TradeVille: Norofert - pe drumul extinderii internaţionale

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie

Sursa foto: facebook / NOROFERT Group

Sursa foto: facebook / NOROFERT Group

Invitat în cadrul celei de-a cincea ediţii de Quarterly Report, Alex Cristescu, membru al Consiliului de Administraţie Norofert, a vorbit despre expansiunea companiei pe piaţă din Brazilia, urmând să fie dezvoltată o linie de producţie după modelul implementat cu succes în Dakota de Sud, SUA, conform unui raport TradeVille.

Norofert are ca principal obiect de activitate cercetarea, producţia şi comercializarea inputurilor ecologice şi convenţionale în fabrica sa de la Filipeştii de Pădure. Din 2022, Norofert este cel mai mare producător de îngrăşăminte de sol ecologice din România.

De asemenea, compania deţine alte două linii de business, ce constau în cultivarea în regim ecologic a 1.000 ha de teren în zona Zimnicea, precum şi activitatea de trading cu cereale ecologice. Ferma de 1.000 ha de la Zimnicea reprezintă o bază pentru cercetare şi testare de produse, dar şi un instrument de promovare pentru bune practici în agricultura sustenabilă, în timp ce trading-ul cu cereale vine ca răspuns la problema lichidităţii şi de cash-flow, specifică afacerilor din acest sector.

La 30.06.2024, Vlad Popescu, fondatorul şi Preşedintele Consiliului de Administraţie Norofert, deţinea 36,3% din capitalul social al companiei, în timp ce Ileana Popescu deţinea 14,2%. Pe lista acţionarilor cu deţineri mai mari de 5% se mai află şi Marius Alexe, cunoscut investitor la BVB, care deţinea 12,3% din drepturile de vot Norofert. Restul de aproximativ 37% din capitalul social al companiei este deţinut de actionarii persoane fizice (36,3%) şi juridice (1%).

Producţiile agricole ale unui nou an predominat de secetă

Conform ministrului Agriculturii, producţia de grâu din România în anul 2024 s-a situat cu aproape 1,7 milioane tone peste cea din anul anterior (9,6 milioane tone), în ciuda secetei accentuate care a avut loc şi în acest an. Explicaţia pentru această creştere este aceea că grâul se recoltează la începutul verii, seceta din România fiind prezentă preponderent în lunile iulie şi august.

Cu toate acestea, Departamentul pentru Agricultură al SUA a revizuit, recent, în minus estimarea în ceea ce priveşte producţia de porumb a României pentru sezonul 2024-2025. În acest sens, producţia de porumb obţinută pe teritoriul României s-ar putea reduce până la 7,8 milioane tone, atingând astfel un minim al ultimilor 11 ani.

Spre comparaţie, conform datelor furnizate de INS şi citate de analiştii TradeVille, producţia de porumb în anul 2023 s-a situat, în România, la 8,5 milioane tone.

La nivelul Uniunii Europene, producţia de porumb pentru sezonul 2024-2025 este estimată la 59 milioane tone, fiind în scădere cu 2,5 milioane tone faţă de anul anterior şi cu 8% sub media ultimilor cinci ani. Situaţia din România este similară cu cea din Ungaria şi alte ţări din Centrul şi Estul Europei, unde estimarea producţiei de porumb a fost redusă. Pe de altă parte, ţări vestice precum Franţa sau Olanda au beneficiat de condiţii meteo favorabile, dispunând şi de o infrastructură de irigaţii superioară. În România, ministrul Agriculturii estimează că 2 milioane de hectare au fost afectate de secetă, în acest an.

Poziţionarea pe piaţa produselor fitosanitare şi a îngrăşămintelor ecologice

Norofert deţine aproximativ 30% din piaţa produselor fitosanitare şi îngrăşămintelor ecologice din România, estimată la 10-12 milioane de euro. Această cotă de piaţă este calculată pe baza suprafeţelor de terenuri agricole ecologice pentru care Norofert a furnizat înputurile necesare. Conform aşteptărilor conducerii companiei, extinderea capacităţii de producţie şi vânzare a îngrăşămintelor organice pentru sol va consolida şi va creşte competitivitatea pe piaţă, în contextul în care, în prezent, predomină vânzările de produse foliare.

Pe piaţa locală a inputurilor pentru agricultura ecologică, există trei producători relevanţi: BHS Bio Innovation S.R.L., Romchim Protect SRL şi Norofert S.A. Totuşi, această piaţă este intens abordată şi de producători internaţionali, prin intermediul importatorilor şi distribuitorilor locali, cum ar fi Naturevo SRL, Biochem SRL, Alcedo SRL şi Agricover SA, care oferă atât inputuri ecologice, cât şi convenţionale.

Deşi Norofert este lider pe piaţa îngrăşămintelor organice din România, prezenţa sa pe piaţa agricolă convenţională rămâne modestă, confruntându-se cu competiţia atât a companiilor locale, cât şi a jucătorilor internaţionali de renume, precum Lebosol şi Intermag Polonia.

Norofert începe dezvoltarea şi în Brazilia

La patru ani de la începerea procesului de accesare a pieţei din SUA (2020), Norofert a reuşit să

înceapă fabricarea produselor proprii pe tărâm american, generând, de altfel, şi primele venituri pe această filială. Capacitatea de producţie zilnică se ridică la 8.000 de litri, produsele fiind distribuite în trei regiuni: Dakota de Sud, Dakota de Nord şi Minessotta. De asemenea, compania utilizează ca materie primă pentru producţia din SUA bacterii produse în laboratorul din Filipeştii de Pădure.

Din dorinţa de replicare a acestui succes, Norofert a semnat recent un parteneriat strategic cu Grupul Engenutri, un jucător de top în agribusiness, cu peste 25 de ani de experienţă în furnizarea de soluţii inovatoare de nutriţie şi protecţia plantelor, în vederea construcţiei unei linii de producţie şi distribuţia produselor Norofert în Brazilia. Astfel, capacitatea de producţie a fabricii care urmează să fie construită este aproape dublă faţă de cea din SUA, ajungând la 15.000 de litri/zi. Deoarece legislaţia din Brazilia stipulează ca prim pas ce trebuie realizat demararea construirii liniei de producţie, omologarea produselor Norofert se va realiza ulterior acestuia.

Evoluţia preţului acţiunii NRF

De la începutul anului, cotaţia acţiunii NRF s-a depreciat cu 15,2%, principala cauză fiind contextul dificil cu care se confruntă sectorul de agribusiness din România. Astfel, preţul de închidere din 17 septembrie în valoare de 3,79 lei, se află la un nivel apropiat de minimul istoric înregistrat de acţiunea NRF (3,4 RON). Spre comparaţie, indicele BETAeRO, din cadrul căruia compania face parte, a afişat o scădere de 1% de la începutul anului, în timp ce indicele BET s-a apreciat cu 13,9%.

În ceea ce priveşte principalii indicatori tehnici, media mobilă simplă de 50 de zile se situa la 3,75 lei, în timp ce media mobilă simplă de 200 de zile era la 4,07 lei. Oscilatorul RSI, care arată dacă acţiunea se află în zona de "oversold" sau "overbought", se situa la 61, ceea ce indică un comportament mai degrabă neutru.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Norofert

Oportunităţi

- Dividende: Compania a început să distribuie dividende cash cu un an mai devreme faţă de planul iniţial. Astfel, noua politică de dividende va presupune o distribuire anuală şi o creştere constantă a valorii acestora.

- Accesarea pieţelor externe: Norofert a realizat paşi importanţi în această direcţie prin finalizarea liniei de producţie inputuri din SUA, dar şi a încheierii parteneriatelor de distribuţie din Republica Moldova şi Iordania. Mai mult, compania va începe construcţia unei alte linii de producţie în Brazilia, în baza unui parteneriat recent încheiat.

- Fonduri europene nerambursabile: Noua politică agricolă comună 2023-2027 a UE prevede subvenţii semnificative pentru agricultura ecologică, ceea ce creează premisele necesare creşterii numărului de ferme certificate ecologic din România.

- Transparenţă totală: Norofert a obţinut cel mai înalt calificativ pentru comunicarea cu investitorii din partea ARIR, având calificativul maxim în ceea ce priveşte indicele VEKTOR. În prezent, doar două alte companii de pe piaţa AeRO mai au calificativ maxim VEKTOR.

Riscuri

- Sector dificil: Compania activează într-o piaţă cu multe provocări, în cadrul căreia termenele de plată sunt cuprinse între 270 şi 330 de zile. Astfel, principala problemă a comercianţilor de inputuri este reprezentată de gradul de încasare a creanţelor. Cu toate acestea, conducerea Norofert a preferat ca în ultimii ani să crească până aproape de 100% gradul de încasare al creanţelor, ceea ce a condus, inevitabil, la o scădere a cifrei de afaceri.

- Mediu concurenţial: Compania are o cotă de piaţă nesemnificativă în ceea ce priveşte inputurile convenţionale, care deservesc marea parte a fermierilor din România. Competiţia pe această piaţă este una foarte ridicată.

- Fermierii dictează trendul: Dependenţa faţă de calitatea recoltelor fermierilor, care, în cazul unor ani foarte slabi de care au avut parte în ultima perioadă, ar putea să conducă către reduceri ale volumelor de inputuri utilizate pentru următoarea campanie sau chiar către imposibilitatea achitării datoriei comerciale faţă de Norofert.

- Bariere pentru aprecierea cotaţiei NRF: Percepţia investitorilor de la BVB faţă de Norofert este preponderent negativă.

Printre sursele utilizate de TradeVille în acest raport se numără: BVB, Cursdeguvernare.ro, Agrobiznes.ro, rapoarte Norofert, Tradingview.

--------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Daca punem cap la cap inflatia de asa zise analuze tradevile reiese ca avem firme care domina peisajul economic mondial.Cu cat au afaceri mai irelevante,cu atat domina mai tare!

    In cazul de fata citim despre o companie de nota 10 Vektor,cu o transparenta totala fata de investitori,dar care paradoxal nu le-a oferit niciodats un bilant care sa reziste pana anul urmator fara sa fie corectat cu totul,profitul sa se transforme in pierdere,prin partile esentiale sa ramana vidul.Nici cu auditul nu a merd mai bine,nici independentii din CA nu au vrut sa-si mai asume'transparenta' asta nemaipomenita.

    Pe masura ce lucrurile se contracta,arata tot mai rau,piata cu totul o duce greu,ei bine viitorul e tot mai stralucitor! 

    Norofert are probleme financiare.Le trebuie urgent capital.Povestea interna s-a rasuflat.Prea multi ani trecuti.Rezultate praf.Ca sa atraga cash trebuie alta poveste.Vine una cu Brazilii,Indii.Maj cap nu stiu cine s-ar baga.Ei sigur nu.Sunt generosi,lasa pe altii.Cotatia e supraevaluata,clientii nu prea.S-au rarit naivii.Probabil obligatiuni.La bvb gradul de indatorare nu conteaza.Stai putin,ce e ala?Sa curga povestile!

    1. Tind sa-ti dau dreptate, in ultima luna au fost trei articole cu NRF, ce bine o duce: pe 3-sep articolul despre parteneriatul cu IFC, apoi la cateva zile dupa apare stirea cu NRF care îşi extinde operaţiunile în Brazilia, iar acum un articol de la Tradeville in care-i mai lauda putin, doar mai ridica putin cotatia inainte de publicarea rezultatelor.

      Saptamana viitoare parca pe 27 publica si ei rezultatele la semestru in conditiile in care se termina si trimestrul 3.  

      A iesit si seful Agricover si a zis ca nu este bine anul asta, vine si ordonanta pentru fermieri cu suspendarea platilor la credite, dobanzi si la furnizorii de inputuri agricole, deci nici NRF nu vad cum o sa o mearga bine. Cred ca o sa faca ceva provizioane, iar pierderea la semestru se va adanci, mai mult datoria la obligatiuni nu poate fi suspendata ca la banca. Probabil se cauta solutie de rostogolire pe urmatorii 5 ani.

      Sper sa ma insel sa fiu eu cel mai prost investitor, si sa faca NRF o surpriza placuta si sa se dubleze cotatia. 

      De la inceputul lunii septembrie, cele trei articole despre NRF au urcat cotatia de la 3,5 la 3,9 lei ... deci le-a iesit baietilor ...

      Exact!Manevra premeditata,in plina discutie despre seceta!Deodata pe ei nu-i mai afecta seceta!Si la rezultate iar cica i-a afectat!Penibil!

      Unde au zis ei ca nu sunt afectati de seceta? Pur si simplu nu mai stiti cum sa ziceti de rau. Tot ne spun problemele din sector de ani de zile si tot investesc in irigatii.

      la fiecare buget dispar conditiile proaste din agricultura,totul se anunta roz desi citim pretutindeni ca sunt probleme

    - Transparenţă totală: Norofert a obţinut cel mai înalt calificativ pentru comunicarea cu investitorii din partea ARIR

    - Bariere pentru aprecierea cotaţiei NRF: Percepţia investitorilor de la BVB faţă de Norofert este preponderent negativă.

    Coerenta in toata splendoarea ei. 

    1. :)))))

    iar se extind international? unde de data asta, pe partea cealalta a pamantului plat?

    1. Urmeaza expansiunea in Triunghul Bermudelor si apoi in Alexe Land :)))

    Următorul pas e să obțină de la BRK sau Goldring sau altcine o analiză tehnică și un preț țintă de 5lei

    1. 5lei? prea putin. ce randament e ala?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb