TradeVille: Vistra - rezultate sub aşteptări

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august

TradeVille: Vistra - rezultate sub aşteptări

Vistra Corp. şi-a făcut publice recent rezultatele financiare pentru al doilea trimestru, care, deşi au fost sub aşteptările analiştilor, au generat o reacţie pozitivă pe piaţă. Această reacţie s-a datorat îmbunătăţirii perspectivelor EBITDA şi cererii crescute de electricitate în SUA, stimulată de avansul rapid al tehnologiei, în special al Inteligenţei Artificiale, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Vistra, unul dintre cei mai importanţi producători independenţi de energie electrică din SUA, inclus în indicele S&P 500 în mai 2024, şi-a văzut valoarea de piaţă crescând de patru ori în ultimul an, pe bursa americană. Vistra furnizează peste 20% din energia electrică necesară statulul Texas şi, după achiziţia recentă a Energy Harbor Corp., şi-a consolidat prezenţa în sectorul energiei nucleare.

CEO-ul companiei este Jim Burke, care a preluat această funcţie în august 2022, după ce a ocupat diverse poziţii executive în cadrul companiei. Sub conducerea sa, compania a pus accent pe eficienţă, sustenabilitate şi inovare în domeniul energiei curate.

Investitorii instituţionali deţin 45,42% din companie, dintre care cei mai importanţi sunt Vanguard Group, cu o cotă de 11,47% din totalul acţiunilor, BlackRock Fund Advisors, cu 8,49%, şi Fidelity Management & Research Co., cu 5,50%.

Sectorul energetic, într-o transformare majoră

Sectorul energetic trece printr-o transformare majoră, pe măsură ce Revoluţia Industrială 4.0 accelerează cererea de electricitate în Statele Unite şi la nivel global. În mod tradiţional, cererea de electricitate era caracterizată printr-o creştere constantă sau modestă. Pentru prima dată în ultimele decenii, se aşteaptă ca cererea de electricitate în SUA să crească cu până la 15% în următorii zece ani.

Rata anuală de creştere (CAGR) pentru următorii cinci ani este de 13%. Aceasta este impulsionată de progresele rapide în tehnologie, în special Inteligenţa Artificială (AI), iniţiativele de energie curate şi extinderea sectorului criptomonedelor.

Institutul de Cercetare a Energiei Electrice (EPRI) prevede că centrele de date, cum sunt serverele NVIDIA DGX A100, stimulate de adoptarea AI, vor consuma până la 9% din totalul energiei electrice generate în SUA până în 2030. În prezent, acestea consumă aproximativ 1,5%. La nivel global, se estimează că cererea de energie va creşte de aproape cinci ori până în 2028, excluzând China.

Cu toate acestea, creşterea rapidă a cererii de electricitate prezintă şi provocări. North American Electric Reliability Corporation (NERC) a avertizat că aceste mega-trenduri pun presiune pe sursele de energie. Mulţi experţi consideră că infrastructura nu este pregătită pentru o astfel de cerere. Proiecţiile arată că cererea de energie în vara anului 2024 va atinge cele mai înalte niveluri din 2016 încoace, în timp ce cererea din timpul iernii este aşteptată să ajungă la niveluri care nu au mai fost văzute din 2015.

Vistra - cifră de afaceri în creştere cu peste 20%

Vistra a raportat rezultatele pentru al doilea trimestru 2024 la data de 8 august, respectiv o cifră de afaceri în creştere cu 20,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta ajungând la 3,85 miliarde de dolari, sub aşteptările analiştilor, care preconizau 3,6 miliarde de dolari. Profitul per acţiune a ajuns la 0,90 dolari, mai mic decât cel din trimestrul al doilea al anului trecut, când a fost de 1,17 dolari, şi sub aşteptările analiştilor, care estimau un venit de 1,59 dolari/acţiune.

Din noiembrie 2021, compania a cheltuit aproximativ 4,25 miliarde de dolari pe răscumpărări de acţiuni şi intenţionează să cheltuie cel puţin 2,25 miliarde de dolari în răscumpărări în 2024 şi 2025. De asemenea, compania a finalizat achiziţia Energy Harbor, adăugând peste 4.000 MW de capacitate de generare nucleară la portofoliul său şi aproximativ un milion de clienţi suplimentari în segmental de retail.

Potrivit anunţului făcut de Vistra în 30 iulie 2024, Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) a aprobat cererea sa de prelungire a licenţelor de operare pentru centrala Comanche Peak până în 2050 pentru Unitatea 1 şi până în 2053 pentru Unitatea 2, adăugând astfel 20 de ani la licenţele iniţiale. Cererea pentru reînnoirea licenţei centralei nucleare Perry pentru încă 20 de ani, până în 2046, este în curs de evaluare de către NRC şi progresează conform aşteptărilor, a menţionat compania în raportul său pentru trimestrul al doilea din 2024.

Vistra a asigurat acoperirea pentru aproximativ 94% din volumele de producţie aşteptate pentru restul anului 2024, 86% pentru 2025 şi 55% pentru 2026. Compania a majorat cu 200 de milioane de dolari estimarea pentru EBITDA 2025, aşteptându-se ca aceasta să fie între 5,2 şi 5,7 miliarde de dolari. Perspectivele pentru EBITDA 2024 au rămas neschimbate, între 4,6 şi 5,1 miliarde de dolari.

Preţul acţiunii Vistra, în urcare semnificativă

În ciuda unor rezultate mixte, preţul acţiunii nu a avut o mişcare semnificativă post-raportare, continuând trendul ascendent început după scăderea abruptă din 5 august. Este interesant de menţionat că din octombrie 2023 preţurile companiei au avut un trend puternic ascendent după ce au înregistrat o evoluţie laterală pe parcursul anilor 2017-2023. Trendul ascendent este motivat de creşterea puternică a cererii din sectorul tehnologic, în special AI, notează TradeVille.

De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile companiei s-au apreciat cu 103,6%, depăşind performanţele indicelui S&P 500 în care e inclus şi care, de la începutul anului, a crescut cu doar 12,63%. În ultimele 12 luni, acţiunile comapnie au crescut 154,6%, iar în ultimii cinci ani, cu 253,56%.

TradeVille: Vistra - rezultate sub aşteptări

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Vistra

Oportunităţi

Preţ ţintă: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, Vistra beneficiază de un preţ ţintă mediu oferit de către analişti de aproximativ 112,6 dolari, reprezentând o potenţială apreciere de 40% faţă preţul actual al companiei, circa 80 de dolari.

Subevaluată: Valoarea intrinsecă a unei acţiuni VST în scenariul de bază este de 116,83 dolari.

Acorduri noi: Compania a anunţat două noi acorduri de achiziţie de nergie, însumând peste 600 MW, cu două dintre cele mai importante companii de tehnologie din lume - unul pentru 200 MW cu Amazon şi unul pentru 405 MW cu Microsoft, în Illinois.

Riscuri

Solvabilitate scăzută: Compania are un scor de solvabilitate de numai 24/100, indicând un nivel foarte scăzut. Cu alte cuvinte, un scor mai mare de solvabilitate ar indica o capacitate mai mare a companiei de a-şi onora obligaţiile financiare.

Insider trading: În ultimele 12 luni, persoanele din managementul companiei au cumpărat acţiuni în valoare de 30.000 de dolari şi au vândut de 18,7 milioane de dolari.

ROE negativ pe 3 ani: Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) mediu al companiei este negativ pe trei ani: -3%, ceea ce indică faptul că societatea nu este eficientă în transformarea capitalului propriu al acţionarilor în profit net.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

-----

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: site-ul companiei, Raport T2 2024, FactSet, oilprice.com, Bloomberg, TradingView, AlphaSpread.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb