TRADEVILLE: Alphabet - pe urmele ChatGPT

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 10 februarie 2023

Alphabet - pe urmele ChatGPT

Alphabet, deţinătoarea filialei Google, este o companie tehnologică globală specializată în serviciile de căutare si publicitate pe internet. Compania se axează pe diverse domenii de activitate, precum platformele şi sistemele de operare, căutarea şi produsele pentru întreprinderi şi hardware. Printre principalele produse incluse în portofoliul ei regăsim: Google Chrome, Google Search, Google News si Google Meet, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Analiza ultimelor situaţii financiare

Alphabet încheie ultimul trimestru din 2022 cu venituri operaţionale totale de 76 miliarde dolari, în creştere cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar sub estimările analiştilor cu 1%. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 10%, până la 22,5 miliarde dolari, ceea ce a dus la un profit operaţional în scădere cu 17%, la valoarea de 18,1 miliarde dolari.

Pe de alta parte, profitul net s-a contractat cu peste 50%, până la valoarea de 13,7 miliarde dolar, ceea ce a determinat ca profitul net pe acţiune (EPS) să înregistreze o scădere de 31%, până la 1,05 dolari, sub estimările analiştilor de la Refinitiv de 1,18 dolari/acţiune. Rezultatele negative reprezintă cel mai puternic declin pentru Alphabet din ultimele patru trimestre.

Alphabet - pe urmele ChatGPT

Pentru întreg anul 2022, compania a raportat venituri operaţionale de 283 miliarde dolari, în creştere cu 9,8%, dar şi o creştere cu 20,3% a cheltuielilor operaţionale. Creşterea cheltuielilor operaţionale a determinat o scădere cu 5% a profitului operaţional, până la valoarea de 74,8 miliarde dolari. Marja operaţională s-a diminuat cu 5% faţă de anul trecut, până la 26%.

De asemenea, profitul net la finalul perioadei a fost de 60 miliarde dolari, sub nivelul anului 2021 cu 21%, în timp ce profitul net pe acţiune (EPS) a fost de 4,56 dolari, în scădere cu 18,5%.

Majorarea vertiginoasă a cheltuielilor operaţionale s-a datorat în special creşterii cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu problemele juridice, la care se adaugă şi pierderea de 1,5 miliarde dolari pe titluri de capital din timpul trimestrului.

Alphabet - pe urmele ChatGPT

Pe segmente de business, compania a raportat următoarele rezultate:

Veniturile din publicitatea Google, care include Search şi Youtube, au scăzut cu 3,6% în acest trimestru, până la 59 miliarde dolari, în timp ce veniturile din reclamele de pe Youtube, una din cele mai consistente surse de venit ale companiei, au scăzut la 7,9 miliarde dolari, fiind sub estimările analiştilor de 8,2 miliarde dolari. Scăderea diviziei Youtube vine ca urmare a creşterii rapide a platformelor rivale, în special Tiktok, prin atragerea utilizatorilor mai tineri.

Veniturile din publicitate în scădere se datorează în principal reducerii bugetelor agenţiilor de publicitate, care contribuie la cea mai mare parte a vânzărilor Alphabet, pe fondul creşterii inflaţiei şi a ratelor de dobândă care au alimentat îngrijorarea cu privire la cheltuielile de consum.

Segmentul Cloud a cunoscut o apreciere de 32,7%, înregistrând cel mai lent ritm de creştere de când compania a început publicarea rezultatelor segmentului, şi s-a situat totodată sub estimările analiştilor de 7,43 miliarde dolari, cu 1,7%. CEO-ul Alphabet a indicat că rezultatele generale modeste ale companiei au fost generate în principal de impactul ratelor de schimb valutar, dar şi de cheltuielile modeste ale agenţiilor de publicitate.

Consecinţele concedierilor

Compania a precizat că va înregistra o taxă cuprinsă între 1,9 şi 2,3 miliarde dolari, în primul trimestru din 2023, legată de concedierile celor 12.000 de angajaţi pe care compania le-a anunţat în luna ianuarie. De asemenea, Alphabet se aşteaptă să suporte costuri suplimentare de 500 milioane de dolari, cauzate de reducerea spaţiului de birouri, avertizând asupra unor posibile taxe imobiliare suplimentare în viitor.

Alphabet, pe urma ChatGPT

Filiala Google a companiei Alphabet a investit aproximativ 400 milioane dolari în startup-ul de inteligenţă artificială Anthropic, care testează un chatbot inteligent ce va rivaliza cu ChatGPT deţinut de OpenAI. Fondată în 2021 de foştii lideri ai OpenAI, Anthropic AI a lansat în ianuarie un test limitat al noului chatbot numit Claude, pentru a rivaliza cu ChatGPT care este la rândul lui susţinut de Microsoft.

Conform companiei, Claude nu a fost încă lansat către publicul larg, dar urmează să îşi facă apariţia în următoarele luni. În urma investiţiei, Google ar urma să deţină o participaţie de aproximativ 10% din capitalul Anthropic.

Evoluţia acţiunilor companiei

După raportarea rezultatelor financiare din T4 2022, acţiunile companiei au scăzut cu aproape 4% în şedinţa de after-hours, după ce compania a pierdut în ultimul an 26,7% din capitalizarea bursieră.

De la începutul anului până în prezent, Alphabet a înregistrat o creştere a preţului acţiunilor cu 15%, peste performanţele celor de la Microsoft (+7,2 %) şi a indicelui S&P 500 (+7,5%), dar sub nivelul Meta care a marcat o creştere fulminantă de 49%.

Conform directorului financiar al companiei, Alphabet se va concentra, în perioada viitoare, pe furnizarea unei valori financiare durabile, bazată pe creşterea veniturilor şi pe scăderea treptată a cheltuielilor.

Alphabet - pe urmele ChatGPT

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt CNBC, Reuters, Bloomberg, raportul societăţii.

..................................

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb