experienţa utilizatorului şi să consolidăm ofertele de produse pentru a servi consumatorii noştri. Am intrat în colaborări pe termen lung cu colegii din industrie pentru a extinde serviciile de plată şi logistică pe platformele Taobao şi Tmall, ceea ce ne aşteptăm să accelereze creşterea noastră generală".
Totodată, compania a continuat să răscumpere acţiuni şi în trimestrul al treilea, achiziţiile ridicându-se la 414 milioane de titluri, ce totalizează 4,1 miliarde de dolari, în cadrul programului amplu de răscumpărări pe care îl va derula până în 2027.
• Acţiunile Alibaba, pe curs pozitiv
Acţiunile Alibaba (simbol BABA) au înregistrat o creştere de 17,86% în ultimul an şi de 17,47% de la începutul lui 2024 (YTD), în comparaţie cu indicele S&P500, care afişează un randament de 28,22% în ultimul an şi de 27,58% YTD. Evoluţia slabă vine pe fondul raportării de către companie a unor rezultate financiare sub aşteptări în primele trimestre ale anului.
Măsurile anunţate de oficialii chinezi pentru stimularea economiei au dus la creşterea cotaţiei BABA până la nivelul de rezistenţă de 120 de dolari, nivel sub care s-a tranzacţionat în ultimii trei ani, şi care rămâne în continuare o zonă importantă de rezistenţă. În prezent, acţiunile se tranzacţionează la valoarea de 87 de dolari, nivel apropiat de cel de la listarea lor pe bursa americană, în urmă cu zece ani.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Alibaba
Oportunităţi
- Evaluarea companiei: Valoarea intrinsecă a BABA, conform Alphaspread, este de 120,89 dolari, fiind subevaluată cu aproximativ 29% faţă de preţul actual din piaţă, circa 86 de dolari în 16 decembrie.
- Dividend: În noiembrie 2023, Alibaba a anunţat primul său dividend din istorie, în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, transpus într-un dividend de 0,125 dolari pe acţiune ordinară sau un dolar pe ADR. Dividendul acordat anul acesta a fost de 0,66 dolari, randamentul fiind de 0,75%.
- BUY: Preţul ţintă mediu pentru următoarele 12 luni dat de analiştii de pe Wall Street este de 124,29 dolari, ceea ce ar implica o creştere de peste 42%.
Riscuri
- Renunţare la spin-off: În noiembrie 2023, compania a declarat că renunţă la spinoff-ul planificat al afacerii sale de cloud computing din cauza regulilor de restricţionare a exporturilor din SUA.
- Cota de piaţă: Alibaba pierde cotă de piaţă în faţa Pinduoduo şi a PDD Holdings, compania-mama a Pinduoduo, care a câştigat simpatia consumatorilor cu un model concentrat pe oferte.
- Riscuri politice: Impunerea de noi tarife vamale pentru companiile din China de către administraţia Trump poate afecta veniturile companiei.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Alibaba Group, Investopedia, Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg, Alpha Spread, Barrons.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.