TradeVille: OMV Petrom - rezultate şi perspective

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2023

Sursa foto: omvpetrom.com

Sursa foto: omvpetrom.com

În contexul scăderii preţurilor din energie şi în condiţiile unei cereri şi a unui consum tot mai mici de petrol, gaze şi energie electrică, OMV Petrom raportează rezultate în scădere, în primele trei luni ale anului curent faţă de cele de anul trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Compania a raportat venituri consolidate cu circa 20% mai mici faţă de T1 2022, acestea totalizând 9,5 milairde lei, pe fondul preţurilor mai mici ale mărfurilor şi a volumelor în scădere a electricităţii vândute. Segmentul de Rafinare&Marketing a reprezentat 63% din totalul vânzărilor, în timp ce business-ul de Gaze&Energie a avut o pondere de 36% din venituri.

TradeVille: OMV Petrom - rezultate şi perspective

EBITDA a fost în scădere cu 20%, în timp ce profitul operaţional a înregistrat o dinamică negativă de 26%, ca urmare a scăderii mai pronunţate a veniturilor faţă de cheltuielile operaţionale. Pe partea operaţională, segmentul de Explorare&Producţie care a avut o dinamică negativă a fost parţial contrabalansat de Rafinare&Marketing, unde compania a înregistrat o performanţă îmbunătăţită a canalelor de vânzări.

Astfel, profitul net a fost în scădere cu 15%, însumând 1,5 miliarde lei. Pe partea fluxurilor de numerar, situaţia este mai bună, societatea înregistrând o creştere a echivalenţelor de numerar la 17,5 miliarde lei, de la 12,2 milairde lei în T1 2022.

Rezultate operaţionale - relativă stabilitate

Rezultatele operaţionale au fost puţin mai slabe, cu o producţie totală de hidrocarburi mai mică cu 4,1%, cauzată în mare parte de declinul natural al resurselor, dar compensată de reparaţiile capitale la sonde.

Volumul de vânzări al produselor rafinate a fost în creştere cu 2%, fiind susţinut de canalele de vânzări ale companiei, altele decât retail, în timp ce marja de rafinare a fost de 16,6 USD/bbl - cu 9% mai mica faţă de T1 2022.

Vânzările de gaze către terţi au totalizat 723 milioane lei, o valoare similară cu cea înregistrată la T1 2022, susţinută în principal de marjele solide la gazele extrase din depozitele de înmagazinare, în contextul în care consumul naţional de gaze al României a fost în scădere cu 13% faţă de T1 2022 - cel mai mic nivel înregistrat în trimestrul întâi din ultimele două decenii, pe fondul temperaturilor extrem de calde.

Producţia netă de energie electrică de la Brazi a fost de 1 TWh - similară cu cea din T1 2022, în contextul în care în anul 2022 societatea a înregistrat cea mai mare producţie de electricitate din ultimii zece ani, aceasta totalizând 5 TWh. Consumul naţional de electricitate a scăzut cu 10%, în primele trei luni ale anului 2023, comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2022, în timp ce producţia naţională a crescut cu 4%, România fiind acum un exportator net de energie.

Anul 2023 vine cu dividende şi taxe pe măsură

În data de 26 aprilie, compania a anunţat aprobarea, în cadrul AGOA, a dividendului în valoare de peste 2,3 miliarde lei, care se traduce printr-un dividend brut pe acţiune de 0,0375 lei - în creştere cu 10% faţă de dividendul de bază din 2022, societatea respectând politica de dividend aprobată în 2021. Suma totală a dividendului reprezintă 23% din profitul net al anului 2022, dintre care statului român îi vor reveni circa 480 milioane lei. Raportat la ultimul preţ de închidere, randamentul dividendului este de 7,7%.

De asemenea, OMV Petrom a menţionat la începutul anului că ia în considerare acordarea unui dividend special în vara anului 2023, însă acesta din urmă ar putea fi semnificativ impactat de suprataxa pe care compania ar putea să o plătească în iunie, după ce autorităţile au modificat OUG 186/2022 ca să includă şi SNP la plata taxei, modificările nefiind însă valabile până la apariţia legii în Monitorul Oficial,, care se află acum în reexaminare.

Acum oficialii lucrează într-un ritm alert pentru a reuşi promulgarea legii înainte de data limită - 25 iunie. Societatea a avut o reacţie negativă asupra acestor modificări, întrucât consideră că aplicabilitatea retroactivă ar încalca principiile Constituţiei României, iar planul de investiţii semnificativ pe care îl are societatea în România are nevoie de o predictibilitate mai bună în ceea ce priveşte regimul de impozitare.

OMV Petrom vine cu veşti bune

Compania a anunţat că, în cursul anului trecut, a descoperit noi zăcăminte de petrol în zonele Craiova şi Târgovişte. În cazul în care producţia experimentală va fi una semnificativă, compania va putea începe extracţia, ceea ce o să mai reducă din declinul natural al producţiei şi va creşte rezervele de hidrocarburi.

Potrivit datelor companiei, la finalul anului 2022, rezervele totale dovedite de ţiţei şi gaze naturale din portofoliu au scăzut la 380 milioane barili echivalent petrol (bep), în scădere de la nivelul de 419 milioane bep de la finalul lui 2021. Media pe ultimii trei ani a ratei de înlocuire a rezervelor a scăzut la 31% în 2022, de la 40% în 2021.

Rata de înlocuire a rezervelor reprezintă o măsură a performanţei operaţionale a unei companii petroliere, fiind calculată că produs între cantitatea de petrol adăugată la rezervele unei companii şi cantitatea extrasă pentru producţie. O rată de înlocuire apropiată de nivelul de 100% arată că societatea îşi poate susţine producţia curentă.

În alte ştiri, compania a anunţat progrese semnificative în parteneriatul cu Auchan, prin care se amenajează în benzinăriile SNP magazine Auchan. Astfel, în anul 2023 compania estimează că va finaliza extinderea reţelei MyAuchan în toate cele 400 de staţii de alimentare marca Petrom. La sfarstitul anului 2022, erau deschise circa 275 de magazine, iar marja obţinută din comercializarea produselor complementare de către Grup a crescut cu 11%, creştere sprijinită de o contribuţie semnificativă a segmentului Gastro.

Preţurile petrolului rămân pe loc în prima jumătate a anului 2023

Preţul petrolului a crescut uşor în sesiunea de tranzacţionare de joia trecută, după pierderile mari din precedentele două şedinţe, determinate de temerile legate de o recesiune în SUA şi de o creştere a exporturilor de petrol ruseşti, care au atenuat impactul reducerilor de producţie din partea OPEC. Se estimează că, în luna aprilie, exporturile de petrol din Rusia au atins un maxim al ultimilor patru ani, cu peste 2,4 milioane barili pe zi exportaţi, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce producţia.

Recent, Rusia a declarat că nu vede necesitatea că OPEC+, organizaţie din care face parte, să anunţe noi reduceri de petrol, în pofida cererii mai mici din partea Chinei faţă de aşteptări, dar ca organizaţie poate să face ajustările oricând este necesar. Ştirea vine în contextul în care Rusia a anunţat, în acest an, reduceri de producţie de 500.000 barili pe zi, sau 5% din producţia sa de petrol, până la sfârşitul anului.

TradeVille: OMV Petrom - rezultate şi perspective

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt Reuters, Infront, rapoartele companiei, Economica.net.

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potentialelor conflicte de interese Research-uri din ultimele 12 luni. Nu exista instrument financiar fara risc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb