Microsoft raportează, pentru cel de-al treilea trimestru fiscal, rezultate peste aşteptări şi are perspective optimiste în ceea ce priveşte inteligenţa artificială şi serviciile sale de cloud, fapt care declanşează o creştere semnificativă a preţului acţiunii în sesiunea after-market, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Microsoft, fondată în 1975 de Bill Gates şi Paul Allen, este cel mai mare producător de software din lume, fiind cunoscută mai ales pentru sistemele de operare Microsoft Windows, suita Microsoft Office şi browserul web Internet Explorer (redenumit, între timp, Edge). Alte produse populare lansate de companie sunt computerul personal cu ecran tactil Microsoft Surface şi seria de console de jocuri video Xbox.
Alături de competitorii săi, Google, Apple, Amazon şi Meta Platforms, Microsoft este una dintre cele cinci mari companii de tehnologie a informaţiei din SUA.
• Rezultate peste aşteptări în cel de-al treilea trimestru fiscal
Microsoft încheie cel de-al treilea trimestru al anului fiscal 2023 cu o cifră de afaceri de 52,9 miliarde dolari, în creştere cu 7% faţă de T3 2022 şi cu 4% peste estimările consensului. Profitul operaţional a fost de 22,4 miliarde dolari, depăşind cu 10% nivelul din T3 2022, iar profitul net al companiei a fost de 18,3 miliarde dolari, marcând o creştere trimestrială de 9%, ceea ce s-a transpus într-un profit net ajustat pe acţiune de 2,45 dolari, cu 10% peste estimările analiştilor.
În ceea ce priveşte segmentele de business, compania a raportat următoarele:
- Productivity and Business Processes - vânzările au crescut cu 11%, până la 17,5 miliarde dolari, fiind susţinute atât de creşterea cu 17% a vânzărilor din produsele Dynamics şi serviciile de cloud, cât şi de creşterea cu 13% a vânzărilor din produsele comerciale Office. Totodată, vânzările platformei LinkedIn au crescut cu 8%.
- Intelligent Cloud - au marcat cea mai mare creştere a vânzărilor, de 16%, ajungând la 22,1 miliarde dolari, fiind, de altfel, motorul de creştere al Microsoft din ultimii ani, generând aproape 42% din totalul vânzărilor în T3 2023. Creşterea a fost susţinută mai ales de vânzările din platforma de cloud computing Azure, care au înregistrat o creştere de 27%, în linie cu aşteptările analiştilor, însă sub creşterea de 31% din trimestrul anterior.
- More Personal Computing - spre deosebire de celelalte două segmente, a înregistrat o scădere de 9% a vânzărilor, ajungând la 13,3 miliarde dolari, pe fondul scăderii cu 28% a vânzărilor din Windows OEM* şi a scăderii cu 30% a vânzărilor din dispozitive.
• Perspective
Compania prognozează, pentru T4 2023, o cifră de afaceri între 54,85 miliarde dolari şi 55,85 miliarde dolari. Mijlocul acestui interval, de 55,35 miliarde dolari, implică o creştere de aproape 7% faţă de T4 2022, depăşind estimările consensului, de 54,84 miliarde dolari.
Microsoft este optimistă în ceea ce priveşte inteligenţa artificială, dezvăluind recent planuri ambiţioase de a încorpora inteligenţa artificială în toate produsele sale, inclusiv în Outlook şi Excel.
• Bătălia pentru inteligenţa artificială
Deocamdată, Microsoft pare să fi deschis calea în cursa inteligenţei artificiale (AI), datorită parteneriatului sau cu compania OpenAI, al cărui produs, ChatGPT a convins lumea că, în 2023, AI va determina schimbări substanţiale în industrie.
În mod cert, toţi giganţii industriei sunt pregătiţi să intre în cursa AI şi să prospere în această nouă era. Microsoft, în ciuda faptului că se găseşte cu câţiva paşi înainte, se confruntă cu cea mai mare concurenţă din ultimele decenii. Alphabet, compania mamă a Google, a anunţat în martie o funcţie similară de inteligenţă artificială pentru Gmail, care este utilizat în prezent de 1.8 mld. persoane din întreagă lume. Apple a dezvăluit că 45% dintre ţintele sale de fuziuni şi achiziţii sunt legate de AI, faţă de 23% cât are în prezent Microsoft. În ceea ce priveşte capitalul uman specializat, Meta Platforms a angajat aproape 24% din personal pe baza abilităţilor de inteligenţă artificială, în timp ce pentru Microsoft procentul este de aproximativ 22%.
Dincolo de concurenţă, bătălia pentru supremaţia în era inteligenţei artificiale este foarte costisitoare. Microsoft şi-a mărit investiţiile în cercetare şi dezvoltare în cel de-al treilea trimestru, cu 11%, până la 7 miliarde dolari. Compania nu se sfieşte să-şi declare deschis ambiţia de a fi liderul noului val de tehnologie; provocarea este, însă, că toţi competitorii săi gândesc acelaşi lucru.
O nouă ameninţare pentru Big Tech - legea privind Pieţele Digitale şi Concurenţa în UK
În 25 aprilie 2023, Guvernul Marii Britanii a publicat un proiect de lege privind Pieţele Digitale şi Concurenţa, propus cu intenţia de a spori încrederea consumatorilor şi de a stimula concurenţa în sectorul tehnologic. Legea ar putea cauza, însă, daune semnificative economiei britanice, riscând să provoace plecarea start-up-urilor şi a antreprenorilor din ţară, împiedicând, în acelaşi timp, capacitatea giganţilor din domeniul tehnologic de a inova şi de a îmbunătăţi serviciile pentru utilizatorii locali.
Autoritatea britanică de supraveghere antitrust numită Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe (CMA) a înfiinţat acum doi ani o unitate dedicată pieţelor digitale - DMU ("Digital Market Unit"), înarmată cu expertiză necesară pentru a reglementa noile pieţe, cum ar fi cea a reţelelor sociale. Proiectul de lege, odată adoptat de parlament, va corecta această situaţie, acordând Unităţii pentru Pieţele Digitale noi puteri de reglementare asupra companiilor de tehnologie care au o cifră de afaceri la nivel global mai mare de 25 mliarde GBP (31,2 miliarde dolari) sau o cifră de afaceri în Marea Britanie de peste 1 miliard GBP.
Concret, DMU primeşte autoritatea de a aplica sancţiuni de până la 10% din cifra de afaceri totală pentru încălcarea normelor de concurenţă şi de a investiga şi bloca achiziţii. CMA s-a aflat, în ultima vreme, în centrul unor represalii majore împotriva companiilor Big Tech, tot ea blocând şi fuziunea dintre Activision cu Microsoft.
Printre companiile vizate, se numără, bineînţeles, Amazon, Apple, Google, Microsoft şi Meta Platforms, care au generat, în 2022, vânzări de 514 miliarde dolari, 394,3 miliarde dolari, 282,8 miliarde dolari, 198 miliarde dolari şi, respectiv, de 116,6 miliarde dolari.
• Marea Britanie blochează oficial achiziţia Activision Blizzard
Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe din Marea Britanie a decis blocarea oficială a achiziţiei Activision Blizzard anunţată de Micrososft în ianuarie 2022, deoarece ridică probleme de concurenţă pe piaţa incipientă a jocurilor în cloud. Această decizie reprezintă o lovitură majoră pentru gigantul tehnologic american. Achiziţia s-ar fi ridicat la 69 milairde dolari şi ar fi marcat cea mai mare tranzacţie din istoria industriei de gaming.
• Cum a evoluat preţul acţiunii Microsoft după rezultate şi YTD
Rezultatele peste aşteptări, precum şi perspectivele bune oferite de Microsoft pentru afacerile sale de AI şi cloud au declanşat o creştere puternică a preţului acţiunii în tranzacţiile after-market de 9%, deşi rezultatele din acest trimestru au marcat al doilea trimestru consecutiv sub rata de creştere de două cifre, care a caracterizat compania ani de zile.
Totodată, Microsoft a reuşit să depăşească maximul înregistrat în 6 aprilie 2023, de 291,6 dolari, în timp ce S&P 500 şi Nasdaq au spart trendul acendent din ultimele şedinţe, ambii indici încheind şedinţa de tranzacţionare din 25 aprilie în scădere cu aproape 2%, rezultat al raportărilor sub aşteptări ale Tesla, Netflix şi ale băncilor regionale. Ţînând cont de faptul că Microsoft deţine o cotă semnificativă în coşul ambilor indici, performanţa acţiunii ar putea conduce la redresarea acestora.
De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor Microsoft a crescut cu 13,3%, fiind depăşit de toţi competitorii săi, dintre care Meta Platforms se remarcă printr-o creştere de peste 69%.
Cu toate acestea, performanţa din ultimele 12 luni plasează Microsoft (+0,78%) peste Amazon şi Alphabet, reuşind să întreacă inclusiv indicii S&P 500 şi Nasdaq 100. Totodată, compania a reuşit să depăşească, în ultimele luni, minimul ultimilor doi ani, înregistrat în noiembrie 2022, de 241,25 dolari.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Gov.uk, Bloomberg, CNBC, raport companie, Fortune, WSJ, CNBC, IG
• Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.
Lista potentialelor conflicte de interese., Research-uri din ultimele 12 luni.