Sipex Company SA reuşeşte menţinerea creşterii cifrei de afaceri, dar marchează o scădere a profitabilităţii într-un an care a adus provocări managementului, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille
Sipex, companie care activează în industria materialelor de construcţii, are ca activitate principală distribuţia de materiale şi finisaje pentru construcţii, oferind o gamă largă de astfel de produse, dar şi servicii de consultanţă tehnică, atât pentru piaţa corporate, cât şi pentru cea retail. Compania oferă distribuţie la nivel naţional, prin cele 12 centre de distribuţie şi flota de peste 190 de vehicule. Principalele direcţii de dezvoltare a business-ului sunt retailul tradiţional, B2B şi e-commerce, pentru care societatea propune o gamă variată de branduri, având în portofoliu şi două branduri proprii - Meşterică şi Profit.
În 2023, 60% din vânzările companiei au fost generate de canalul de retail, în timp ce B2B a ocupat 40% din vânzări. Magazinul online a reuşit să genereze sub 1% din venituri.
Acţionariatul companiei este unul concentrat, 91,9% dintre acţiuni fiind deţinute de fodatorul acesteia, Gheorghe Constantin-Irinel. Free-float-ul de 8,1% este împărţit între investitorii de retail (6,9%) şi cei instituţionali (1,1%). Gheorghe Constantin-Irinel ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general.
• Costurile materialelor de construcţie pentru locuinţe au scăzut
În ultimul an, costurile materialelor de construcţie necesare pentru ridicarea unei case au scăzut, după o creştere în 2022. Antreprenorii din domeniu raportează o scădere de 10-15% a preţurilor în ultimul an, dar anticipază scumpiri de cel puţin 10% per total în acest an, plus creşterea costurilor manoperei datorită dificultăţilor de găsire şi păstrare a forţei de muncă în contextul modificărilor fiscale.
Piaţa materialelor de construcţii tradiţionale se preconizează a stagna sau chiar scădea în 2024, în lumina reducerii cererii pentru locuinţe noi în Europa şi a dificultăţilor de aprovizionare cauzate de conflictele din Ucraina şi Gaza, care scumpesc materiile prime esenţiale. După reduceri semnificative de preţ în 2023 pentru materiale de bază, creşterea costurilor pentru materii prime ca izocianatul a afectat producătorii, forţându-i să caute alternative şi să eficientizeze lanţurile de aprovizionare.
Criza materiilor prime afectează grav sectorul panourilor sandwich şi producţia de polistiren, cu majorări de preţ anticipate pentru aceste materiale, în timp ce sancţiunile asupra Rusiei limitează accesul la resurse cruciale pentru producţie.
• Provocări pentru Sipex, în 2023
Anul 2023 a fost unul cu multe provocări pentru companie, fiind caracterizat de inflaţie, menţinerea unor preţuri peste medie şi o încetinire a activităţii în industria construcţiilor. Cu toate acestea, societatea a reuşit creşterea cifrei de afaceri, dar a scăzut în profitabilitate. Astfel, Sipex a înregistrat la finalul anului 2023 o cifră de afaceri de 313,4 milioane de lei, mai mare cu 7,4% faţă 2022. Segmentul de afaceri B2B a crescut ca pondere în venituri până la 40%, în timp ce segmentul de comerţ online a însumat o scădere cu aproape 50% faţă de 2022.
Cheltuielile operaţionale au avut o dinamică mai sporită faţă de venituri, cu o creştere de 12,5%. Cheltuielile nete privind mărfurile au înregistrat creşterea cea mai importantă (259,5 milioane de lei; +15% faţă de 2022).
Rezultatul din exploatare al companiei este cu 47,5% mai mic faţă de 2022, totalizând 12,2 milioane de lei, în timp ce indicatorul EBITDA însumează 12,9 milioane de lei (-45,2% faţă de 2022).
Rezultatul net a scăzut la 11,1 milioane de lei (-44,8%).
Principalele direcţii de dezvoltare asumate de către companie sunt extinderea gamei de produse distribuite prin încheierea unui nou parteneriat cu un producător de prefabricate din beton, în timp ce managementul ia în calcul deschiderea unei unităţi de producţie proprie, în contextul în care societatea are ocazia să acceseze sume de bani din fonduri nerambursabile.
Printre direcţiile pe care societatea le are în vedere pe termen mediu şi lung se numără dezvoltarea şi extinderea punctelor de lucru şi ajustarea politicii de personal cu accent pe retenţia angajaţilor, notează TradeVille
• Sipex vrea să se listeze pe piaţa principală a BVB
Pe viitor, Sipex şi-a anunţat intenţia de a se lista pe piaţa principală a BVB, lucrând în prezent la îndeplinirea condiţiilor de transfer. Compania a avut o evoluţie cu o volatilitate ridicată în primul trimestru al anului 2023, atunci când acţiunea a atins un maxim de 41,9%, dar care s-a temperat în a doua jumătate din 2023, încheind anul cu un plus de 6,9% faţă de ianuarie 2023. Evoluţia pasivă a preţului a continuat şi în 2024, acţiunile SPX marcând o dinamică de +1,9% de la începutul anului şi până acum.
Faţă de piaţa principală a BVB, reprezentată de indicile BET, acţiunea a subperformat, întrucât în 2024 piaţa principală a înregistrat o dinamică de +5,7%, pe când indicele BETAeRO a marcat o creştere de 11%.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Sipex
Oportunităţi
-Interesul crescut pentru materiale sustenabile şi inovatoare: Criza materiilor prime şi creşterea preţurilor pot stimula cererea pentru materiale de construcţie sustenabile şi inovatoare, care oferă eficienţă energetică şi sunt prietenoase cu mediul. Aceasta ar putea deschide calea către noi oportunităţi de investiţii în tehnologii avansate şi materiale eco-friendly.
-Creşterea potenţială a pieţei pentru producătorii locali: În contextul restricţiilor de import şi al creşterii costurilor materiilor prime, producătorii locali pot beneficia de o cerere sporită, oferind o alternativă viabilă la produsele importate şi posibil mai scumpe.
Riscuri
-Stagnarea sau scăderea pieţei: Pe fondul diminuării cererii de locuinţe noi în Europa şi al impactului conflictelor armate din Ucraina şi Gaza, sectorul materialelor tradiţionale de construcţii se confruntă cu perspectiva stagnării sau chiar a scăderii.
-Creşterea costurilor materiilor prime: Scumpirea materiilor prime esenţiale, precum izocianatul, şi dificultăţile de aprovizionare afectează semnificativ costurile de producţie, ceea ce ar putea reduce marjele de profit ale producătorilor şi creşte preţurile pentru consumatori.
-Incertitudinea şi volatilitatea pieţei: Criza materiilor prime şi schimbările rapide în cererea de materiale de construcţii creează o piaţă volatilă şi imprevizibilă, ceea ce face dificilă planificarea pe termen lung şi necesită flexibilitate şi adaptabilitate din partea investitorilor şi producătorilor.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, forbes.ro, BVB.
---------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, forbes.ro, BVB.
1. Galben
(mesaj trimis de Rapotan în data de 20.03.2024, 10:10)
Ma numesc Cezar Rapotan si as vrea sa cumpar actiuni spx. Cui ma adresez, va rig frumos?
1.1. Chiar funny (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de RO în data de 20.03.2024, 10:48)
lol
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2024, 16:38)
cauta pe bvb.ro la sectiunea "Top Activitate Intermediari Sedinta Curenta"
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2024, 17:00)
Cred ca o gasit si a urcat actiunea cu 20% ???? Mai usor, ca mai iei si maine ????
1.4. cauta pe discord (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2024, 23:38)
se mai ponpeaza una alta