TRANSATLANTIC TRENDS 2012: Românii privesc în continuare către Atlantic

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 septembrie 2012

În proporţie de 84%, românii au o opinie favorabilă despre Statelor Unite ale Americii (SUA) şi, în egală măsură, despre Uniunea Europeană (UE), iar 67% dintre ei consideră că SUA este o regiune cu importanţă sporită pentru interesul naţional, potrivit studiului "Transatlantic Trends", realizat în 15 ţări şi dat publicităţii ieri de "The German Marshall Fund" (GMF). Pro-americani convinşi sunt şi francezii (81%), în timp ce turcii şi ruşii înregistrează doar minorităţi favorabile SUA.

În comparaţie, Asia este catalogată drept importantă pentru interesul naţional de numai 21% dintre români, de 40% dintre ruşii şi 46% dintre turci. Individualizată, China este văzută pozitiv de 62% dintre români (peste media UE de 50%), dar mai degrabă ca oportunitate economică (56%), decât ca ameninţare, arată acelaşi studiu.

Criza se resimte

Din ce în ce mai mulţi cetăţeni susţin că sunt afectaţi de criza economică, în fruntea clasamentului situându-se bulgarii (89%), portughezii (88%), românii (88%) şi slovacii (83%), majoritatea dezaprobând politicile economice ale guvernelor naţionale. Sistemului economic actual este privit drept inechitabil de 90% dintre portughezi, 89% dintre italieni şi 74% dintre români, care consideră că majoritatea beneficiilor sistemului ajung la un număr mic de cetăţeni, potrivit "Transatlantic Trends".

Majoritatea respondenţilor critică impactul UE şi al zonei euro asupra economiilor naţionale, dar sunt puţini cei care consideră că ar avea de câştigat de pe urma renunţării la moneda unică. Controlul bugetelor naţionale la nivel european este o măsură privită, în continuare, cu reticenţă. Contribuţiile la fondul de asistenţă pentru statele aflate în dificultate sunt aprobate, în medie, de 54% dintre cetăţenii statelor europene, cu 6% mai puţini decât în 2011, mai arată studiul GMF.

Rusia separă SUA de UE

Ruşii, incluşi pentru prima dată în acest studiu, nu susţin leadershipul american, dar jumătate dintre ei identifică o serie de valori şi interese comune care ar putea face posibilă cooperarea între cele două state. Ei se arată mai degrabă dispuşi să accepte leadershipul UE, regiune cu care împărtăşesc mai multe valori şi interese, dar şi pe cel asiatic, în defavoarea Alianţei Nord-Atalntice (NATO). Deşi preşedintele beneficiază, în Rusia, de gradul cel mai ridicat de încredere (69%), 46% dintre cetăţenii ruşi nu au încredere în rezultatele alegerilor la care au participat. Într-o situaţie similară se află, însă, potrivit studiului, jumătate dintre români, 62% dintre italieni sau 54% dintre spanioli, care consideră că rezultatele alegerilor nu le reflectă opţiunile electorale.

"Transatlantic Trends" este un sondaj de opinie realizat anual de " The German Marshall Fund of the United States", o organizaţie non-guvernamentală americană care are ca obiectiv consolidarea relaţiilor euro-atlantice. În 2012 studiul a fost realizat în SUA, Turcia, Rusia, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia şi Marea Britanie, pe un eşantion reprezentativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb