Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC), lansat astăzi de Transparency International, clasează România pe locul 69 din 177 de state analizate, cu cinci poziţii mai jos faţă de anul trecut.
Scorul obţinut este de 43 de puncte din 100 (fără corupţie percepută), indicând de asemenea tendinţa descrescătoare înregistrată în acest an, se arată într-un comunicat de presă.
"Cu cele 43 de punte, România se înscrise şi de această dată în plutonul codaş al Uniunii Europene, alături de celelalte şase state care înregistrează corigenţe la examenul integrităţii, abţinând punctaje mai mici de 50. Scorul obţinut de România este expresia dezamăgirii pe care oamenii de afaceri şi experţii o împărtăşesc deopotrivă cu privire la lipsa de rezultate a angajamentelor anticorupţie asumate de clasa politică în timpul campaniei electorale de anul trecut, pe baza cărora au fost exprimate opţiunile electorale", potrviit sursei citate.
"Deşi au fost înregistrate unele îmbunătăţiri punctuale, inexistenţa unor măsuri anticorupţie sistematice care să genereze rezultate concrete şi sustenabile pe termen mediu şi lung au condus la o pierdere accentuată de credibilitate a angajamentului politic, exprimată şi în cadrul sondajelor şi studiilor care compun Indicele de Percepţiei a Corupţiei", se mai arată în comunicat.
Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia sunt percepute ca cele mai corupte ţări din lume, în timp ce Danemarca şi Noua Zeelandă sunt percepute drept cele mai puţin corupte ţări, potrivit Indexului anual al organizaţiei Transparency International (TI) publicat marţi.
Transparency International, o organizaţie nonguvernamentală (ONG), întocmeşte anual un indice al percepţiei corupţiei în rândul partidelor politice, poliţiei, sistemului judiciar şi serviciilor publice în toate ţările, un flagel care subminează dezvoltarea şi lupta împotriva sărăciei.