TRAIAN BĂSESCU: "Început de război civil în Ucraina, iar România susţine integritatea ei teritorială"

V.B.
Internaţional / 4 mai 2014

"Început de război civil în Ucraina, iar România susţine integritatea ei teritorială"

Update 16:10 Băsescu: "România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, deoarece, potrivit Constituţiei sale, Moldova este un stat neutru, Băsescu referindu-se la o afirmaţie a premierului Victor Ponta privind apărarea ţării vecine.

Traian Băsescu a comentat: "Vreau să informez şi pe români, şi pe moldoveni, şi cancelariile occidentale, aliaţii noştri că România nu are planificată în niciun fel apărarea Republicii Moldova prin mijloace miltare. Şi asta plecând chiar de la Constituţia Republicii Moldova, care se declară stat neutru. Atâta timp cât suntem o ţară democrată, trebuie să respectăm statutul constituţional al unui vecin, chiar dacă acest vecin este Republica Moldova"

Şeful statului a spus că prim-ministrul trebuie să ajute Republicii Moldova prin acordarea de prioritate proiectelor de interconectare energetică: "Cred că ceea ce ar trebui să-l preocupe pe premier pentru a ajuta Republica Moldova este să treacă de la declaraţii la fapte. Eu nu am mijloace să fac ce trebuie făcut; mijloacele sunt la guvern. Dar trebuie să dea prioritate, dacă vrea să ajute Republica Moldova, dacă vrea să apere Republica Moldova, proiectelor de ingerconectare energetică",

În acest context, Băsescu a amintit de cele două linii de 400 de kilovolţi (Iaşi-Ungheni-Străuşeni şi Suceava-Bălţi), de finalizarea urgentă a lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni şi extinderea lui de pe magistrala Iaşi-Ungheni până la Chişinău.

"Acestea sunt modalităţi prin care putem apăra Republica Moldova, pentru că altfel totul rămâne o demagogie", a subliniat Traian Băsescu, amintind că ţara vecină este dependentă energetic de importurile de energie electrică şi de gaze naturale din Federaţia Rusă.

Preşedintele a mai opinat că Guvernul poate ajuta Moldova "prin punerea în aplicare cu prioritate a proiectelor de interconectare, a proiectelor prin care îi ajutăm ca instituţiile lor să evolueze pozitiv în direcţia justiţie şi afaceri interne, prin punerea la dispoziţie a sumelor promise pentru renovarea şcolilor".

"Aşa putem apăra Republica Moldova, nu lansând afirmaţii neclare", a punctat Băsescu.

Ieri, Victor Ponta a afirmat că va propune ca în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să existe "o analiză foarte clară" a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face ţara noastră ca să sprijine Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

"România nu este în niciun fel ameninţată, dar regiunea e un focar de pericol şi trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a asigura integritatea şi securitatea Republicii Moldova", a declarat Ponta în Târgu Jiu.

Domnia sa a precizat că şedinţa CSAT o stabileşte preşedintele, prim-ministrul urmând însă să propună, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului, o analiză în legătură cu ceea ce va putea face România pentru a sprijini "guvernul legitim" al Republicii Moldova.

Şeful Executivului a explicat: "Preşedintele o stabileşte (şedinţa CSAT - n.r.), noi vom propune. În calitatea mea de vicepreşedinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu să avem din partea tuturor instituţiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci şi din partea serviciilor de informaţii, o analiză foarte clară apropo de ceea ce putem şi trebuie să facem pentru a sprijini guvernul pro-european şi guvernul legitim al Republicii Moldova".

În replică, ieri seară, Traian Băsescu a afirmat, la ieşirea dintr-un restaurant, că situaţia Ucrainei a fost discutată demult în CSAT, dar Victor Ponta nu şi-a dat seama când.

---

Update 15:58 Băsescu: "Un război civil în Ucraina nu are şanse să implice România"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că este esenţial să se evite un război civil generalizat în Ucraina, dar, dacă se va declanşa, nu are şanse să implice ţara noastră, cu atât mai mult cu cât minoritatea română din Ucraina a avut şi are o poziţie "extrem de echilibrată", loială puterii de la Kiev.

Şeful statului a explicat: " Credem că lucrul esenţial în momentul de faţă este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei. Un astfel de conflict nu are şanse să implice România, cu atât mai mult cu cât ţin să menţionez poziţia extrem de echilibrată pe care o are minoritatea românească din Ucraina. Ştim poziţiile pe care le au liderii minorităţii româneşti din Ucraina. Apreciem foarte mult că respectă originile, cultura, obiceiurile, dreptul de a învăţa în limba română, dar să fie loiale statului pe teritoriul căruia trăiesc. Spre cinstea lor, românii din Ucraina sunt loiali statului ucrainean".

Liderul de la Cotroceni a subliniat necesitatea găsirii "formulelor rapide de evitare a disputelor dintre Kiev şi separatişti", dată fiind îngrijorarea autorităţilor române pentru coetnicii noştri din Ucraina.

"Dacă nu se reuşeşte urgent punerea la masa tratativelor a separatiştilor şi a Kievului, riscul major este ca în partea de est şi de sud-est a Ucrainei să nu se poată desfăşura alegerile prezidenţiale (programate pentru 25 mai - n.r.). Un preşedinte ales numai cu voturile din centrul şi din vestul Ucrainei riscă să stimuleze ruperea Ucrainei", a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a dat asigurări că nu există riscul ca ţara noastră să fie angrenată într-un război, dar putem fi foarte puternic afectaţi de instabilitatea generată de un eventual război civil în statul vecin, ceea ce va aduce prejudicii modului în care România se va putea împrumuta pe pieţele externe, dar şi importurilor şi exporturilor.

Preşedintele român a mai arătat că responsabilitatea Rusiei în actualele tensiuni din Ucraina este una majoră, ca urmare a anexării "ilegitime" a Peninsulei Crimeea.

"Responsabilitatea Federaţiei Ruse în crearea acestei situaţii, urmare a anexării ilegitime a Crimeei, este majoră. La fel cum Rusia are responsabilitatea conflictelor îngheţate din jurul Mării Negre, declanşarea situaţiei din Ucraina este rezultatul direct al acţiunilor Rusiei din Crimeea şi al stimulării separatismului, prin propaganda care se face şi prin specialiştii care îi asistă pe separatişti", a mai spus Băsescu.

---

Update 15:44 Băsescu, despre separatişti: "Civilii nevinovaţi nu iau ostateci, nu doboară elicoptere"

Preşedintele Traian Băsescu a calificat astăzi drept "cel puţin mincinoasă" poziţia Rusiei, potrivit căreia forţele de securitate ale Ucrainei ar fi atacat civili nevinovaţi, adăugând că evenimentele din Odesa devin periculoase, prin proximitatea cu graniţa României.

Domnia sa a comentat: "România respinge, repet: România respinge o astfel de susţinere, care este cel puţin mincinoasă. Civilii nevinovaţi nu iau ostateci şi declară prizonieri de război membri ai delegaţiei OSCE de supraveghere a situaţiei din Estul Ucrainei. Civilii nevinovaţi nu doboară elicoptere ale forţelor armate ale Ucrainei. Civilii nevinovaţi nu ocupă sedii ale instituţiilor statului ucrainean, mai ales prin utilizarea forţei. Civilii nevinovaţi, aşa cum îi vede Moscova, nu declară că formează o armată care să se îndrepte asupra Kievului, declaraţii făcute în cursul zilei de ieri".

Şeful statului a opinat că evenimentele de la Odesa devin periculoase, putându-se constitui în "elementul de declanşare a unui război civil masiv, nu numai a începutului unui război civil". În acest context, Băsescu a apreciat că propunerea eurocomisarului Catherine Ashton de a se forma urgent o comisie de anchetă care să stabilească responsabilii pentru victimele de la Odesa este una "absolut necesară", care "trebuie susţinută de toate statele UE".

"Indiferent de cine este responsabil, trebuie să răspundă în faţa legii, cu atât mai mult dacă această responsabilitate este a instituţiilor statului ucrainean".

Astfel, Traian Băsescu consideră că s-a ajuns într-un punct în care legitimitatea alegerilor prezidenţiale ucrainene din 25 mai "este pusă sub semnul întrebării".

Totodată, preşedintele a afirmat că recentele convorbiri la nivel înalt dintre Rusia şi SUA nu au rezultate concludente: "Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi, aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări. Fiecare cere celuilalt să pună sub control una din părţi. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Washington şi Moscova este unul care nu va duce nicăieri, ba, dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil".

Băsescu le-a propus Rusiei şi Statelor Unite "să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti", în caz contrar crescând riscul unui război civil în Ucraina, care ar dăuna României, prin proximitatea ţării noastre faţă de portul Odesa.

"Dacă între cele două părţi nu începe urgent un dialog, riscul unui război civil este major. România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple, cu atât mai mult cu cât ceea ce evaluam la un moment dat, extinderea conflictului către sudul Ucrainei, s-a produs deja, prin acţiunile de la Odesa. Regiunea Odesa are frontiera pe braţul Chilia", a detaliat Băsescu.

---

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că ţara noastră este "un susţinător fără rezerve" al integrităţii teritoriale a Ucrainei, apreciind că, în momentul de faţă, există "toate elementele" unui "început de război civil".

Domnia sa a explicat: "România este un susţinător fără rezerve al integrării teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul Ucrainei, dar şi în sudul Ucrainei, lucrurile se complică. În momentul de faţă, sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil. În mod categoric, guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului pe întreg teritoriul".

Şeful statului a mai afirmat că numărul mare de victime din confruntările ultimelor zile ridică "ridică problema profesionalismului" cu care sunt întreprinse intervenţiile puterii interimare de la Kiev împotriva separatiştilor proruşi.

"Este un punct de vedere pe care din analiza cu structurile de securitate ale statului român ţin să îl exprim", a subliniat Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb