TRANZACŢIE DE APROAPE 13 MILIARDE DE DOLARI: "Lafarge" cumpără divizia de ciment a "Orascom Construction"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 decembrie 2007

"Lafarge" cumpără divizia de ciment a "Orascom Construction"

Compania franceză "Lafarge" SA, cel mai mare producător mondial de ciment, a decis să cumpere divizia de profil a "Orascom Construction Industries", cu sediul în Cairo, plătind în schimb 8,8 miliarde de euro (12,9 miliarde de dolari). Astfel, "Lafarge" devine cel mai mare producător de ciment din Egipt, Algeria şi Emiratele Arabe Unite.

Conform acordului dintre părţi, directorul executiv al "Orascom", Nassef Sawiris, va deveni al doilea acţionar important al "Lafarge", cumpărând o participaţie de 11,4%. "Lafarge" va finanţa achiziţia cu un credit de 6 miliarde de euro şi prin vânzarea a 22,5 milioane de acţiuni noi către Nassef Sawaris.

"Aceasta este o mişcare pozitivă, care demonstrează nevoia de a-şi consolida prezenţa în ţările emergente", consideră Emmanuel Soupre, administrator de fond la "Neuflize Gestion" din Paris.

Producătorii de ciment caută să se extindă la nivel global, prin achiziţii în ţări în care se cheltuie mult pe cons­trucţii, iar sistemele de transport sunt în expansiune. Potrivit oficialilor "Lafarge", compania franceză va realiza, în urma achiziţiei diviziei "Orascom", 65% din câştigurile brute pe pieţele emergente în 2010, faţă de 45% în prezent. "Orascom" este cel mai mare producător de ciment listat din Orientul Mijlociu.

Conducerea "Lafarge" arată că această achiziţie nu va permite doar dezvoltarea poziţiei de piaţă a companiei pe pieţele emergente, ci şi cons­trucţia de fabrici în aceste regiuni.

Operaţiunile "Orascom" din sectorul cimentului vor atinge o capacitate de 35 milioane de tone în 2008, iar aşteptările se ridică la 45 milioane de tone în 2010. Astfel, capacitatea totală de producţie a "Lafarge" va fi, potrivit oficialilor societăţii, de 260 de milioane de tone în 2010.

"Orascom" şi-a stabilit, pe divizia de ciment, o creştere anuală a profitului brut de 30-33% în perioada 2007-2010.

Achiziţia diviziei "Oras­com", alături de recentele investiţii făcute la "Lafarge" de "Groupe Bruxelles Lambert" SA, compania de investiţii a miliardarului belgian Albert Frere, vor determina schimbări în consiliul director al societăţii franceze. "Groupe Bruxelles Lambert" deţine, acum, între 17,5 şi 18% din "Lafarge".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb