Organizaţia "Transparency International România" va cere autorităţilor documente referitoare la proiectul de construcţie a locuinţelor în cartierul Henri Coandă, a declarat, ieri, directorul executiv al organizaţiei, Victor Alistar, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai Asociaţiei Deţinătorilor de Loturi din cartierul respectiv. Luni ar fi trebuit să aibă loc o dezbatere la care erau invitaţi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), ai Primăriei Sectorului 1, ai Primăriei Capitalei, dar aceştia, deşi au confirmat iniţial participarea la întâlnirea cu reprezentanţii deţinătorilor de loturi din Henri Coandă, nu s-au prezentat la întrevedere.
Reprezentantul Transparency International (care ar fi trebuit să medieze dezbaterea, alături de Pro Democraţia) a anunţat că vor face publice toate datele pe care le vor afla, în baza Legii accesului la informaţii.
"Dorim transparenţă decizională. Să se facă publice documentele legate de acest proiect: actele adiţionale la toate contractele de antrepriză şi subantrepriză, mecanismele de garantare şi, mai ales, o analiză a responsabilităţii funcţionarilor publici în raport cu prevederile legale. Ne interesează cum răspund autorităţile statului de aceste investiţii", a declarat Victor Alistar.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Deţinătorilor de Loturi din cartierul Henry Coandă, Ionel Gavrilescu, a declarat că, deşi primele 40 de case din cadrul acestui proiect, din Voluntari, trebuie să fie finalizate în septembrie, aceste construcţii nu beneficiază deloc de utilităţi şi de drumuri de acces.
El a adăugat că Primăria Sectorului 1 ar fi trebuit să aloce 40 milioane de euro pentru asigurarea utilităţilor, dar că o astfel de decizie nu a fost aprobată de-a lungul ultimilor trei ani, motivându-se că nu există bani. Ionel Gavrilescu a menţionat că, în prezent, construirea a 50 de locuinţe este blocată, deoarece Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a aprobat un schimb de terenuri cu Romaero (care revendică o suprafaţă din cartier), deşi un astfel de schimb ar fi agreat de ambele părţi.
Gavrilescu susţine, de asemenea, că procesul de înălţare a locuinţelor este încetinit, deoarece firmele de construcţii se plâng de preţuri, iar unele dintre ele se confruntă cu lipsa forţei de muncă.