Traian Băsescu cere Parlamentului să reexamineze OUG privind sancţionarea faptelor de corupţie

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 22 martie 2006

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, ieri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124/2005 privind modificarea şi completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, în sensul aprobării textului Ordonanţei, urmînd ca Parlamentul să decidă forma finală a acesteia.

Potrivit unui comunicat difuzat de Administraţia Prezidenţială, şeful statului consideră că Legea trimisă spre promulgare conţine reglementări contradictorii. Mai întîi, este dispusă respingerea OU 124/2005, iar apoi sunt prevăzute modificări ale unor articole ale acesteia. Totodată, OU 124/2005 respinsă introducea noi incriminări în domeniul infracţiunilor asimilate celor de corupţie - diminuarea intenţionată a valorii bunurilor persoanelor juridice la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, respectiv în cadrul acţiunilor de executare silită, reorganizare ori lichidare judiciară. Deoarece faptele respective au fost expres calificate ca fiind infracţiuni asimilate corupţiei, respingerea Ordonanţei ar face imposibilă încadrarea acestora în rîndul faptelor de corupţie şi, pe cale de consecinţă, ar diminua nejustificat competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie în ceea ce priveşte cercetarea lor, mai precizează comunicatul.

De asemenea, art. 17 a fost modificat prin adăugarea sintagmei "infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene" pentru a se asigura investigarea corelată a acestor infracţiuni şi a celor în legătură directă cu ele (în acelaşi mod în care infracţiunile de corupţie şi cele asimilate sunt investigate corelat cu infracţiunile în legătură directă cu ele).

Prin urmare, se arată în expunerea de motive, respingerea acestor prevederi este de natură să conducă la o abordare diferită a activităţii investigative în situaţii similare, generînd inconsecvenţe în practică. În adresa trimisă Parlamentului se mai arată că dispoziţiile referitoare la folosirea investigatorilor sub acoperire în modalităţile prevăzute de Ordonanţă nu reprezintă o noutate în legislaţia românească. Legea 143/2000 introduce deja o procedură similară în cadrul investigaţiilor ce vizează infracţiuni privind traficul sau consumul ilicit de droguri. Conform art. 22 din Legea 143/2000 investigatorul sub acoperire poate fi autorizat de procuror să procure droguri - faptă interzisă de legea penală dacă ar fi comisă în lipsa acestei autorizaţii. Alineatul 2 al articolului 22 din Legea 143/2000 stabileşte că "Actele încheiate de poliţiştii şi colaboratorii acestora, prevăzuţi la alin. (1), pot constitui mijloace de probă". Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.124/2005 introduce o procedură similară pentru investigaţiile privind fapte de corupţie. Avînd în vedere gravitatea faptelor de corupţie şi modul de comitere a acestora, care împiedică probarea cu mijloace clasice de probă, preşedintele Traian Băsescu consideră că există argumente convingătoare pentru păstrarea art. 261 din OUG nr.124/2005 în forma în vigoare, inclusiv sub aspectul acordării posibilităţii ca folosirea investigatorilor sub acoperire sau cu identitate reală să conducă la obţinerea mijloacelor de probă. Şeful statului atrage atenţia, totodată, că din punctul de vedere al eficienţei activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), precum şi a celorlalţi procurori care investighează cazuri de corupţie, prevederile nou introduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2005 sunt necesare pentru a permite ca autorizaţiile pentru folosirea investigatorilor sub acoperire să se emită de către procurorii DNA, respectiv de procurorii care anchetează fapte de corupţie, iar nu de către procurorul general al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb