TradeVille: BASF mizează pe viitorul din Asia

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2023

Sursă foto: Facebook / BASF

Sursă foto: Facebook / BASF

BASF SE este unul dintre cei mai mari producători de produse chimice din lume şi una dintre cele mai mari corporaţii din Germania, care opereaza ca o companie chimică la nivel mondial. Conform unui raport elaborat în cadrul Departamentului de Analiză TradeVille (Vezi analiza Tradeville), compania operează prin intermediul a şase linii de business:

- Chemicals: furnizează produse petrochimice;

- Materials: oferă materiale avansate pentru aplicaţii şi sisteme, cum ar fi izocianatii şi poliamidele, precum şi produse de bază anorganice şi specialităţi pentru industriile producătoare de mase plastice;

- Industrial Solutions: dezvoltă şi comercializează ingrediente şi aditivi pentru aplicaţii industriale, cum ar fi dispersii de polimeri, pigmenţi, răşini, antioxidanţi, stabilizatori de lumină, produse chimice pentru exploatările petroliere şi prelucrarea mineralelor;

- Surface Technologies: oferă soluţii chimice şi OEM (Piese originale) pentru industria auto, cum ar fi acoperiri de refinisare, tratarea suprafeţelor, catalizatori, materiale pentru baterii şi servicii pentru prelucrarea metalelor preţioase şi de bază pentru industria auto şi chimică;

- Nutrition & Care: oferă ingrediente pentru nutriţie şi îngrijire pentru producătorii de alimente şi furaje, precum şi pentru industriile farmaceutică, cosmetică şi de detergenţi şi produse de curăţare;

- Agricultural Solutions: oferă produse de protecţie a culturilor, cum ar fi fungicide, erbicide, insecticide şi produse biologice pentru producţia vegetală, precum şi produse pentru tratarea seminţelor.

Rezultate financiare

Veniturile companiei au crescut cu 11% în 2022 faţă de anul anterior, ajungând la o valoare de 87,3 miliarde euro şi s-au încadrat în intervalul 86-89 miliarde euro bugetat (uşor sub estimările analiştilor de 87,9 miliarde euro). Creşterea veniturilor a fost determinată în principal de preţurile mai mari ale produselor şi de efectele pozitive ale cursului valutar, întrucât volumele au fost mai reduse.

EBIT s-a ridicat la valoarea preconizată de 6,5 miliarde euro în 2022, sub cea din anul precedent de 7,6 miliarde euro şi sub consensul analiştilor de 6,8 miliarde euro.

Rezultatul net al Grupului BASF este o pierdere de -1,4 miliarde euro în 2022, mult sub aşteptările analiştilor care "vedeau" un profit de 4,8 miliarde euro şi considerabil sub profitul din anul precedent, de 5,5 miliarde euro. Valoarea provine de la înregistrarea unor deprecieri în valoare totală de 7,3 miliarde euro, inclusiv 5,4 miliarde euro doar în T4, din deconsolidarea activităţilor de explorare şi producţie din Rusia, de unde compania intenţionează să iasă complet, ca urmare a invaziei Ucrainei. Limitările pe care guvernul rus le-a impus asupra activelor locale deţinute de companiile occidentale, inclusiv BASF, au făcut imposibilă derularea corespunzătoare a activităţii grupului.

Rezultatul net al companiei ridică semne de întrebare în legătură cu acordarea de dividende de către companie. Pierderea înregistrată este generată de ieşirea de pe piaţa rusă şi nu de randamente mai slabe ale companiei, care să afecteze fluxurile de numerar. În plus, deoarece reducerile de valoare (write-downs) sunt cheltuieli ce nu implică numerar, analiştii nu le consideră un pericol pentru plata dividendelor de către BASF. Plăţile de dividende sunt, de obicei, determinate de disponibilul de numerar, conform unui analist de la banca americană de investiţii Goldman Sachs, care este şi acţionar al companiei.

BASF a plătit un dividend de 3,4 euro pe acţiune pentru anul 2021. Analiştii se aşteaptă ca societatea, listată la DAX, să distribuie acelaşi dividend pentru 2022.

Perspective

Între 2022 şi 2026, compania estimează cheltuieli de dezvoltare în valoare de 25,6 miliarde euro, distribuite în mod egal între investiţii în afacerile existente şi investiţii în proiecte de dezvoltare.

Dintre aceste proiecte, două se desprind ca importanţă: Construcţia unei noi fabrici în China şi dezvoltarea de tehnologii pentru maşinile electrice.

Noul sit Verbund (denumire pentru centrele BASF) din Zhanjiang, China, este cel mai mare proiect pentru BASF în acest moment, compania investind până la 10 miliarde euro în acesta. Centrul este situat în provincia Guangdong, considerată motorul de creştere economică al Chinei şi un centru de putere al industriilor clienţilor cheie ai BASF. China este cea mai importantă piaţă de produse chimice din lume şi se estimează că va reprezenta 50% din cota de piaţă mondială a produselor chimice până în 2030.

Un al doilea motor de creştere îl reprezintă tehnologiile pentru vehicule electrice ("EV"). Conţinutul de substanţe chimice per maşină este de aproximativ 2,5 ori mai mare într-un vehicul electric (în comparaţie cu o maşină cu motor cu ardere internă). În special, cantitatea de CAM (materialul catodic activ), o componentă cheie a oricărei celule de baterie, este mai mult decât dublă faţă de conţinutul chimic care poate fi găsit într-un vehicul cu motor termic. Este estimat că piaţa CAM va creşte cu 22% pe an până în 2030, iar aproximativ 60% din cerere va proveni din Asia. BASF ţinteşte o cotă de piaţă de peste 10% şi se aşteaptă la vânzări de aproximativ 1,5 miliarde euro în 2023 şi de aproximativ 7 miliarde euro în 2030. Compania a anunţat că va construi împreună cu compania multinaţională de minerit Eramet SA o rafinărie de nichel-cobalt în valoare de 2,6 miliarde dolari în Indonezia. Proiectul este cunoscut sub numele de Sonic Bay şi a fost anunţat de Ministrul Investiţiilor din Indonezia. Această ţară doreşte să devină un hub global pentru industria maşinilor electrice. Tesla Inc. şi compania chineză BYD Co. finalizează deja acorduri pentru a construi uzine auto în această ţară.

Este estimat că producţia mondială de substanţe chimice va creşte cu o rată anuală de 3% până în 2030, când piaţa va valora 5.600 miliarde dolari, iar cererea în China va creşte cu o rată de 4,04%. Până în 2030, China va livra mai mult de jumătate din producţia mondială de produse chimice.

TradeVille: BASF mizează pe viitorul din Asia

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese.

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt comunicatele companiei, SeekingAlpha şi Bloomberg.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb