TRANSELECTRICA: Peste 420 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale din Fondul pentru Modernizare

S.B.
Miscellanea / 10 octombrie 2022

Peste 420 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale din Fondul pentru Modernizare

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, luni, la semnarea primelor nouă contracte de finanţare din Fondul de Modernizare, în vederea implementării unor obiective de investiţii de importanţă deosebită pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale.

Contractele au fost semnate între Ministerul Energiei, în calitate de autoritate naţională de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., în calitate de operator de transport şi de sistem al Sistemului Energetic Naţional (SEN).

La eveniment au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al guvernului, Marian Neacşu, preşedintelui Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache, mai transmite Guvernul, în comunicatul de presă.

Valoarea nerambursabilă a celor nouă proiecte de investiţii ce vor fi implementate de către CNTEE Transelectrica S.A., cu finanţare din fondurile alocate României din Fondul pentru modernizare, este de 424.404.842,98 milioane Euro.

"Am semnat astăzi primele contracte de finanţare din Fondul de Modernizare, deschizând cea mai importantă linie din fonduri europene destinată dezvoltării sectorului energetic românesc. În valoare totală de peste 13 miliarde de euro, prin aceste finanţări vom transforma substanţial infrastructura energetică naţională, factor decisiv în atingerea independenţei energetice a României. Soluţiile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor sunt completate de investiţii în consolidarea infrastructurii energetice şi creşterea capacităţilor de producţie. Guvernul, prin Ministerul Energiei şi instituţiile responsabile, rămâne angajat în eforturile de a asigura energie accesibilă românilor şi economiei naţionale", a declarat premierul Nicolae Ciucă, conform sursei citate.

La rândul său, ministrul Virgil Popescu a precizat că prin semnarea acestor contracte de finanţare sunt făcuţi paşi concreţi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale.

"Investim în continuare în dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale. Aş dori să le mulţumesc colegilor din minister pentru eforturile pe care le-au depus pentru operaţionalizarea Fondului pentru Modernizare. Iar astăzi, prin semnarea celor nouă contracte de finanţare, facem paşi concreţi în acest sens. Le doresc mult succes celor de la Transelectrica în definitivarea acestor obiective de investiţii foarte importante, care ne vor asigura securitatea şi independenţa energetică", a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Secretatul general al Guvernului Marian Neacşu a precizat că proiectele complexe care vor fi finanţate "demonstrează angajamentul Transelectrica, companie de interes naţional şi strategic, aflată sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, pentru modernizare".

"Marcăm astăzi un moment important: cele peste 424 de milioane de euro reprezintă cea mai mare finanţare din fonduri europene obţinută de-a lungul timpului de Transelectrica, în contextul în care valoarea totală a Planului Dezvoltare a RET este de aproximativ două miliarde de euro. Complexitatea proiectelor care vor fi finanţate demonstrează angajamentul Transelectrica, companie de interes naţional şi strategic, aflată sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, pentru modernizare. Am atins această realizare printr-o colaborare excelentă cu Ministerul Energiei, care a promovat proiectele Transelectrica, înţelegând importanţa dezvoltării infrastructurii electrice de transport a României, în special în actualul context internaţional. Totodată, îi felicit pe colegii de la Transelectrica pentru atragerea acestor fonduri", a declarat Marian Neacşu, potrivit sursei menţionate.

Preşedintele Directoratului Transelectrica Gabriel Andronache a spus că "procesele de implementare a celor nouă investiţii cu finanţare din Fondul pentru Modernizare situează Transelectrica la alt nivel de performanţă, contribuind la dezvoltarea statutului Companiei în context naţional şi regional".

"Faptul că am obţinut 30% din finanţările aprobate pentru România reprezintă un efort concentrat de expertiză, experienţă şi implicare al specialiştilor Transelectrica. Acest set de proiecte mari, complexe, dovedeşte angajamentul pe termen lung al Companiei pentru îndeplinirea obiectivelor europene de securitate energetică. Am atins această realizare cu susţinerea Guvernului României, printr-o colaborare excelentă cu Ministerul Energiei care a promovat proiectele Transelectrica la cel mai înalt nivel, înţelegând importanţa dezvoltării infrastructurii electrice de transport a României, în special în actualul context internaţional", a completat Gabriel Andronache.

Cele nouă proiecte care au obţinut finanţare din Fondul pentru Modernizare sunt:

1. Construirea unei noi LEA de 400 kV (dublu circuit) Constanţa Nord - Medgidia Sud, echipată cu un singur circuit - cu o valoare de aproximativ 23 de milioane de euro;

2. Construirea unei noi LEA în simplu circuit de 400 kV Gădălin - Suceava, inclusiv interconectarea acesteia la sistemul naţional de transport al energiei electrice - cu o valoarea de peste 101 milioane de euro;

3. Linie interioară între Reşiţa şi Timişoara/Săcălaz (PCI 3.22.3.), constând într-o nouă LEA de 400 kV Reşiţa-Timişoara/Săcălaz şi în retehnologizarea la 400 kV a substaţiei Timişoara de 110/2020 kV - cu o valoare de aproximativ 64 de milioane de euro;

4. Construirea LEA de 400 kV Timişoara/Săcălaz/Arad - cu o valoare de peste 57 de milioane de euro;

5. Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest-Teleajen-Stâlpu - cu o valoare de circa 51 de milioane de euro;

6. Proiect-pilot - Retehnologizarea staţiei de 220/110/20 kV Alba Iulia - în concept de staţie digitală - cu o valoare de aproximativ 47 de milioane de euro;

7. Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în substaţiile de 400/220/110/20 kV Sibiu Sud de 400/220/110/20 kV Bradu - cu o valoare de peste 52 de milioane de euro;

8. Optimizarea funcţionării LEA de 400 kV existente în SEN, folosite în interconexiune şi pentru evacuarea de putere din centrala nucleară Cernavodă şi centralele de energie din surse regenerabile din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare online (tip Smart Grid) - cu o valoare de peste 10 milioane de euro;

9. Digitalizarea reţelei de transport al energiei electrice din România prin instalarea a două sisteme online, pentru contorizarea şi managementul datelor de măsurare a energiei electrice pe piaţa angro şi pentru monitorizarea calităţii energiei electrice - cu o valoare de peste 18 milioane de euro.

Obiectivele de investiţii, ale căror aplicaţii de finanţare au fost aprobate prin Decizii ale Comisiei Europene, vor conduce la modernizarea capacităţilor de transport al energiei electrice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, prin construirea de noi linii electrice aeriene şi interconectarea acestora la SEN, construirea sau retehnologizarea unor noi staţii electrice, optimizarea funcţionării unor linii electrice aeriene, inclusiv prin montarea de sisteme de monitorizare on-line, de tip Smart Grid şi digitalizarea reţelei electrice de transport, mai indică sursa amintită.

Totodată, proiectele finanţate prin Fondul pentru Modernizare vor contribui la creşterea capacităţii de interconexiune cu sistemul energetic european, precum şi la dezvoltarea reţelei electrice de transport a României, respectiv la securitatea, flexibilitatea şi adecvanţa Sistemului Energetic Naţional, oferind premisele punerii în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile.

Concret, beneficiile majore ale realizării acestor investiţii vor materializa indicatori relevanţi precum: creşterea capacităţii de transport a RET cu aproximativ 1700 MW, construirea a circa 480 de kilometri de noi linii electrice aeriene, extinderea a 5 staţii electrice cu nivelul de tensiune de 400 kV, retehnologizarea în concept digital - în premieră pentru România - a Staţiei Alba Iulia, creşterea capacităţii de interconexiune cu 600 MW (cumulat pe graniţele cu Serbia şi Ungaria), implementarea sistemelor de monitorizare a calităţii energiei electrice în 15 staţii, precum şi optimizarea şi monitorizarea liniilor electrice aeriene prin sisteme digitale.

Fondul pentru modernizare reprezintă un instrument de finanţare constituit din veniturile obţinute prin licitarea pe piaţă a 2% din totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în baza prevederilor Directivei EU-ETS şi are, ca perioadă de implementare, intervalul de timp 2021-2030.

România are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2% din cantitatea totală de certificate pentru perioada 2021-2030, ceea ce reprezintă peste 15 miliarde de euro, sumă pe care o poate utiliza pentru finanţarea investiţiilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 420 milioane euro,cam putin,

    daca comparam cu 8 miliarde $ ptr. armament 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb