TradeVille: Cu un profit dublu de la an la an, Banca Transilvania ocupă poziţia întâi în piaţă, după active

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 mai 2023

TradeVille: Cu un profit dublu de la an la an, Banca Transilvania ocupă poziţia întâi în piaţă, după active

Banca Transilvania a raportat o creştere de două ori mai mare a profitului net pentru T1 2023. Faţă de al doilea cel mai mare concurent, grupul BCR, rezultatele financiare ale grupului BT au crescut mai rapid. Banca bugetează o creştere de două cifre a veniturilor, faţă de anul precedent, care a fost un an cu rezultate record, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Grupul Băncii Transilvania (grupul BT) este cel mai mare grup financiar-bancar din România, cu active totale de 147,9 miliarde lei. Principalul domeniu de activitate al grupului BT este domeniul bancar. Alte domenii de activitate includ leasing şi credite de consum, servicii de brokeraj, administrarea activelor şi altele.

Potrivit raportului anual al BNR aferent anului 2021, cota de piaţă a Băncii Transilvania, în sistemul bancar românesc, este de 19,5%, ocupând poziţia întâi după active. Concurenţii grupului BT sunt alte mari grupuri financiar-bancare, precum grupul BCR, grupul BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank şi altele.

La 31 decembrie 2022, capitalul social al BT era controlat în proporţie de 76.7463% de persoane juridice, printre care se regăsesc NN Group (9,4%) sau BERD (8,6%). Restul până la 100% este deţinut de către persoane fizice.

Rezultate financiare

Pentru T1 2023, grupul BT a raportat un profit net consolidat de 837,7 milioane lei, mai mult decât dublu faţă de T1 2022. De altfel, anul 2022 a fost unul cu rezultate financiare record pentru grup, pe fondul unui mediu cu rate de dobândă în creştere.

Veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 28,1% faţă de T1 2022, însumând 1,2 miliarde lei, iar veniturile operaţionale au crescut la 1,7 miliarde lei (+34,3% vs. T1 2022).

Eficienţa operaţională a BT - raportul cost/venit - s-a situat la 46,48% (vs. 50,64% în T1 2022), incluzând impactul anualizat al contribuţiilor obligatorii la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.

Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,4% (vs. 2,91% în T1 2022), iar solvabilitatea s-a situat la 19,68%, cuprinzând şi profitul net aferent T1 2023.

TradeVille: Cu un profit dublu de la an la an, Banca Transilvania ocupă poziţia întâi în piaţă, după active

Dinamica de creştere a grupului BT este superioară celei de creştere a rezultatelor financiare ale grupului BCR, care ocupă locul secund în sectorul bancar din România.

În ceea ce priveşte creditele noi acordate, BT a raportat o creştere de 5,3%, concomitent cu o creştere de 5% a nivelului depozitelor, faţă de sfârşitul anului trecut. Pornind de la o bază mai mică, concurenţi precum BCR sau Raiffeisen Bank au raportat valori ale creditelor nete acordate în creştere cu 10,4%, respectiv 43%, de la an la an.

Sectorul bancar din România

Sectorul bancar din România rămâne bine capitalizat şi stabil, în pofida crizelor şi turbulenţelor care s-au remarcat în SUA şi, în mai mică măsură, în Europa, datorită falimentului Credit Suisse.

În luna martie, BNR publica indicatorii monetari, arătând o creştere de 9,5% a nivelului depozitelor rezidenţilor (clienţi neguvernamentali). Totodată, creşterea valorii creditelor acordate aceluiaşi segment de clienţi a avansat, în termeni anuali, cu 10,2%.

În România, este posibil un nou proces de consolidare a cotelor de piaţă. OTP Bank România ar evalua, potrivit unor surse, potenţiale oferte de cumpărare a operaţiunilor sale din România. Reprezentanţii băncii n-au infirmat zvonurile unei potenţiale ieşiri de pe piaţa din Romaina, ci doar au ales să nu comenteze. OTP Bank România controlează o cotă de piaţă de circa 3%, având active totale de 19,9 miliarde lei, la 31 decembrie 2022. Dintre marile bănci din România, doar BT şi-a consolidat poziţia de piaţă prin mai multe achiziţii, precum recentele cumpărări integrale ale Idea::Bank, Ţiriac Leasing sau BCR Moldova, prin filiala Victoriabank.

Buget 2023 şi planuri de dezvoltare

Banca Transilvania a bugetat pentru anul 2023 venituri consolidate de 6,1 miliarde lei (+13% vs. 2022). Banca previzionează o creştere a veniturilor nete din dobânzi cu 16%, până la 4,3 miliarde lei. Astfel, BT îşi propune să ajungă la noi recorduri. Acest obiectiv ar putea fi atins prin majorarea veniturilor într-un ritm mai rapid decât al cheltuielilor. În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, BT a bugetat o creştere de 9% faţă de 2022.

Banca estimează o creştere a activelor la peste 152 miliarde lei (+13,6% vs. 2022). Totodată, banca vizează o reducere a raportului costuri/venituri, până la 47,3%, de la 49,6%, în 2022.

În jurul Idea::Bank, BT planifică dezvoltarea primei bănci 100% digitale.

Politica de dividende

Urmând recomandări de prudenţă ale CNSM şi BNR, Banca Transilvania a hotărât să nu repartizeze dividende sub formă de numerar acţionarilor, din rezultatele anului 2022. În schimb, BT atrage şi reinvesteşte sume de bani pentru dezvoltare.

Dintr-o parte a profitului net al anului 2022, BT a propus majorarea capitalului social cu 910 milioane lei, prin acordarea de acţiuni gratuite. Propunerea a fost aprobată la AGA anuală de la sfârşitul lunii precedente. Pentru fiecare 100 acţiuni deţinute, un acţionar BT va primi 12.8593 acţiuni noi. Data plăţii acţiunilor gratuite va fi pe 24 iulie 2023, iar data de înregistrare a operaţiunii va fi pe 21 iulie 2023 (data ex-date: 20 iulie 2023).

Totodată, în luna aprilie, BT a vândut într-un timp record, cu suprasubscriere, o emisiune de obligaţiuni pentru suma totală de 500 milioane euro către investitori, din care 80% au fost investitori internaţionali. A fost prima emisiune a BT pe pieţele internaţionale. Acţionarul BERD a subscris 90 milioane euro. Sumele atrase vor fi asimilate fondurilor proprii.

Beneficii şi riscuri ale investiţiei în acţiunea TLV

Beneficii

- Una dintre cele mai lichide acţiuni de la BVB;

- Bancă profitabilă, solvabilă, lider de piaţă;

- Perspective de creştere, atât în mod organic, cât şi prin tranzacţii tip fuziuni şi achiziţii;

- Pe termen scurt, profitabilitatea este pozitiv influenţată de dobânzile ridicate.

Riscuri

- Mediul economic instabil determină autorităţile să recomande măsuri de prudenţă, precum abţinerea de la repartizarea de dividende.

- Scăderea dobânzilor ar putea duce la diminuarea relativă a performanţelor financiare.

- Scăderea activităţii economice sau redresarea lentă a economiei atrage, în general, scăderea performanţelor băncii.

TradeVille: Cu un profit dublu de la an la an, Banca Transilvania ocupă poziţia întâi în piaţă, după active

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt bvb.ro şi rapoartele băncii.

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potentialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu exista instrument financiar fara risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce bine scade la BVB!

    Bursa de morcovari! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb