TradeVille: Holde Agri Invest ţinteşte creşterea profitabilităţii

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 ianuarie 2024

Sursa foto: facebook / HoldeAgriInvest

Sursa foto: facebook / HoldeAgriInvest

Holde Agri Invest mizează, în 2024, pe impactul creşterii suprafeţei exploatate şi pe efectele economiei de scară generate de acest lucru, precum şi pe scăderea costurilor indirecte (pe care le poate gestiona) în vederea creşterii profitabilităţii pe hectar, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Liviu Zăgan, directorul general al companiei, a reiterat, la evenimentul Quarterly Report din 2023, cumulul nefavorabil de factori din anul agricol 2022-2023, dar şi cu ce învăţăminte pleacă la drum compania şi ce îşi propune în 2024.

Activitatea de bază a Holde Agri Invest constă în exploatarea terenurilor agricole pe care le deţine în proprietate sau pe care le are contractate sub formă de arendă. Conform estimărilor conducerii şi informaţiilor publice furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Holde Agri Invest se situează în top 10 cei mai mari operatori de teren agricol din România.

La 30.09.2023, compania exploata o suprafaţă de aproximativ 13.725 ha (+14% faţă de primele nouă luni din 2022) împărţită în patru nuclee: Roşiori (jud. Teleorman); Frumuşani (jud. Călăraşi); Conteşti (jud. Dâmboviţa); Videle (jud. Teleorman).

La data de 30.06.2023, Sevenx Ventures SRL, companie controlată de preşedintele Consiliului de Administraţie, Iulian Cîrciumaru, şi de Leonard Leca, investitor activ şi fost CFO al Grupului Ţiriac Holdings, deţinea 16,32% din capitalul social al companiei. De asemenea, Vertical Seven Group SA, în cadrul căruia Iulian Cîrciumaru deţine 28% din capitalul social, avea o participaţie în Holde Agri Invest de 11,18%. Restul de 72,5% este deţinut de persoane fizice (57,52%) şi juridice (14,96%).

Producţii în creştere, preţuri în scădere

Conform datelor Ministerului Agriculturii, până la sfârşitul lunii septembrie 2023, fermierii români au recoltat 99% din suprafeţele cultivate cu grâu, orz, orzoaică, ovăz şi rapiţă, producţiile fiind superioare anului anterior la toate culturile, mai puţin orzoaică şi ovăz, unde s-a recoltat pe o suprafaţă mai mică. Astfel, s-au obţinut peste 10,9 milioane de tone de grâu, secară şi triticale, în creştere cu 22,6% faţă de anul precedent. În ceea ce priveşte orzul, producţia recoltată s-a situat la 1,8 milioane dde tone (+21,7%), în timp ce producţia de rapiţă a fost de 1,9 milioane de tone (+72%). Comparativ cu perioada similară a anului anterior, suprafeţele recoltate au fost mai mari la: grâu, secară şi triticale, rapiţă, orz de toamnă, orzoaică de primăvară şi mai mici la ovăz şi orzoaică de toamnă.

În prima jumătate a anului 2023, odată cu ieftinirea preţului gazelor naturale, şi a altor materii prime, piaţa inputurilor agricole a fost influenţată de scăderi de preţ, readucând lanţurile de aprovizionare la normal. În acest sens, producătorii locali şi regionali de inputuri şi-au redeschis treptat liniile de producţie, după ce acestea au fost închise multe luni din 2022. Astfel, problemele apărute în lanţurile de aprovizionare şi penuriile din piaţă s-au redus drastic în prima jumătate din 2023, diminuând preţurile produselor de nutriţie şi pe ale celor de protecţie a culturilor, comparativ cu perioada similară a anului anterior.

Concomitent, preţurile s-au redus şi pe piaţa produselor agricole, cotaţia grâului sau a porumbului revenind în jurul nivelurilor observate în decembrie 2021, în timp ce pentru rapiţă, orz şi floarea-soarelui s-au înregistrat scăderi chiar şi sub acest prag. La această scădere de preţ au contribuit şi cantităţile record de grâu exportate prin porturile ruseşti.

Holde Agri Invest aşteaptă să-şi diminueze costurile indirecte

Directorul general al Holde Agri Invest (HAI), Liviu Zăgan, prezent la a doua ediţie a Quarterly Report, a reiterat pontenţalul ridicat al sectorului agricol din România, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă, de aproape 10 milioane ha de teren arabil şi favorizând agricultura industrială pe suprafeţe foarte mari. De asemenea, acesta a adus în discuţie şi anul extrem de dificil pe care l-a traversat industria, fiind greu de anticipat un astfel de cumul de factori nefavorabili la începutul lui 2023. Un exemplu concret ar fi costul cu bunurile vândute (COGS) suportat în anul agricol 2022-2023 de către companie, care a ajuns la 781 euro/ha, în creştere cu 90% faţă de anul agricol 2020-2021 şi cu 9,4% mai mult faţă de anul anterior, în condiţiile în care preţul grâului convenţional era aproape dublu în anul precedent. Azotatul de amoniu, un îngrăşământ foarte popular în rândul fermierilor a fost achiziţionat de către companie la un preţ cu 36% mai mare faţă de anul agricol 2021-2022 şi de aproape patru ori mai mare decât în anul 2020-2021.

Întrebat cum previzioneaza performanţă HAI în anul 2024, CEO-ul companiei a răspuns că agricultura este un sector vital şi nu are cum să nu reziste în timp. De asemenea, se preconizează o revenire, cel puţin în ceea ce priveşte costurile, ceea ce poate duce compania către profitabilitate în anul curent, notează TradeVille . În 2024, compania va încerca să profite de efectele de scară pe care i le oferă suprafaţa exploatată în plină creştere, urmând să-şi diminueze costurile indirecte (cele care nu depind de piaţă) în vederea îmbunătăţirii productivităţii pe hectar.

Potrivit datelor publicate de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) la data de 05.12.2023, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-100 cm prezintă un nivel de aprovizionare optimă în judeţul Călăraşi (ferma Frumuşani), în timp ce cea mai mare parte a judeţului Teleorman (fermele Videle şi Roşiori) se află la un nivel satisfăcător. Cu toate acestea, cea mai mare parte a judeţului Dâmboviţa (ferma Conteşti) suferă de seceta pedologică moderată. Cel mai ridicat nivel al umidităţii din sol se regăseşte în cea mai mare parte din nordul Transilvaniei.

TradeVille: Holde Agri Invest ţinteşte creşterea profitabilităţii

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Holde Agri Invest

Oportunităţi

- Potenţial ridicat de creştere: compania activează într-un domeniu cu potenţial mare de creştere pe piaţa din România, dat de posibilitatea îmbunătăţirii productivităţii pe hectar şi a achiziţiei de ferme mici.

- Conducerea experimentată a companiei: managementul şi conducerea companiei au reuşit să ducă Holde Agri Invest în top 10 cei mari operatori de teren agricol din România în decurs de câţiva ani.

- Structura diversificată a culturilor: compania nu este dependentă de o anumită cultură, diversificându-şi portofoliul de produse pentru a minimiza riscul.

- Sector subvenţionat de Uniunea Europeană, dar şi de către statul român.

Riscuri

- Acoperire geografică relativ redusă: grupul concentrează ferme doar în sudul României, care în ultimii ani s-a confruntat cu secetă în a două parte a anului.

- Marje relativ reduse: specifice domeniului de activitate, dar şi culturilor pe care le exploatează HAI.

- Volatilitate ridicată a cotaţiei: preţul acţiunii a variat destul de semnificativ în ultima perioadă, având o dinamică de la începutul anului de -25%.

- Anul agricol 2022-2023 a afectat poziţia financiară a companiei, generând o pierdere de peste 22 de milioane de lei în primele nouă luni din 2023.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, agrointel.ro, economica.net, bursa.ro.

--------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Profitabilitatea cui? A grupului restrans care isi da bonusuri chiar si in ani neprofitabili?

    au luat tot profitul si ceva in plus din 2022 ca bonusuri, 11 mld lei, firma a ramas cu o pierdere de 2 mld

    anul trecut - 22 mld pana la trim 3, poate mai recupereaza ceva in trim 4  

    datorii apropae 100 mld  

    ... faliti dupa calculul meu.

    si acum ei inca mai cumpara ferme, cine le da bani nu stiu. posibil se umfla de active sa caute o vanzare de afacere catre cineva, altfel nu vad cum se vor redresa.  

    1. e o vorba: cica, cand esti in groapa, opreste-te din sapat. ei tot mai anunta ca au mai cumparat o ferma si mai au in vizor alta ferma. bani dati toti gramada , in speranta ca ti-i vei recupera in ani, din profit. bani pe care evident nu isi permit sa-i dea acum. care-i strategia , nu inteleg. tu nu stii dc mai supravietuiesti inca un an, dar vii si-i cumperi pe altii posibil la fel de faliti ca si tine.

      dc 2024 va fi ca si 2023 in agricultura, o sa iasa cu artificii. 

      Așa este

    Step 1: cumparam active pe datorie

    Step 2: .....

    Step 3: PROFIT! 

    1. Step 4: continua sa vinzi la negru 30%-40% din productie!

      Black lives matter

    O "găselniță" de ocolit

    1. corect

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb