Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri seară, la un post TV, că se îndoieşte de faptul că numărul mandatelor de ascultare ce ţin de siguranţa naţională ar fi prea mare "la câtă corupţie este", adăugând că în deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) este inclusă corupţia ca element care afectează securitatea naţională.
Şeful statului a explicat: "Ce poţi să faci dacă structurile autorizate ale statului spun: < Am nevoie de mandat de ascultare pe siguranţă naţională >? Atenţie însă: < siguranţă naţională > nu înseamnă numai antiterrorism. (...) Corupţia este element care ţine de siguranţa naţională. În baza acestor hotărâri (ale CSAT - n.r.), SRI îşi face treaba, pentru că e în strategia de securitate naţională lupta împotriva corupţiei. Deci, la câtă corupţie este, mă îndoiesc că e prea mult".
Băsescu a amintit de o hotărâre a CSAT de la începutul mandatului domniei sale, în care era introdusă combaterea corupţiei în strategia de securitate naţională.
Oficialul a detaliat, referindu-se la anchetele soluţionate în ultimii ani de instanţe cu decizii definitive: "Primul CSAT la care am participat, în februarie 2005, în prima hotărâre, CSAT, la articolul 1, spune că în România corupţia a ajuns să afecteze securitatea naţională şi trebuiesc luate măsuri de integrare a luptei anticorupţiei în strategia de securitate naţională, (...) ca să ajungi la ce au ajuns astăzi DNA, DIICOT, Parchetul General, ÎCCJ, SRI, Poliţia, Doi şi un sfert, toţi sunt parte a acestui angrenaj de luptă împotriva corupţiei. Deci, ca să ajungi ca acest angrenaj să dea rezultate, trebuie timp".