TradeVille: UBS - pe pierderi, dar cu previziuni optimiste

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / UBSglobal

Sursa foto: facebook / UBSglobal

UBS a raportat recent o pierdere trimestrială mai mare decât aşteptările pieţei din cauza integrării operaţiunilor Credit Suisse. Cu toate acestea, banca elveţiană rămâne optimistă cu privire la viitorul apropiat, reuşind să atragă depozite de peste 33 de miliarde de dolari, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

UBS Group AG este a doua cea mai valoroasă instituţie bancară din Europa şi a şasea de pe mapamond din punct de vedere al capitalizării bursiere. Preluarea Credit Suisse în acest an, a oferit noii entităţi active de 1,7 miliarde de dolari, ceea ce eclipsează PIB-ul Elveţiei. UBS are o istorie de peste 160 de ani şi este considerată ca fiind una dintre cele mai reprezentative bănci europene. De-a lungul istoriei, banca s-a remarcat pentru confidenţialitatea strictă, ceea ce i-a permis să atragă, printre clienţi, jumătate dintre miliardarii lumii. În prezent, UBS gestionează cea mai mare cotă a averilor private din lume.

Compania cu sediul în Zurich şi Basel are o prezenţă globală, fiind considerată de Consiliul pentru Stabilitate Financiară o instituţie sistemică la nivel mondial. În afară de servicii bancare private, UBS oferă servicii de gestionare a averii, de gestionare a activelor şi de investiţii bancare pentru clienţi privaţi, corporativi şi instituţionali. Actualul CEO, Sergio Ermotti, are o experienţă vastă în domeniu şi este creditat cu redresarea UBS, reducând operaţiunile bancare de investiţii după o serie de scandaluri şi pierderi care aproape au provocat implozia băncii.

Din acţionariatul companiei, investitorii instituţionali au în prezent o pondere de aproximativ 36,5%. Printre numele grele care sunt alături de UBS se numără fondurile de investiţii Dodge & Cox, Vanguard, dar şi bănci concurente, precum Goldman Sachs, Deutsche Bank şi Morgan Stanley. Este important de menţionat că, în ultimele 12 luni, investitorii instituţionali au alocat 4,75 miliarde de dolari pentru a achiziţiona acţiuni UBS, iar vânzările de acţiuni au reprezentat mai puţin de jumătate din această sumă.

Sectorul bancar, la finalul ciclului de majorare a dobânzilor

Industria globală a serviciilor bancare de investiţii se află pe un trend ascendent datorită mai multor factori, printre care creşterea economică globală, progresele tehnologice şi transformarea digitală a sectorului financiar, respectiv cererea tot mai mare de servicii de consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii.

Conform unui raport recent publicat de Allied Market Research, industria globală a băncilor de investiţii va genera 213,6 miliarde de dolari până în 2032, beneficiind de o creştere anuală compusă (CAGR) de 10,8%. Segmentul întreprinderilor mari, din care face parte şi UBS, a contribuit cu : din veniturile totale de Investment banking în 2022 şi este de aşteptat ca acest grup să continue să domine datorită nevoilor financiare complexe şi a volumului în creştere de tranzacţii. Cu toate acestea, instituţiile financiare de dimensiuni mai mici se vor bucura de un CAGR mai mare în următoarea decadă (13,3%).

Din perspectiva competitorilor, cele mai recente rezultate trimestriale ale băncilor europene au fost mixte. Cea mai mare bancă din Uniunea Europeană, BNP Paribas (Franţa), a raportat rezultate în linie cu estimările analiştilor, dar din raport s-au evidenţiat probleme în divizia de retail şi activitatea de consumer finance. Acelaşi lucru a fost valabil şi pentru HSBC (Marea Britanie), care deşi şi-a dublat profitul, continuă să întâmpine probleme pe măsură ce condiţiile macro încep să nu mai favorizeze sectorul bancar, tot mai mulţi analişti fiind de părere că am atins vârful dobânzilor atât în SUA, cât şi în Europa. Surpriza plăcută a venit din Germania, unde Deutsche Bank îşi continuă redresarea impresionantă, marcând cel de-al 13 trimestru profitabil consecutiv. Uitându-ne per ansamblu, sectorul bancar european s-a evidenţiat în acest an printr-un raliu, crescând cu peste 11%, aproape triplu faţă de performanţa indicelui EuroStoxx 600, notează TradeVille

Pierdere netă de 785 milioane de dolari pentru UBS

UBS a raportat, săptămâna aceasta, o pierdere netă de 785 milioane de dolari, determinată de cheltuielile de două miliarde de dolari, legate de integrarea Credit Suisse. Analiştii intervievaţi de Reuters anticipaseră o pierdere trimestrială de numai 444 de milioane de dolari. Cu toate acestea, banca elveţiană a raportat un profit operaţional înainte de taxe de 844 de milioane de dolari. Veniturile grupului au înregistrat o creştere de 23%, însumând 11,7 miliarde de dolari. Rata capitalului CET1, o măsură a lichidităţii băncii, a fost de 14,4%, neschimbată faţă de trimestrul precedent. Tot într-o notă pozitivă, banca a înregistrat venituri din tranzacţionare, taxe şi comisioane peste estimările analiştilor.

Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat grupul în ultima perioadă pare că se rezolvă: Credit Suisse Wealth Management a generat intrări pozitive de active pentru prima dată după trimestrul întâi din 2022, contribuind cu 22 de miliarde de dolari pentru divizia UBS. Diviziile de Asset Management şi Wealth Management au fost călcâiul lui Ahile din raportul UBS, ambele înregistrând profituri cu mult sub estimarea analiştilor, dar CEO-ul Ermotti a subliniat evoluţiile pozitive de la un trimestru la altul.

"Realizăm integrarea Credit Suisse în ritm accelerat, obţinând profitabilitatea încă din primul trimestrul complet de la momentul achiziţiei. Clienţii noştri au continuat să ne acorde încredere, contribuind la fluxuri de intrări puternice pe parcursul ultimelor trei luni", a ţinut să puncteze CEO-ul UBS. Analiştii de la Citi au lăudat performanţa financiară a grupului, care a reuşit să îşi depăşească propria estimare, dar şi pe cea a băncii americane cu peste 6%. Aceste cifre au la bază managementul cheltuielilor, care au fost cu 7% mai mici decât estimările, dar şi veniturile, care au avut o dinamică pozitivă de 1% faţă de aşteptările analiştilor. Citi a catalogat rezultatele drept încurajatoare şi a menţinut rating-ul "cumpără" pentru UBS.

Preţul acţiunii UBS a urcat cu peste 28% în 2023

Preţul acţiunii UBS a înregistrat o creştere de peste 28% de la începutul anului şi până în momentul raportării trimestriale. În ultimele 12 luni, cotaţia s-a apreciat cu 52%. Comparativ cu indicele european care urmăreşte cele mai mari bănci, această performanţă este de aproximativ două ori mai mare (Stoxx Europe 600 Banks). Totodată, această performanţă bursieră depăşeşte de aproximativ trei ori performanţa S&P 500. Comparativ cu HSBC (+14%), Deutsche Bank (-2,5%) şi BNP Paribas (3,3%), performanţa UBS este net superioară. Din punct de vedere al indicatorilor tehnici, în 2023, UBS a marcat o premieră, preţul acţiunii reuşind să se menţină peste media mobilă simplă de 200 de zile pe parcursul întregului an. După publicarea ultimelor rezultate trimestriale, preţul acţiunii s-a apreciat cu 4%, la deschiderea de la Zurich.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în UBS

Oportunităţi

- Brand: UBS beneficiază de un statut special după preluarea Credit Suisse. Astfel, gigantul creat poate concura cu cele mai importante instituţii financiare de la nivel global. Totodată, încrederea clienţilor în instituţiile bancare elveţiene a crescut în contextul în care statul a intervenit imediat cum au apărut problemele pentru Credit Suisse. Pe termen lung, există posibilitatea ca UBS să continue să atragă o proporţie şi mai mare de miliardari.

- Marea Britanie: UBS a beneficiat de pe urma preluării Credit Suisse, în special în zona de fuziuni şi achiziţii, pe piaţa din Marea Britanie - cea mai importantă de pe bătrânul continent. Astfel, UBS beneficiază în prezent de una dintre cele mai mari şi performante echipe din această piaţă. În cazul în care nişa de fuziuni şi achiziţii începe să performeze mai bine în viitorul apropiat, UBS se află în pole-position pentru a profita de acest lucru.

- Evoluţie: Preţul acţiunii UBS a înregistrat o creştere de 28% în acest an, depăşind performanţa altor bănci concurente. Totodată, preţul acţiunii se află la cel mai înalt nivel după criza financiară din 2008-2009.

Riscuri

- Macro: Deteriorarea condiţiilor economice din Europa, împreună cu probabilitatea ca ratele dobânzilor să fi atins un nivel maxim, vor avea un impact direct asupra veniturilor băncilor europene.

Analiştii de la JPMorgan consideră că sectorul bancar european ar putea fi un candidat bun pentru vânzarea în lipsă în perioada imediat următoare.

- Preţ ţintă: Conform site-ului de specialitate MarketBeat, UBS beneficiază de un preţ ţintă de 18,86 dolaru, reprezentând o corecţie de peste 22% faţă de preţul dinaintea raportării. Este pentru prima dată în ultimul an când UBS se tranzacţionează la un premium faţă de media preţului ţintă.

- Evaluare: Conform indicatorului P/S, UBS se tranzacţionează în prezent la un discount de doar 7% faţă de media S&P500. Media discount-ului faţă de indicele american în ultimii trei ani a fost de aproape 30%. P/B se apropie de pragul de 1, ceea ce sugerează că risk/reward nu este în favoarea noilor investitori.

Totodată, această valoare este aproape dublă faţă de cea obţinută de Citigroup.

- Dividende: Comparativ cu media băncilor europene, randamentul dividendelor oferit de UBS este de aproximativ 3,5 ori mai mic. Acest lucru poate avea un efect negativ pe termen lung în condiţiile în care veniturile fixe rămân la modă pentru investitorii de termen lung.

- Talent loss: Bosco Ojeda, unul dintre cei mai cunoscuţi analişti ai UBS, cu o experienţă de peste 25 de ani, a decis să devină managerul unui fond de investiţii axat pe companiile europene de dimensiuni mici şi mijlocii. Astfel, UBS pierde unul dintre cei mai influenţi şi experimentaţi analişti din istoria grupului.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: MarketBeat, Reuters, UBS.com, MarketChameleon, AlliedMarketReserach, Financial Times, BBC, MarketWatch, CNBC, Smartkarma, TradingView, Google Finance, Bloomberg, Financial News.

--------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb